Кризата и мерките за нейното преодоляване

ИВАН КОСТОВ: Добре дошли на нашата пресконференция. Основната тема на днешното Национално ръководство бе кризата и мерките за нейното преодоляване. Обсъждахме и предстоящата срещата с ръководството на СДС, която ще проведем днес. Ние считаме, че кризата се задълбочава, дори придобива нови измерения. Няколкото положителни процеса като например увеличаването на износа или временно затихване на нарастването на безработицата няма да пречупят тенденцията на несъбираемост на бюджетни приходи. Страната влиза в остра фискална криза, т.е на несъбиране на бюджетни приходи. И едновременно с това имаме изключително скъпо струващи и невъзможни за поддържане системи на публичните услуги, включително осигурителна система за социално подпомагане, социално-осигурителни и здравно-осигурителните системи, образователната такава и т.н. Страната се нуждае от реформи. Без реформи няма да излезем от тази криза, независимо как ще се справят останалите европейски страни, защото те не се намират в положението на България. Това е много важен извод. От тази гледна точка предложените 60 мерки са абсолютно неспособни да изведат страната от кризата. В тях няма това, което ние искаме да видим, няма гаранция, че, първо, се запазват ориентирите за развитие напред и че се задават правилни политически цели, второ, че се предвиждат ефективни мерки за занишаване на бюджетни разходи. Това ни тревожи много. Ако премиерът реализира намерението си да спре реформите, ние няма да можем да запазим ролята си на гарант, че България се движи на правилен път. И ще се борим това разколебаване да не се осъществи. Ще се опитаме да повлияем сериозно на политическия курс на ГЕРБ. Тази партия не трябва да затъва в блатото на популизма, ако иска да запази лидерството, от което страната се нуждае при извършването на реформи. Никоя страна не излиза от криза, ако няма силно лидерство, ако затъва в страховете на популизма.
Що се отнася до срещата със СДС, ние сме уточнили нашите позиции. Считаме, че основният въпрос ще бъде какво отношение ще изработим за следващата сесия на НС, когато ще се водят политическите дебати за излизането на страната от кризата. Не може да няма дебати по време на идващата сесия и това е изключително важно. Ние искаме да застанем на единни позиции със СДС. Ще настояваме да видим готов Избирателния кодекс. Защото без Избирателния кодекс няма да има ключови решения за това как да се подготвим и явим на местните избори. Ние поехме ангажимент до лятото да бъде изпълнено поне това нещо. Очакваме Синията коалиция да бъде утвърдена на местните избори и ще работим в тази посока, включително и днес.
– Очаквате ли ГЕРБ да се откажат от по-голямата част от посочените 60 мерки, за да продължите да ги подкрепяте?
ИВАН КОСТОВ: Първо, това не са мерки на ГЕРБ. Това трябва да е много ясно. С тези мерки не се идентифицира нито един от министрите на правителството на Бойко Борисов, включително и самият премиер, с изключение на Симеон Дянков. Никой не е застанал зад тези мерки, никой не ги е коментирал, нито са били защитени политически или пък някой да е поел отговорността за тях. Поради това ние считаме, че тези мерки няма да бъдат онези, които правителството ще внесе за обсъждане в Народното събрание. Смятаме, че всичките тези 60 мерки, измислени от работодатели и синдикати, с участието, може би, на екип от финансовото министерство, и допълнителните идеи от най-различни икономически среди и наблюдатели, няма да получат подкрепа. Предполагаме с притеснение, че всичко това ще отиде в кошчето и ще се предложат други мерки. Например дигане на ДДС с 2 процента, срещу което ние категорично заставаме против. Когато Жан Виденов вдигна ДДС от 18 на 22 процента, ние бяхме против, така както и днес сме против покачването на данъка, защото виждаме, че се следва един и същ път. Да се намерят пари, за да не се реформират системите на бюджетната сфера, е най-неправилното решение в условията на криза. Да се търсят постъпления в името на оцеляването на всички тези неефикасни и неефективни структури, е най-неправилната политика. Затова настояваме за реформи.
– Г-н Костов, да ви разбираме ли, че ако от ГЕРБ не реализират нужните реформи, ще спрете да ги подкрепяте? Това ли ни казвате?
