Константин Димитров: Трябва да се формира отделна Комисия по контрол за изразходването на парите от ЕС

София. Подкомисията по усвояването на средствата от Европейския съюз към Комисията по европейските въпроси няма да може да се справи с проблемите по проектите ФАР, ИСПА и САПАРД. Трябва да се формира отделна Комисия по контрол за изразходването на парите от ЕС. Това каза Константин Димитров, депутат от ДСБ, в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР. Според него, тази комисия трябва да се ръководи от представител на опозицията, защото в противен случай тя няма да направи нищо по проблемите с парите от ЕС. По думите на Димитров управляващите са разходили неправилно парите и именно това, което е упоменато в докладите на комисията води като основен мотив до временното прекратяване на плащането на милиони евро за България.
„Новата комисия ще има свои експерти, като аз ще настоявам в тази комисия да постъпва цялата кореспонденция от Брюксел към страната ни и обратно“, обясни още депутатът от ДСБ. Това, според него, ще е един официален порядък да се проследи как българските институции отговарят на обвиненията от страна на Европейската комисия. Ще бъде прах в очите на хората, ако в сформирането на комисията мнозинство отново са управляващите, смята Димитров.
На въпрос за това дали се получават допълнителни средства като се участва в различни подкомисии в парламента, Константин Димитров съобщи, че не се взимат такива.