Костов: ГЕРБ да прекрати договорките си с монополите

Иван Костов: Благодарим ви, че сте дошли на нашата пресконференция. Ние анализирахме ситуацията, разбира се и протестите на хората, и отбелязваме следните елементи пред вас от своя анализ.
Първо, предупреждавахме за мартенския и февруарския срив на жизненото равнище и икономиката на страната още отдавна. Настоявахме да се вземат мерки. Преди много време предложихме мерки на правителството, които ако беше съобразило,сигурно нямаше да се стигне дотук.
Второ, анализът ни води към извода за стагфлация вследствие на компрометирането на пазарната икономика от бездействието на управлението на ГЕРБ пред повсеместната монополизация на производството и търговията. Стагнацията е съчетаване на икономическа депресия с инфлация, която се получава вследствие на неспособност на държавата да си изпълни основните икономически функции. Това е терминът от икономическата теория. Трима нобелисти са работили върху тази терминология по тази диагноза за състоянието на дадено общество.
Трето, най-тежките последици освен ръстежа на цените, е унищожаването на много малки и средни фирми, включително след повишаване на данъците върху тях. Спад на заетите и самоосигуряващите се лица с 295 хиляди души. Както е според данните.
И накрая нашите политически изводи са, че ГЕРБ се превърна в управление обслужващо монополите в ущърб на гражданите. И че протестите разрушават образътна ГЕРБ като дясна партия. Какво да се прави?
Първо, г-н Бойко Борисов трябва прекрати договорките с монополистите да спрат да събират пари за изборите. Ние очакваме, че цените на горивата ще спаднат, но преди местните избори. Както и много други цени ще спаднат, но преди това ще са иззети огромни доходи в полза на монополите. Защото от стагфлацията, за която говорим единствена полза имат фирмите с монополно положение.
Второ, държавата,управлявана от ГЕРБ да влезе в своята основна икономическа функция, а тя е защита на пазара и конкуренцията. Държавата под управлението на ГЕРБ изцяло е зарязала тази функция. Ако не знаят какво да правят,да прочетат законите за защита на пазарната икономика и да поискат всички държавни органи да започнат да ги прилагат. Ние настояваме в частност за пълна подмяна на съставите на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, Комисията за регулиране на съобщенията и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Защото тези комисии са парализирани, може би поради обвързаност, може би поради други причини и неприлагат законите, и незащитават икономиката и гражданите.
Решението е просто, държавата да си влезе в ролята. Защото искам да напомня на всички, че преди 12 години Европейският съюз започна преговори с нас за членство, защото ни призна за функционираща пазарна икономика. А ни призна за функционираща пазарна икономика, защото приехме Закон за защита на конкуренцията и Закон за защита на потребителите. Просто да се прилагат законите трябва.
Това е нашето изявление.

Радан Кънев: Може с две думи да коментираме на първо място това, че ние проследихме внимателно протестите на български граждани, които се проведоха вчера. Отчитаме това, че те не се хващат на популистката въдица на социалистите. Не искат популистките мерки, които БСП поиска. Виждат много ясно, че това бързо, галопиращо увеличение на цените се дължи, както на непазарно формирани, твърде високи цени от страна на големите монополисти, така очевидно и на липсата на конкуренция, която да нормализира цените между по-дребните производители и търговци. Нещо за което не веднъж сме поставяли въпроса. Което е голяма отговорност и на държавната и на местната власт. Факт е, че има привилигировани производители. Факт е, че има множество производители, които излизат просто от пазара поради липса на достъп до свободната конкуренция. Поради това, че са натиснати. Резкият скок на цените и резкият спад на заетостта са две лица на един и същ провал на управлението. Защото дребният бизнес излиза от пазара поради липсата на честна конкуренция, поради наличието на нагласени обществени поръчки, поради наличието на твърде окрупнени обществени поръчки, които в много общини и около много администрации и сектори създават един обръч от привилигировани фирми, 2-3 на брой, които мачкат пазара надолу. Какъв е ефектът? Високи цени, монополно определени, но и десетки фирми от бранша, които го напускат, които излизат от него. Ограничена конкуренция, същевременно увеличено облагане на малкия бизнес, за което предупреждавахме многократно, голям административен провал в областта на усвояването на еврофондовете за дребните земеделски производители, за малките търговци. В резултат на това близо 300 хиляди души, над 12% от трудовия пазар – намаление на заетостта. Естествено стопанството, което се завърта в порочен кръг, защото това са хора, които престават да харчат, които ги няма на пазара. Магазините затварят, където те са пазарували преди това. И една много тъжна картина в цялата страна, особено в малките населени места. Нещо,за което говорихме, че големите монополисти, за които в момента всички говорят – електроразпределителни, вносители и търговци на горива и т.н., това е върха на пирамидата, който се вижда много лесно от всяка една точка на София. Но тази картина в много други нерегулирани бизнеси всъщност е същата и по-тежка във всяка една по-малка община в страната. Затова там стопанското положение, безработицата и липсата на заетост са много по-тежки.