ИВАН КОСТОВ: Това, което казвам, е, че различието и раздалечаването помежду ни ще става все по-голямо и по-голямо. Вие знаете, че ние започнахме новия парламент, плътно подкрепяйки правителството на ГЕРБ. Сега ви казвам, че ако те се откажат от реформите, ние ще загубим ролята си на гарант, т.е част от функциите си, които имаме, подкрепяйки ГЕРБ. Което означава, че ще бъдем много по-раздалечени от политическа и други гледни точки. Ако не признаем това, ще застанем в необяснимата политическа позиция да сме гаранти на управление, в което не се извършват качествени реформи. Ние трябва да покажем на своите избиратели, че има реформи в страната. Защото тези избиратели, от сферата на дребния и средния бизнес, семейния бизнес, хора, които се самонаемат, или са с професии, които не зависят при наемането си от държавата, то всички тези хора не бяха представени при изработените 60 мерки. Техните интереси ги нямаше там! Така че след като защитаваме интересите на тези данъкоплатци, ние сме в правото си да кажем, че не се извършват реформи с парите, взети от същите тези хора. А напротив, с техните постъпления ще бъдат поддържани нереформирани сектори. Казването на всичко това е наложително, защото искаме да правим честна политика.
– Г-н Костов, ако сте се срещали с експерти от ГЕРБ, какви са техните аргументи за това, че спират реформите?
ИВАН КОСТОВ: Отговорът на Симеон Дянков е, че трябва да има натиск по посока на това те да правят реформи. Което означава, че целият кабинет, с изключение на г-н Дянков, не желае да се поддаде на този натиск да прилагат реформи. Това е моето впечатление. Изяснете този въпрос с него. Нашите мерки, както и тези на СДС, бяха публично оповестени. Не сме ги крили от никого. Днес ние замълчахме едва тогава, когато настана един хаос от взимащи отношение по кризата субекти, с най-различни ресори. Но дори това, което сме предложили досега, ние не го виждаме никъде.
ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА: Искам само да ви напомня, че когато се създаде правителството, ние казахме, че ще го подкрепим, поради няколко основания, а не просто така, наизуст. Първото от тях бе това, че се съобразихме с вота на българския избирател. Второто основание, което е по-важно, е заради определени политики на реформи в областта на здравеопазването, образованието, безкомпромисната борба с организираната престъпност и корупция, реформирането на съдебната система. Тоест, когато говорим за смели реформи, ние имаме предвид съвсем конкретни неща. Визираме реформа в здравеопазването, реформа в пенсионното дело, във всички тези сфери, а не просто решаване на бюджетни въпроси. И понеже не виждаме или поне виждаме донякъде отказ за предприемане на тези действия, затова днес сме длъжни да изискваме смели реформи. Ние сме дали нашата подкрепа за този кабинет именно заради тези реформи. При това положение не можем да сме пасивни, искаме да се осъществи натиск по посока осъществяването на тези реформи, което е в интерес на всички български граждани.
– Кажете две думи относно ветото на президента върху някои от текстовете на НПК?
ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА: За мен лично беше очаквано ветото на президента. Това са най-спорните текстове на НПК. По време на гледането им на първо и второ четене предстои парламентарната ни група да реши как точно ще гласува по ветото на президента. Това ще е и част от разговора ни със СДС, понеже по време на второто четене ние гласувахме по различен начин в парламентарната ни група – едни подкрепиха тези текстове, други не.
– Как ще коментирате моментния отказ на Бойко Борисов за членство в Еврозоната?
ИВАН КОСТОВ: На нас много ни се иска да е вярно следното обяснение, а именно, че по Евростат, т.е по европейски критерии, дефицитът в бюджета през миналата година е много голям и това не дава основания на правителството да твърди, че изпълнява критериите за въвеждането на еврото и поради това трябва да влезе в пробния валутен механизъм ERM II. Ще ни се това да е меродавното обяснение, а не другото възможно, което чуваме. А то е – отслабване на волята на правителството, нежелание това да се подкрепи с нужните реформи, избиране на нов курс за поддържане на финансовата система и, не дай Боже, нов паричен курс на политиката. Желаем тези, които по този начин интерпретираха създалата се ситуация, да не са прави. И от тази гледна точка поставяме ударението върху това, което каза министър-председателят, т.е че в момента, сега, не можем да кандидатстваме. Тоест, обясняваме си, че правителството не може да поддаде документи и да поиска решение на Европейската централна банка и съответните европейски органи да влезе във валутния механизъм. Защото би било нечестно с такъв дефицит зад гърба си. Но от друга страна това означава, че правителството трябва да удържи дефицит под 3% тази година. Защото в противен случай няма да може да се кандидатства и другата година за ERM II. А това ще означава, че изобщо са загубени посоките на реформа. Дори при повторното неудържане на дефицита под 3 процента влиза една санкционираща процедура на ЕС. А тогава ще се правят насила реформи, както навремето се правеха под натиска на МВФ, но този път натискът формално ще идва от ЕС.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...