Крахът на управляващите ще е тяхно вътрешно дело

След обявяването на състава на Гражданския съвет към Реформаторския блок разговаряме с лидера на ДСБ Радан Кънев за блока, съвета и партията, за правителството и протестите срещу него, както и за бъдещите коалиции
-Какво постигна Реформаторският блок за съществуването си от над 70 дни и отговори ли на очакванията?
-Отговаря в голяма степен. Въпреки че отстрани нещата изглеждат бавни, за политическо развитие те са екстремно бързи. При това за темповете, установени в българската политика – не говоря за Западна Европа, където подобни процеси се развиват за десетилетия, а не за 70 дни. Първоначалната идея на блока беше консолидация на реформаторските партии от центъра и дясното, които не попаднаха в парламента, и надграждане с гражданско участие на хора, които не са били в политиката. Тези цели са постигнати изцяло.
-Ще има атаки към блока и към Гражданския съвет. Доколко сте готови за това?
-Атаките вече започнаха. Бяха добре подготвени и изригнаха прекалено координирано. Компроматните машини се демаскираха именно с това единодушие на привидно напълно различни интереси – става дума както за атаката срещу Трайчо Трайков, така и за много синхронизирани атаки и от лявата, и от дясната част на политическия спектър и в едни и същи дни в определени медии.
Хората в Гражданския съвет знаеха, че поемат риск да попаднат под ударите им, а ние сме поели ангажимент да ги подкрепяме – нещо, което в българската политика е рядкост. Тук е обичайно, когато някой е под атака, да се разграничиш от него и да го оставиш да се дави.
-Как обсъждахте позицията спрямо ГЕРБ, която предизвика толкова различни тълкувания?
-Позицията ни срещу ГЕРБ е единодушна, тя не е предизвиквала никакви спорове. За никакви сговаряния с ГЕРБ не може да става дума, път към единство под каквато и да било форма между ГЕРБ и Реформаторския блок няма и единственото, което имаме общо, е една непосредствена политическа задача, но не и кауза – отстраняването на сегашното правителство и политически действия за нови парламентарни избори.
-Възможна ли е коалиция за изборите или след това?
-Коалиции за изборите са напълно изключени. Изключена е и обща европейска листа въпреки европейското семейство.
Всъщност ГЕРБ и БСП имат огромен интерес от запазване на двуполюсния модел, който изградиха на президентските избори през 2011 г. и укрепиха на парламентарните избори през май. Двете партии успяват да си разделят над 2 милиона гласа на принципа на противопоставянето – едни хора да гласуват за БСП, за да не виждат повече Борисов на власт, а други да гласуват за ГЕРБ, за да не бъдат допуснати червените отново на власт.
Нашите четири основни приоритета обективно назоваха четири провала на управлението на ГЕРБ -правосъдието; икономика, изградена на законност и конкуренция, а не на корупция и обръчи; административна реформа, която да отхвърли изцяло шуробаджанащината, и свободна медийна среда.
Резултатите на следващите избори, когато и да са те, в момента са непредвидими. Разчитаме, че ще имаме достатъчно силно присъствие в парламента, за да може да наложим реформаторски политики на следващото правителство, независимо как е конструирано.
И тук веднага казвам, че реформаторски политики БСП и ДПС не могат нито да подкрепят, нито да участват в тях, защото в рамките на повече от три четвърти от последните 24 години са управлявали и са налагали обратното. А по отношение на ГЕРБ за времето, в което бяха на власт, за съжаление не видяхме нито потенциал, нито желание да се променя държавата в посоката, която ние виждаме.
-Опасявате ли се, че сега, когато протестите са по-слаби отпреди три месеца, подкрепата и за блока може да спадне?
-Един протест не може да бъде масов вечно. Това са живи хора, които отделят голяма част от времето си и понасят сериозни лични жертви в името на това да бъдат на площада. Това е чисто физическа енергия, която се изчерпва. Но докато не бъдат решени политическите проблеми, които изкараха десетки хиляди на улицата, няма никаква причина и политическата енергия да се загуби. Тя е енергия за промяна на обществото, не за ходене по жълтите павета. Да бъде сведен протестът до пърформанс, като театро на малцина софиянци, е непрекъснато усилие на управляващите. А става дума за много силна политическа енергия, породена от трайни безобразия в българския обществен живот.
Обществената енергия не е предвидима. Видяхме на 4 септември, че опитът протестът да бъде засилен с чисто логистични методи не дава резултат. Не бих се наел да прогнозирам колко души ще излязат на улицата утре или вдругиден.
Освен това много от посланията на протеста срещу мафията се разчитат като опасни в малките градове и дори в областни центрове. Хората не се чувстват независими, когато трябва да посочат връзката между пари, власт и медии, защото в повечето случаи трябва да посочат пряко работодателя си. Те са напълно наясно, но не са готови да поемат риск с прехраната на семейството си, което е напълно разбираемо. В доста разнородния софийски протест, ако има нещо много общо между хората, то е,
че голямата част са икономически независими.
-Обезсмисли ли се въпросът кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС?
-Не. Не може да се обезсмисли, защото най-големият проблем на правителството е липсата на отговорна политическа воля зад него. Най-лошото не е, че имаме кабинет на БСП и ДПС. Проблемът е, че имаме ясни паралели с времето на Любен Беров – това
беше правителство на “Мултигруп”, а не просто на БСП и ДПС. Така че въпросът кой дава нарежданията на премиера е изключително тревожен. Защото с всички проблеми на управлението на ГЕРБ или на тройната коалиция ние имахме партийни лидери, които платиха политическите си грешки с излизането на партията си в опозиция. Тук имаме безотговорен човек, не знаем кому се отчита и няма да получим отговор на този въпрос. Може да се окаже, че отговорът има и наказателноправни аспекти, защото има влияния в публичната власт, които не са легитимни и не са допустими.
-Кога очаквате да има нови парламентарни избори?
-Не мисля, че българското общество може да понесе дълго време без парламентарни избори -както икономически, защото блокажът на сегашното управление е пълен, така и политически – защото колкото по-дълъг е периодът до следващите избори, толкова по-странни и радикални форми на протестен вот ще имаме на различни други избори. Чисто практически мисля, че е невъзможно отлагането на парламентарните избори отвъд 2013 г. В рамките на годината ще има обявена дата за избори.
Моето мнение е, че окончателният крах на управляващите ще бъде вътрешно тяхно дело, а не плод на радикализация на протеста. Признаците на разпад в БСП и на дълбок, може би непреодолим конфликт между БСП и ДПС, са твърде видими. Така че те ще рухнат под тежестта на собствената си неспособност да провеждат адекватна икономическа политика и както повечето безпринципни банди – поради невъзможността да си разделят плячката, която винаги е по-малко от апетитите.
-Реформаторският блок многократно изтъкна като основна цел демафиотизацията. Може ли след БСП и ДПС мафията да се върне във властта от другаде?
-Със сигурност. Тя затова е политическа мафия, защото умее да прекрачва политическите граници, защото няма идеология, защото единствената идеология е кражбата на парите на данъкоплатците. Тя от това живее. Така че рискът да се интегрира в ново управление или в напълно нови политически партии е напълно реален.
Ще използвам метафора за сериозната политическа реформа в една мафиотска държава – рязане на клон, на който може би сам седиш. По повод въпроса ГЕРБ мафия ли е или не неведнъж съм отговарял, че ако те седят на един клон с БСП и ДПС, в което аз нямам съмнения, но за разлика от БСП и ДПС имат желание да го отрежат, бих им подал триона с удоволствие.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...