Г-н Костов, надига се социално напрежение от високите цени на всичко. Вие прогнозирате, че ще паднат цените на всичко преди изборите. Какво трябва да стане това да се случи сега? Има ли механизъм да паднат цените на горивата?

Иван Костов: Има разбира се. Държавата просто трябва да си влезе в ролята. Тази комисия, която отказва да направи проверка за наличието на монополни сдружавания и цени трябва да бъде подменена. Да бъдат махнати тези хора, които не защитават потребителите и не защитават пазара.

Г-н Костов, как ще коментирате оставката на г-н Герджиков по повод презонирането?

Иван Костов: Това е въпрос на софийската ни организация. Аз мисля, да питате на пресконференция софийската ни организация. Тя даде такава. Те поискаха оставката. Категорично казаха, че ако не бъде приета ще считаме, че е нарушено споразумението. И ще излязат от това споразумение, защото ГЕРБ не го спазват. Основното нещо, което направи ГЕРБ и Атака, защото те го направиха, вдигнаха данъци по време на криза и това е директно нарушаване на споразумението за управление на София. И трябва да си понесат политическата отговорност. Включително и персоналната отговорност. В никакъв случай няма да приемем г-жа Фандъкова да не приеме оставката на г-н Герджиков. Това казаха от софийската ни организация.

Какво още трябва да се случи, за да свалите доверието си от ГЕРБ?

Иван Костов: Както виждате нашето доверие към ГЕРБ непрекъснато ерозира заедно със срива на жизненото равнище на хората.

Запазва ли се подкрепата към Симеон Дянков и неговата финансова политика?

Иван Костов: Вижте как ще подкрепя Симеон Дянков пред протестиращите в момента. Те предлагат да бъдат намалени акцизите или ДДС. Това нещо не може да бъде направено по средата на годината, защото Конституционниятсъд забранява такива действия да бъдат предприети по време на изпълнението на един бюджет. Ето как, разяснявайки съществуващите възможности ще кажа, че това което се иска е невъзможно. Но могат да бъдат проверени от специализираните комисии на държавата начинът, по който се формират цените на горивата. Може да се установи колко е точно печалбата, примерно на дизеловото гориво и тя да бъде ограничена със средствата на администрирането. Примерно, от 18 на 8 %. Такива неща могат да бъдат направени. И веднага ще паднат цените на горивата.

Г-н Костов, допускате ли че Атака също така да намали доверието си към ГЕРБ?

Иван Костов: Аз подозирам, че ГЕРБ ще махнат новините на турски език от Българската национална телевиция и по този начин ще покажат, че напълно “заслужено” са заели мястото в ЕНП /в кавички/. Разбира се иронията мисля, че я разбирате. Но като виждаме как реагира ЕНП очакваме аплодисменти. Така че заплахите на Атака ще дадат резултат. Това е по-скоро, което има на хоризонта. Но от друга страна нали тези български турци плащат данъци. Нали хората и те са граждани. Нали с тези данъци се издържа телевизията. Това е “много европейско” ако го направят.
Благодарим ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...