Константин Димитров: Цялостното членство на България в ЕС може да бъде замразено

София. България най-вероятно няма да може пълноценно да стане член на Европейския съюз /ЕС/ в най-важната от всички области, а именно в управлението на парите, които идват от Европейския съюз. Това каза в предаването на Дарик радио „Кой говори“ народният представител от ДСБ Константин Димитров. Това означава, че една държава-членка трябва да може само, със свои национални органи да управлява парите, които постъпват, както ФАР, САПАРД и ИСПА така и по линия на парите в оперативните програми или парите, които идват след като си се присъединил по фондовете за държавите-членки, заяви Константин Димитров. По думите му, в писмото от Европейската комисия /ЕК/ се казва, че ще бъде препоръчано българските компетентни органи да нямат никакви правомощия.
„Освен това българските власти трябва да реализират всички сключени досега договори и да не сключват повече договори за ползване на предприсъединителни фондове с други фирми, граждани, неправителствени организации и общини“, коментира още той. Според него на България могат да бъдат наложени два вида санкции – да се наложи предпазна клауза, с която съдебни решения на български съдилища да не бъдат признати за валидни извън България и България да получи определението на страна, в която са нарушени принципите на правовия ред. „Това означава, че цялостното членство на България може да бъде замразено“, допълни още народният представител от ДСБ.
Подобни апокалиптични прогнози са най-малко вероятни, заяви народният представител на ДПС Четин Казак в същото предаване.
Според него в доклада, който предстои да бъде изготвен от Европейската комисия през юни, ще се съдържат предупреждения и посочване на конкретните слабости, конкретните проблемни области, в които България трябва да предприеме реформи. „Това ще бъде последна възможност за тези органи, в които се наблюдават слабости да предприемат действия“, заяви Четин Казак. Докладът ще легитимира с политически език вече налаганите санкции във финансовата област, допълни още представителят на ДПС.