Константин Димитров: Цялостното членство на България в ЕС може да бъде замразено

София. България най-вероятно няма да може пълноценно да стане член на Европейския съюз /ЕС/ в най-важната от всички области, а именно в управлението на парите, които идват от Европейския съюз. Това каза в предаването на Дарик радио “Кой говори” народният представител от ДСБ Константин Димитров. Това означава, че една държава-членка трябва да може само, със свои национални органи да управлява парите, които постъпват, както ФАР, САПАРД и ИСПА така и по линия на парите в оперативните програми или парите, които идват след като си се присъединил по фондовете за държавите-членки, заяви Константин Димитров. По думите му, в писмото от Европейската комисия /ЕК/ се казва, че ще бъде препоръчано българските компетентни органи да нямат никакви правомощия.
“Освен това българските власти трябва да реализират всички сключени досега договори и да не сключват повече договори за ползване на предприсъединителни фондове с други фирми, граждани, неправителствени организации и общини”, коментира още той. Според него на България могат да бъдат наложени два вида санкции – да се наложи предпазна клауза, с която съдебни решения на български съдилища да не бъдат признати за валидни извън България и България да получи определението на страна, в която са нарушени принципите на правовия ред. “Това означава, че цялостното членство на България може да бъде замразено”, допълни още народният представител от ДСБ.
Подобни апокалиптични прогнози са най-малко вероятни, заяви народният представител на ДПС Четин Казак в същото предаване.
Според него в доклада, който предстои да бъде изготвен от Европейската комисия през юни, ще се съдържат предупреждения и посочване на конкретните слабости, конкретните проблемни области, в които България трябва да предприеме реформи. “Това ще бъде последна възможност за тези органи, в които се наблюдават слабости да предприемат действия”, заяви Четин Казак. Докладът ще легитимира с политически език вече налаганите санкции във финансовата област, допълни още представителят на ДПС.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Целта на Борисов е да уязви...
„Отговорността на Бойко Борисов става голяма. Той е опитен играч, не става дума за наиграване. Дърпа...
Людмила Илиева: Насилието няма място между отношенията на...
"Ситуацията в страната ескалира в резултат на случилото се на 16 ноември. Имаме приоритетни задачи,...
Кристина Петкова: Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да...
Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да подаде оставка. Ние го казахме още в деня...
Кристина Петкова: Няма как кметът на София да...
"Няма как кметът на София да носи вина за снощните събития. Този протест е...
Людмила Илиева: От ПП-ДБ внесохме законопроект за отпадане...
Безпредметно е да се обсъждат други варианти за управлението на държавата, посочи тя Вотът...