Константин Димитров: Симпатизантите на ДСБ са най-мотивираните да участват в този вот

Водещ: Водачът на листата на ДСБ Константин Димитров ще участва тази вечер в Добрич в дискусия за европейската десница и институциите на ЕС. В следващите минути г-н Димитров ще бъде наш събеседник. Добър ден.
Константин Димитров: Добър ден на вас и на слушателите на Инфо радио.
Водещ: Утре вие в Габрово пък ще говорите и за отстояването на енергийната независимост на България. Това е една от основните теми в кампанията ви. По какъв начин наистина Европейският парламент може да противодейства на руския натиск?
Константин Димитров: Той може да противодейства по няколко основни начина. Първо, Европейският парламент (ЕП) може да бъде в основата на формиране и прилагане на една обща енергийна политика на целия ЕС по отношение на Русия в областта на енергетиката. Какво имам предвид? ДСБ настояват и намират подкрепа след своите партньори в Европейската народна партия (ЕНП) за това на Русия да бъде казано следното нещо и това да бъде залегнало в договора или по-точно в споразумението за партньорство, което трябва да започне да се подготвя през 2007 година. Русия трябва реципрочно да отвори своите пазари за европейски фирми и компании, които да получат собственост върху енергопреносната мрежа вътре в Русия, което действително да даде възможност европейски компании да получат дял от собствеността на Русия на нейна територия. Извинете, но действително има някакъв много лош звук. Може ли отново да ме наберете? Страхотно ехо се получава.
Водещ: За съжаление такава ни е централата и не мога, просто друга техническа възможност и…
Константин Димитров: Просто се опасявам да не би да глъхне непрекъснато разговорът. Но да продължим нататък.
Водещ: Не, то само при вас се чува това, в ефир не се чува.
Константин Димитров: Така. С други думи, това, което искам да кажа, ЕС може да накара Русия да отвори своите пазари така, както те са отворени за “Газпром” в Европа. И освен това, което е по-важно и за България, да се договори и рамково споразумение, което действително да каже на Русия да се откаже от политиката си на “разделяй и владей” по отношение на европейските държави, а всички европейски страни да получават на приемливи цени и при предвидими условия на доставките си газ, която да обслужва домакинствата, фирмите във всички европейски държави, които ползват руски енергоизточници.
Водещ: Тези дни се появи информация, че руската технология за АЕЦ “Белене” е получила зелена светлина от ЕС. Има ли ясно изразена позиция на ЕС по проекта АЕЦ “Белене”?
Константин Димитров: Да, искам да разсея тази информация, тъй като след среща с комисар (…), която проведох в Страсбург снощи, стана ясно, че ЕUR, тоест организацията, която е дала някакво удостоверение на българското правителство, не представлява ЕС, а е всъщност сдружение на компании, които се занимават с изграждане на ядрени електроцентрали. ЕС още проучва проекта така, както той е нотифициран от българското правителство, за АЕЦ “Белене” имам предвид, и няма да се произнесе преди да изтекат още няколко месеца. Тепърва освен това предстои да се проучи и евентуално искане от българска страна за отпускане до 250 млн. евро от “Евроатом” за подкрепа на този вреден, според нас, за България проект.
Водещ: Тоест, още веднъж да уточним, за момента няма изразена такава позиция от ЕС. Официално това ще се случи след време евентуално.
Константин Димитров: Точно така.
Водещ: Как България към днешна дата може да се впише в общата енергийна стратегия на ЕС?
Константин Димитров: Ние в ЕП упражняваме натиск и след изборите ще продължим и засилим този натиск българското правителство да не имитира желание за изработване на единна европейска политика, а да се включи в тези усилия добросъвестно, отчитайки националния интерес, да спре да прави сепаративни сделки с Русия, които превръщат страната ни в Троянски кон на руския икономически интерес в ЕС. Ние смятаме, че правителството допусна груба грешка в ущърб с националния интерес, предлагайки за ратификация както споразумението “Бургас-Александруполис”, така и “Бургас-Вльора”. Предстои тежък и остър дебат в българския парламент, в рамките на който ние, ДСБ, ще предложим нашите икономически, политически и екологични възражения срещу тези два петролопровода, които по никакъв начин не съдействат за икономическото развитие на страната, заплашват туризма по цялото Черноморие, заплашват с намаляване на цената на имотите по цялото Черноморие и разбира се най-вече здравето и живото на мнозина наши съграждани биха били пряко или косвено заплашени при реализацията на тези проекти в Бургаския залив.
Водещ: Сега, г-н Димитров, ми се иска да ви попитам един по-общ въпрос за евродепутатите. Сякаш има разминаване между представите на хората за работата на евродепутатите и техните реални правомощия. Какви реално трябва да са очакванията на избирателите от евродепутатите, за които гласуват?
Константин Димитров: Вижте, евродепутатите, особено тези от ДСБ, които ще бъдат поне двама, може да се очаква, че те ще наложат ниски данъци и акцизи на целя ЕС, на всички правителства от ЕС, включително и на българското, така че това да доведе до повишаване на доходите, на пенсиите и, разбира се, да създаде нови работни места. Ние ще отстоим и запазването и дори увеличението на земеделските субсидии, което е много важно за развитието на българското земеделие. И, освен това, важно е, че това ще повиши и пазарната цена на българската земя, за да могат най-сетне стотици хиляди собственици, които са си реституирали своята земя, да могат да я продадат на много по-висока цена от сегашната, за да си помогнат в (…) години на посткомунистическия преход. Разбира се, ние ще работим за това, което вече коментирахме, изработване на единна енергийна стратегия, която да се противопостави на руския натиск и да направи действително предвидими доставките на енергоизточници за нашата страна и то на поносими цени. Това са само някои от конкретните неща, по които ние ще работим, наред с въпроси като настояване за незабавното освобождаване на нашите медици, разбира се, натиск върху правителствата на Европа да спрат да се договарят поотделно с оглед на икономическите си интереси с режима на Кадафи, което подкопава силата на общоевропейската и българската кауза за освобождаването на медицинските сестри.
Водещ: И накрая още нещо искам да ви попитам. Вече близо седмица от началото на кампанията ви какви са ви впечатленията от срещите с избирателите ви в страната?
Константин Димитров: Избирателите, членовете и симпатизантите на ДСБ са най-мотивираните да участват в този вот от всички български избиратели. Това го казват практически всички социологически агенции. 98% мотивация при общия нисък интерес към тези избори показва, че тези, които са с ДСБ разбират смисъла на тези избори, разбират, че трябва да се гласува мощен вот на недоверие на управляващата коалиция, защото тя именно опропастява ползите от българското членство на ЕС, разбира, че нашата програма за силна България в Европа отговаря най-пряко на българския национален интерес в конкретни области и икономически, и политически, и екологични. Това ми дава увереността, че ние вървим действително към едно увеличено представителство в ЕП. А именно ние ще имаме двама евродепутати, които ще поставят българския интерес и разбира се интереса на патриотичната християнска българска десница над личните облаги, сметки и корупционни схеми, които разиграват други партии.
Водещ: Благодаря ви, г-н Димитров.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...