Кремъл умишлено фалира българската енергетика, за да сложи ръка на българската газопреносна система

Истинският мотив за вот на недоверие в енергетиката трябва да бъде националното предателство на управляващите. С тази категорична преценка на говорителя на РБ, Радан Кънев започна срещата между реформаторите и представители на ГЕРБ, водени от лидера на партията Бойко Борисов. Продължилите повече от час разговори, се проведоха днес в централата на Изпълнителния съвет на РБ на бул. Витоша 18 и бяха посветени изцяло на “най-голямата корупционна афера в историята на България”, в която депутатите от управляващото мнозинство приеха на първо четене закон, писан извън България и обслужващ интереси на чужда сила. Реформаторите представиха своя проект за помити за вота срещу управляващите по темата за енергетиката. Южен поток и приетите промени в Закона за енергетиката са най-важни сред тях, според члена на гражданския съвет на РБ Трайчо Трайков
Надявам се, че всички български институции, които сме сезирали по случая ще реагират и ще стане ясно дали говорим за мега корупционен скандал или за нещо още по-сериозно – държавна измяна, поясни Кънев при представянето. Според Кънев е изключително важно е да се изясни дали моделът за Южен поток, при който български закони се пишат в Русия, не се прилага във всички сфери на управлението на държавата ни. Дали не е решен в Русия и фалитът на БЕХ и методиката за ценообразуването на ДКЕВР, поясни безпокойството си Кънев. Според члена на гражданския съвет на РБ, Георги Ганев фалитът на българската енергетика е важна стратегическа цел на Русия от 1996г. насам, защото иска да получи пълни права върху българската газопреносна мрежа. Така ще могат да ни държат бедни и да вдигат цените в България, винаги когато пожелаят, потвърди и секретарят на РБ Гроздан Караджов. Според него българските политици, които обслужват тези интереси са истински национални предатели, защото много добре знаят какво правят и действията им не могат да бъдат оправдани с недоглеждане или случайност.
Този вот ще накара Атака и Бареков да се определят къде стоят спрямо българските интереси и Южен поток, обяви члена на гражданския съвет Мартин Димитров. Според него и Радан Кънев, най-неясни са позициите на ДПС. От партията на Доган винаги са твърдели , че стоят категорично на проевропейски позиции. Ако не подкрепят вота, това ще се окаже невярно.
Срещата завърши с уверенията, че различията между РБ и ГЕРБ остават, но не могат да бъдат причина да се пренебрегне предателството на националните интереси, пред което сме изправени. Това би било изключително безотговорно от наша страна заяви Радан Кънев на финала, с което Борисов се съгласи.
МОТИВИ
РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК
ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ ЕНЕРГЕТИКА
Ние от Реформаторския Блок смятаме, че основна тема по време на вота на недоверие за провала на правителството в “Енергетиката” трябва да бъдат тежките съмнения за конспиративни действия на представители на властта в полза на чужда сила и в частен корпоративен интерес. В тази връзка БСП и правителството дължат следните отговори:
1/ По време на вота следва да разкрият съдържанието и хронологията на всички предложения за изменение и допълнение на закона за енергетиката, постъпили от чуждестранни и смесени фирми (най-важните са описани по-долу)
2/ Трябва да разкрият пред парламента съдържанието на цялата кореспонденция с “Южен Поток Транспорт b.v.” и особено тези, коментирани в служебна бележка от зам.-министър Айолов с но. Е-93-00-1304/13.08.2013г.: “Предложения на Южен поток транспорт b.v. за изменение и допълнение на Закона за енергетиката” и в Писмо Проект Южен поток предложения за законодателни промени от БЕХ ЕАД с номер Е-26-Б-495/13.12.2013, както и на всички приложения към тях, ако има такива.
3/ Дължат отговор на въпроса, защо вносители на изменение в закона за енергетиката са двама депутати от БСП , а не българското правителство, след като, по признание на зам.-министър Айолов и самите вносители, е водена ‘съгласувателна процедура’ от МИЕ по предложенията с чуждата компания и руската страна.
4/ Да отговорят на въпроса постъпвали ли са писма от ЕК с категоричен протест срещу опита за изваждане на Южен поток от третия либерализационен пакет, с който се дава задължителен достъп на трети лица-доставчици до газопроводите, изградени на територията на страни от ЕС и така се гарантира конкуренция при доставките и по-ниски цени за портребителите.
