Кризата продължава да се развива, а с нея и протестите

ИВАН КОСТОВ: Здравейте, ЧНГ на всички! Най – добри пожелания за здраве и успехи!

Ние направихме анализ на това, което ще бъдат нашите приоритети през следващата година и искаме да Ви запознаем с него. Първо, във връзка с много нашумялата и актуална тема за разкритията на “Наглите”, ние считаме, че трябва да бъдат разкрити и полицейския чадър, и чадъра във висшето ръководство на ДАНС, които са позволили на тези престъпници да действат. Освен това сме сигурни, че трябва да се разкрие и да бъде обвинен “мозъка на организацията”. Не може престъпници от криминалната периферия, с прякори, да са организатори на такава престъпна дейност. Затова очакваме, разбира се поздравявайки правителството и МВР за този успех, да стигнат до края. Едновременно с това искаме да кажем, че правителството на ГЕРБ беше избрано, за да осигури справедливост в страната. Ние виждаме, че справедливост през възмездие за хората, които наистина бяха най– наглите престъпници в страната последните осем години, няма. Тези, които бяха на власт и извършваха престъпления тепърва трябва да бъдат обвинявани и не бива недостигът на смелост или компетентност на един или друг министър да стават причина за липсата на действие. Ние очакваме да бъдат обвинени хората, които доведоха България до това състояние, в което тя се намира сега.

Минавайки на следващата тема, ние считаме, че няма обрат в противодействието на кризата. Кризата продължава да се развива, а с нея и протестите. Освен това искаме да припомним, че най – силната част в програмата на ГЕРБ за противодействие на кризата беше – възстановяване на доверието на ЕС, пробив в усвояването на европейските фондове и осъществяването на големи магистрални и инфраструктурни проекти. С голяма тревога трябва да констатираме, че в тази програма няма никакъв напредък. Тя не се дискутира, не се провежда, там непрекъснато се коригират сроковете назад. ГЕРБ въобще не дебатират и не визират тази политика. Това е причината ние да ги призоваваме да направят нов план за излизане на страната от кризата. Няма да излезе България от само себе си от кризата, каквото и да си мислят ключови представители от ГЕРБ.

Накрая, искам да споделя, че ние с голямо безпокойство наблюдавахме развитието на преговорите между България и Русия по отношение на енергийните проекти. В тази връзка сме силно притеснени, че не се отстоява българския национален интерес. По тази причина ние ще поискаме среща на най – високо ниво и с министъра на икономиката, и енергетиката, и с министър – председателя, защото ние трябва да участваме в изработването на позицията на българската страна преди преговорите този месец с руската делегация, за да сме сигурни, че ще бъдат защитени българските интереси.

 

Г-н Костов, в качеството си на председател на комисията за контрол върху ДАНС, какви действия смятате да предприемете във връзка със случая “Наглите”?

 

ИВАН КОСТОВ: Всичко, което ми позволява позицията, но не мога да говоря за това публично. Но не е това начина, по който трябва да се стигне до организаторите на тези престъпления. Не бива това разкриване на “Наглите” да замества разкриването на истински наглите хора, които вкараха страната в това положение.

 

Значи Вие смятате мерките, предприети от правителството за недостатъчни?

 

ИВАН КОСТОВ: Това, което ние анализирахме е, че има остър недостиг на компетентност и на кураж от министрите, например при извършването на работата на парламентарната комисията, която трябваше да разкрие действията на правителството на Станишев през последната година от неговия мандат. Няма никакъв напредък там. Материалите, които се изпращат се подписват от хора, назначени от БСП, вътрешни инспекторати. Няма никаква компетентност в подготовката на документи за изпращане в прокуратурата. А нещата трябва да бъдат доведени до край. Ние искаме да бъдат атакувани бившите министри, обвинени в корупция. Искаме да бъде атакуван Румен Петков. Искаме смелост да бъде атакуван Пламен Орешарски. Искаме компетентност от МВР да направи конкретен анализ, да посочи конкретните нарушения и този анализ да предаде на прокуратурата, като самото министерство с вътрешните си контролни органи да посочи кои са извършителите.Това няма да се случи, ако нещо много сериозно не се промени. Ние обърнахме внимание в първите месеци след изборите на министър – председателя, че са парализирани контролните органи на държавата. Сега това се вижда с просто око. Те не са в състояния да обработят един сигнал и да го изпратят към прокуратурата. Как прокуратурата да заведе дела срещу извършителите?!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...