Костов: ВАС може да отнеме хонорара на Доган

Според Иван Костов и Димо Гяуров ако комисията констатира наличие на конфликт на интереси ще сезира ВАС. Законът предвижда при нарушение да бъде отнета и сумата на хонорара.

Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция : От името на Синята коалиция повдигаме сигнал пред комисията за корупция и конфликт на интереси във връзка с информацията, която бе публикувана в медиите затова че г-н Ахмед Доган е получил огромен хонорар за работа която на практика не е извършил. Ние се надяваме този сигнал да бъде разгледан от комисията и да започна проверка. Проверката, ако разреши комисията ще позволи да бъдат установени обстоятелствата , подробностите всъщност комисията се превръща в орган който ще се занимае в детайли с този сигнал и да се обърне към ВАС с искане да констатира конфликт на интереси при г-н Ахмед Доган и ако това нещо се случи да бъдат отнети в полза на държавата получените средства.
Димо Гяуров, депутат от СДС и председател на парламентарната комисия : Мога да ви съобщя, че днес вече се разпоредих в дневния ред на комисията за утре темата да бъде включена като отделна точка в дневия ред , така че ние утре ще вземем решение дали да започнем такава проверка. Аз се надявам, че комисията ще бъде единодушна по този въпрос . Срокът, в който комисията трябва да стигне до обосновани изводи по закон е двумесечен и в резултат от данните,които съберем и изслушванията на лъжностни лица, които направим ние ще преценим дали има основания да бъде сезиран ВАС, който да констатира конфликт на интереси. Успоредно на това аз ще предложа на останалите членове на комисията да обсъдим възможността за сезиране на главния прокурор на основание чл.304 “б” от НК за търговия с влияние , за да може да бъде организирано наказателно производство . Няма да си позволявам да коментирам моралните и политически аспекти по въпроса, макар че и те са достатъно важни, ще имаме и тази възможност. Ще ви държим в течение оттук нататък.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...
Два билборда за Навални до посолството на Русия
Убийството на Навални е черен ден за демокрацията, защото всички загубихме един от най-достойните...