След задължително разпореждане на състав на Административен съд – София град, Реформаторския блок се запозна по реда на ЗДОИ с информация за протоколите, стенограмите и договорите за изграждането на Южен поток. Няколко месеца представители на МИЕ твърдяха, че не разполагат с такава информация, но след разпореждането на съда успяхме да получим опис на десетки и дори стотици документи, заведени в Министерството на икономиката и енергетиката. Получената информация разкрива истината за последните действия на сегашното правителство около “Южен поток”:
1/ С рег.но. Е-93-00-1304/13.08.2013г. е заведена служебна бележка по “Предложения на Южен поток транспорт b.v. за изменение и допълнение на Закона за енергетиката”. Очевидно, са налице такива предложения за промени в българското законодателство и то от чужда компания, като по тях на 28.08 МИЕ е изготвило и изрично становище /т.2 по-долу/.
2/ С писма 99-00-480/28.08.2013 и Е-93-00-1304/28.08.2013 до МИЕ, са дадени становища по предложенията на компанията “Южен Поток Транспорт b.v.” (с мажоритарен собственик “Газпром”) за законодателни изменения в Закона за енергетиката във връзка с проекта “Морски газопровод-Южен поток”.
3/ На 31.10.2013г. е подписан Протокол между “БЕХ” АД и “Газпром”, съгласно който Южен поток ще се изгражда при спазване на българското законодателство. Съгласно протокола, те НЕ се задължават да предоставят достъп на трети страни до тръбопровода за пренос на газ.
4/ На 19.02.2014г. с вх.номер 454-01-23 Т. Ерменков и Я. Куюмджиев от БСП внасят ЗИД на Закона за енергетиката, с който се предвижда изключение от правото на ЕС за т.нар. “морски газопроводи”, в противоречие на Третия енергиен пакет, транспониран в действащия Закон за енергетиката. Съгласно законопроекта им, за такива “морски газопроводи” няма да се прилагат цели глави от закона: раздел IV от глава трета, глава четвърта, глава осма “а”, чл. 170, чл. 172 – 172е и чл. 197 и т.н.
5/ С писмо 12-00-372/3.04.2014 ДАНС и с писмо 04-04-32/28.03.2014г. МВР искат информация от Министерството на икономиката и енергетиката за действията по Южен поток.
Не отговарят на истината и твърденията на министъра на икономиката и енергетиката, че участието в проекта “Южен поток” няма да струва и лев на държавния бюджет: два дни след писмото по т.1. е заведено писмо от Министъра на енергетиката на Руската федерация с рег.но. 54-00-877/15.08.2013г., с което се иска “оказване на съдействие на компанията Ю.П. Транспорт b.v. в получаване на необходимите разрешения, свързани със строителството и експлоатацията на морския уастък на газопровода. Само ден по-късно – на 16.08, видно от описа, Министър Д.Стойнев е издал Заповед РД-21 до държавната компания БЕХ ЕАД да участва в увеличението на капитала на Ю.П. България АД с още държавни финанси!
Реформаторският блок счита, че са налице достатъчно данни за обосновано предположение, че определен кръг отговорни длъжностни лица от българската държава са се поставили в услуга на чужда сила, като са приели, подготвили и внесли законодателни промени в българския Закон за енергетиката, които са в разрез с европейското законодателство и в ущърб на националните интереси на Република България като член на ЕС. Приемането им от Народното събрание е много вероятно да доведе до наказателна процедура и тежки финансови санкции срещу България, както предупреди онзи ден и комисар Йотингер. Санкции, които ще трябва да плати редовия данъкоплатец.
Тези действия очевидно обслужват стратегическите интереси на руската страна за запазване на монопола й в газовите доставки на страните членки на ЕС и в частност на Република България. Освен всичко друго, тази зависимост ни обрича на високи цени на газа, парното и тока за бизнеса и населението.
Приложения:
1. Опис на документи, касаещи проекта “Южен поток”, заведени в МИЕ.
2. Протоколи – 2 бр. от 31.10.2013 г. между “БЕХ” ЕАД и ОАО “Газпром” за проекта “Южен поток”.
14. 05. 2014г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...