Костов: Президентът пропагандира енергийното обвързване с Русия

Свикването на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) от президента е опит да се отвлече вниманието от национално значими теми като повишаващите се цени на енергията, от влошаването на отношенията на кабинета с ЕС и злоупотребите с еврофондовете. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов, напускайки заседанието на КСНС далеч преди края му.

Съветът бе свикан от президента Георги Първанов с обявена тема на заседанието енергийната независимост и осигуреност на България. Присъстват премиерът Сергей Станишев, членове на правителството, лидери на политическите партии с представителство в парламента, съветници на президента, експерти.

Свикването на съвета цели пропагандирането на политическата и едностранна обвързаност на страната с Русия, допълни Костов.

Вместо да се дискутира намаляването на енергоемкостта на производството, която е 12 пъти по-голяма у нас от тази в ЕС, и въвеждането на енергоспестяващи мерки и достъпни цени за енергоресурсите, правителството ни изправя пред инвестиционната грандомания на БСП, продължи лидерът на ДСБ.

С енергоресурса, с който сега произвеждаме брутния си вътрешен продукт от около 64 млрд. лв., бихме могли да произведем продукт за 700 млрд. лв. Представяте ли си колко богати бихме могли да бъдем, попита Костов.

Според него, ако се намалят енергийните загуби с 10%, ще стане излишен строежът на нова АЕЦ. .

Лидерът на ДСБ заяви още, че партията му настоява за нова енергийна стратегия, защото сегашната, приета през 2002 г., залага на 22 долара за барел, и на други акценти.

БСП работи още от миналата година за нова стратегия, която така и не е готова.