Кристина Петкова започна разследване за натурализираните баскетболисти в България

Народният представител от ПП-ДБ Кристина Петкова гостува в “Интервюто на Sportal.bg”, където сподели информация около проучването си, свързано с натурализирането на спортисти в България. Тя обърна най-голямо внимание на баскетбола и кореспонденцията между нея и БФБаскетбол. 

“Баскетболната федерация ми дава списък от 20 имена. Засега, в първата част от поименния списък от Министерството на правосъдието са 15. Върнах отговор на баскетболната федерация – “защо са 20 и съответно, че липсват определени имена, които пък фигурират в Министерството на правосъдието, които са натурализирани и мотивировката им е за баскетбол”. Това са доказателствата и документите, въз основа на които аз стигам до тези първични все още заключения. Също така от тези 20, за 9 няма данни някога да са играли, да са били част от състава на национален отбор. 

Идеята на законодателя е била да натурализираме някого, да направим някого български гражданин за целите на това той да играе и въз основа на своите способности, постижения и резултати, които дава, да прославя България. Може би трябва да редактираме разпоредбата, така че да бъде по-динамична или по-адекватна на реалността. Без значение дали говорим за корупционна практика или за бавен чисто технически процес или някакъв друг вид затруднения изобщо във функционирането на спорта у нас, факт е, че тази разпоредба на практика е неработеща. 

Уили Дийн е едно от лица, това е един от баскетболистите, които сме натурализирали и никога не е бил част от състава. Не мога да кажа през коя година, защото нямам такава информация. От федерациите не са уточнявали изобщо период. За баскетбола искам да направя едно полузаключение. Ако вземем тези 20 имена, които имаме от федерацията, които те твърдят, че са натурализирани относно тази разпоредба, защото няма пречка един спортист да бъде натурализиран по обикновените критерии, ако той отговаря на тях. Но тук е много важно да уточним, че аз от самото начало питам относно тази разпоредба, специално за спортните постижения по чл.16. От тези 20, 9 не са играли в национален отбор, а от деветимата, които не са играли в национален отбор, в който и да е състав, имаме шестима, които изобщо не са играли в български отбор клубен. Това бъди съмнение какъв изобщо е техният принос за развитието на българския баскетбол.”, заяви Петкова в студиото на Sportal.bg. 

Източник: www.sportal.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...