Костов: Бюджет 2013 ще застраши националната сигурност

След запазване на стабилността, вече мислим и за доходите, твърдят от ГЕРБ

Да бъде отхвърлен бюджет 2013. Това предложи депутатът Иван Костов, който е ротационен председател на комисията за контрол на ДАНС. Това е и становището на самата комисия, която отхвърля проектобюджета заради неадекватното финансиране на Държавната агенция за национална сигурност.

По думите на лидера на ДСБ 20% от вменените задачи на ДАНС не могат да се изпълняват заради липсата на финансиране.

“Разходите за заплати и осигуровки съставляват 95% от всички разходи на агенцията. Недоумение буди нежеланието на правителството да задели повече средства за борба с теоризма. Така се пренебрегва новата обстановка на несигурност, в която се намира държавата след терористичната атака в Бургас”, каза от парламентарната трибуна бившият премиер.

Той беше последният народен представител, изчел доклад на ресорна парламентарна комисия, след което встъпителна реч за аргументиране на бюджета направи финансовият министър Симеон Дянков.

Той започна с цитат от доклада на Института за международни финанси за “Развиваща се Европа”, който наблюдава икономиките на бившите социалистически държави от Източноевропейския регион.

Министърът изтъкна, че в доклада България се поставя в една категория с държави като Полша и Турция, които са запазили финансовата си стабилност и стабилен икономически растеж, като са избегнали повторна рецесия.

“Основната задача на правителството в бюджетирането за 2009 и 2010 г. беше да се върнем към финансова стабилност. В следващите две години целта беше да запазим финансовата стабилност. С бюджет 2013 се концентрираме върху увеличаване на доходите”, каза в конкретното си бюджетното обръщение Симеон Дянков.

След това министърът изтъкна различните политики, за които финансирането догодина ще се заделят повече средства. Конкретните увеличения са следните:

– 124 млн. за образование
– 35 млн. лв. за култура
– 92 млн. лв. за здравеопазване
– 510 млн. лв. за публична нифраструктура
– 196 млн. лв. за селско стопанство

В първите три часа от заседанието на Народното събрание доклади изчетоха председателите на ресорните парламентарни комисии (такава е стандартната процедура всяка година) и реален дебат нямаше.

След това всички опозиционни партии и от левицата, и от десницата обвиниха ГЕРБ, че с бюджет 2013 води неадекватна икономическа политика, която обрича българската икономика да остане в депресия.

“Хвалите се, че сме задминали толкова държави в Европейския съюз и, хората трябва да са доволни, но тогава не е ясно защо купувате машини за МВР за разпръскване на демонстрации. Това е последният бюджет на Бойко Борисов, но неговото отсъствие от днешния дебат не снема отговорността му”, каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

Като неизпълнени обещания той изброи увеличаването на заетостта, увеличаването на доходите, увеличаване на данъчната събираемост, а като постижения призна запазването на фискалната стабилност, но разкритикува управляващите, че изоставят обещанието си да не увеличават данъчната тежест.

Тежката артилерия

Бившият премиер Иван Костов и министърът на финансите в предишното правителство Пламен Орешарски направиха най-сериозната критика към бюджетната политика на управляващите.

Първи от тях думата взе Пламен Орешарски. Той посочи, че правителството е отслабило фискалната позиция на държавата, защотое допуснало държавният дълг да нарасне с 2 млрд. лв., а фискалните резерви са намалени с 4 млрд. лв. до санитарния си минимум. “По тази причина през 2015 г. пак ще сме в позиция да търсим заем, за който не е сигурно дали ще ни се отпусне”, прогнозира той.

Орешарски обвини правителството на ГЕРБ, че не е здаложило никаква политика и конкретни мерки за развитие на икономиката, а е предложило само една съвкупност от сметки. Той сравни правителството на ГЕРБ с това на Тройната коалиция. В съпоставката си той посочи, че в трите пълни години на управлението си (без месеците преди и след изборите) тройната коалиция е изхарчила 65 млрд. лв. и е трупало излишъци и резерви. За трите си години правителството на ГЕРБ е похарчило 85 млрд. лв., харчило е резервите и е трупало нови дългове.

Иван Костов обаче разкритикува не само ГЕРБ, но и управленията на Тройната коалиция, и на НДСВ.

“Защо вие за осемте години преди ГЕРБ (БСП И ГЕРБ – бел. авт.) не направихте реформите, които ГЕРБ не направи. Нямате патос да критикувате, нямате основания да критикувате. В условията на чудесна икономическа конюнктура не уредихте тази държава”, каза иван Костов, но бе още по-остър в атаката си към ГЕРБ. “Бил съм на много дебати по бюджета, но през последните четири години те се обезличиха до степен, до която не съм ппредполагал, че може да се обезличат. Няма ги министрите, няма го министър председателя, крият се зад народните представители, което пък се обезличава напълно. Бюджетът става все по-празен от съдържателна гледна точка”.

Лидерът на синята коалиция постави и диагноза на последните три правителства – “липса на смелост у политическата класа да направи нещо за държавата”.

За ГЕРБ той коментира още, че са станали лява партия, която не се асоциира с европейските ценности, които претендира да представлява.

Като аргументи Костов посочи спадналата раждаемост, което отразявало песимизма на младите хора и нарастването на броя на милионерите, според статистиката на БНБ, което е прехвърляне на фирмени пари по лични сметки, защото бизнесът не вижда възможности за разрастване.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...