Кризата продължава да се развива, а с нея и протестите

ИВАН КОСТОВ: Здравейте, ЧНГ на всички! Най – добри пожелания за здраве и успехи!

Ние направихме анализ на това, което ще бъдат нашите приоритети през следващата година и искаме да Ви запознаем с него. Първо, във връзка с много нашумялата и актуална тема за разкритията на “Наглите”, ние считаме, че трябва да бъдат разкрити и полицейския чадър, и чадъра във висшето ръководство на ДАНС, които са позволили на тези престъпници да действат. Освен това сме сигурни, че трябва да се разкрие и да бъде обвинен “мозъка на организацията”. Не може престъпници от криминалната периферия, с прякори, да са организатори на такава престъпна дейност. Затова очакваме, разбира се поздравявайки правителството и МВР за този успех, да стигнат до края. Едновременно с това искаме да кажем, че правителството на ГЕРБ беше избрано, за да осигури справедливост в страната. Ние виждаме, че справедливост през възмездие за хората, които наистина бяха най– наглите престъпници в страната последните осем години, няма. Тези, които бяха на власт и извършваха престъпления тепърва трябва да бъдат обвинявани и не бива недостигът на смелост или компетентност на един или друг министър да стават причина за липсата на действие. Ние очакваме да бъдат обвинени хората, които доведоха България до това състояние, в което тя се намира сега.

Минавайки на следващата тема, ние считаме, че няма обрат в противодействието на кризата. Кризата продължава да се развива, а с нея и протестите. Освен това искаме да припомним, че най – силната част в програмата на ГЕРБ за противодействие на кризата беше – възстановяване на доверието на ЕС, пробив в усвояването на европейските фондове и осъществяването на големи магистрални и инфраструктурни проекти. С голяма тревога трябва да констатираме, че в тази програма няма никакъв напредък. Тя не се дискутира, не се провежда, там непрекъснато се коригират сроковете назад. ГЕРБ въобще не дебатират и не визират тази политика. Това е причината ние да ги призоваваме да направят нов план за излизане на страната от кризата. Няма да излезе България от само себе си от кризата, каквото и да си мислят ключови представители от ГЕРБ.

Накрая, искам да споделя, че ние с голямо безпокойство наблюдавахме развитието на преговорите между България и Русия по отношение на енергийните проекти. В тази връзка сме силно притеснени, че не се отстоява българския национален интерес. По тази причина ние ще поискаме среща на най – високо ниво и с министъра на икономиката, и енергетиката, и с министър – председателя, защото ние трябва да участваме в изработването на позицията на българската страна преди преговорите този месец с руската делегация, за да сме сигурни, че ще бъдат защитени българските интереси.

 

Г-н Костов, в качеството си на председател на комисията за контрол върху ДАНС, какви действия смятате да предприемете във връзка със случая “Наглите”?

 

ИВАН КОСТОВ: Всичко, което ми позволява позицията, но не мога да говоря за това публично. Но не е това начина, по който трябва да се стигне до организаторите на тези престъпления. Не бива това разкриване на “Наглите” да замества разкриването на истински наглите хора, които вкараха страната в това положение.

 

Значи Вие смятате мерките, предприети от правителството за недостатъчни?

 

ИВАН КОСТОВ: Това, което ние анализирахме е, че има остър недостиг на компетентност и на кураж от министрите, например при извършването на работата на парламентарната комисията, която трябваше да разкрие действията на правителството на Станишев през последната година от неговия мандат. Няма никакъв напредък там. Материалите, които се изпращат се подписват от хора, назначени от БСП, вътрешни инспекторати. Няма никаква компетентност в подготовката на документи за изпращане в прокуратурата. А нещата трябва да бъдат доведени до край. Ние искаме да бъдат атакувани бившите министри, обвинени в корупция. Искаме да бъде атакуван Румен Петков. Искаме смелост да бъде атакуван Пламен Орешарски. Искаме компетентност от МВР да направи конкретен анализ, да посочи конкретните нарушения и този анализ да предаде на прокуратурата, като самото министерство с вътрешните си контролни органи да посочи кои са извършителите.Това няма да се случи, ако нещо много сериозно не се промени. Ние обърнахме внимание в първите месеци след изборите на министър – председателя, че са парализирани контролните органи на държавата. Сега това се вижда с просто око. Те не са в състояния да обработят един сигнал и да го изпратят към прокуратурата. Как прокуратурата да заведе дела срещу извършителите?!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...