Константин Димитров: Румен Овчаров трябва да напусне кабинета

Водещ Асен Григоров: Добро утро, в рубриката “Лице в лице” днес ДСБ срещу ГЕРБ. Константин Димитров, водач на листата на ДСБ, Николай Младенов, трети в листата на ГЕРБ. Добро утро.

Сега, европейският контекст е доста мил, обаче вестниците са пълни със скандала, свързан със следствието и икономическото министерство. Да започнем оттам – първо, как стои този скандал в контекста на пишещия се в момента доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Николай Младенов: Седи основно, Европейската комисия още от времето на правителството на НДСВ предупреждава, че на високите етажи на властта в България има сериозна корупция и това неведнъж е било казвано от опозицията, но за съжаление, вместо да се вземат мерки срещу този срамен печат за България…

Водещ: Досега обаче не е имало толкова явни доказателства.

Н. Младенов: Е, то трябваше ли да го докараме до тук, за да се направи нещо, явно трябваше. За съжаление обаче това, което се случва в момента, аз не виждам никаква реакция от страна на правителството до този момент. В ситуация, в която заместник министър-председателят, министърът на икономиката и енергетиката на Република България е обвинен публично в такива, така, доста тежки обвинения са отправени към него. Човекът, който е министър-председател на републиката, т.е. Сергей Станишев, е редно да го отстрани най-малкото до приключването на проверките срещу него. Защото това е нормална практика не само в Европа, това е нормална практика по целият свят. Иначе всички хора ще останат… ще се затвърди у тях впечатлението, че не Станишев управлява това правителство, а Р. Овч., Р. Петк. и т.н., друг тип образи от този калибър. Виждате, че тези обвинения, които са отправени, стигат до същността на политиката в България и разкриват нещо, за което, още когато излезе скандалът с “Топлофикация” – София, ние неведнъж казахме, и това е, че трябва да се разкрие политическият чадър над Вальо Топлото. Ето докъде стига политическият чадър.

Водещ: Какво мислите вие, г-н Димитров, наистина в… контекста на това, което се случва…

Константин Димитров: Да, това изцяло е европейска тема, но, разбира се, тя трябва да започне от първия акт. Днес по време на обсъждането на годишната програма на българското правителство за изпълнение на задълженията по членството в ЕС министър-председателят трябва да предложи смяната на г-н Румен Овчаров без всякакво забавяне. Ние настояваме за това многократно, но положението е напълно нетърпимо.

Водещ: В смисъл не оттеглянето, докато свърши…

К. Димитров: Категорично той трябва да напусне кабинета. Освен това ние започваме спешни консултации с представители на Европейската комисия. Наложително е Европейската комисия да дойде по спешност тук, за да направи нова актуализирана проверка по въпросите на правосъдието и вътрешния ред. Аз с мои колеги ще имам среща с представителя на ЕС в София, ще проведа и срещи, ако ми позволи времето, и с представители на Европейския парламент. Тук, при наличието на една слаба способност за правораздаване, при наличието на едно изключително корумпирано правителство, при наличието на война между институциите опозицията в лицето на ДСБ, европейските институции са тези, които биха могли действително да сложат ред в това начало на опропастяване на българското членство в ЕС.

Водещ: Променя ли този скандал начина, по който водите кампания до момента?

Н. Младенов: От наша гледна точка не променя начина, по който водим кампания, защото нашата кампания е изградена върху политическия факт в момента, че единствената опозиция, реална опозиция на това правителство се намира извън парламента и тя е в ГЕРБ. Това са фактите, които се потвърждават всеки ден в срещите ни с хората. Но оттук нататък това, което наистина трябва да се направи, а аз не искам никой от нас, които се занимават с политика, да изземват функциите на съда. Българският съд ще се произнесе, надявам се, по тази ситуация в момента. Прокуратурата каза, че ще започне…

Водещ: Ако някой поиска от него това…

Н. Младенов: Прокуратурата каза, че започва проверка, нали, това е факт. Именно затова отстраняването на министър Овчаров, докато тече тази проверка, е абсолютно нормална практика. Аз искам да ви дам пример с Индия, където 2005 г. поради скандала с “Петрол срещу храни” външният министър е обвинен, че е намесен в далаверите на Саддам Хюсеин, тема, добре позната на социалистическата партия. Тогава той бива отстранен за времето, в което тече разследването, след което, като приключва разследването, то заключва че, да, той е бил намесен в това, че е помагал на индийски фирми да получат договори от Саддам Хюсеин, но не се е облагодетелствал лично. Въпреки това министър-председателят го уволнява. Е, искам да го видя това да се случи в България. Защото, ако говорим за реална борба с корупцията в момента, ето ви прекрасен пример за как години покривана от политическите партии, от политическия елит корупция по най-висшите етажи на властта наистина може да взриви в момента членството ни в ЕС не само с доклада на комисията, не само с налагането на предпазна клауза, а наистина да дамгоса България като страна, която едва-едва е докретала до Европа и няма потенциала оттук нататък да се справи.

Нито аз, нито колегите ми в кампанията на ГЕРБ, нито мисля, че всеки нормално мислещ българин смята да живее през следващите години с такова петно на челото си, защото един министър-председател не си върши работата.

Водещ: ГЕРБ ли е истинската опозиция, както казва г-н Младенов?

К. Димитров: Разбира се, че това не е вярно. Г-н Младенов не е представителен човек за ГЕРБ, нито за лидера на тази формация. Знаем, че г-н Борисов иска да се съюзи със социалистите, ако може да се смени може би г-н Станишев и г-н Овчаров, останалите не му пречат. Президентът Първанов, разбира се, е човек, когото той високо цени, но това не е въпросът в момента. Въпросът е, че действително на 20 май ние призоваваме българските граждани, не само членовете и симпатизантите на ДСБ, да гласуват мощен вот на недоверие на този кабинет чрез своя вот.

Водещ: Затова е важен въпросът, който ви зададох, защото г-н Младенов казва, че ГЕРБ е разпознаван като единствената опозиция в страната.

К. Димитров: Аз не искам да споря с него. Ние, ДСБ сме категоричните представители на българската десница и освен това действително на патриотите и християните в България, които милеят за своето европейско членство по начин, по който никой не може да ни отнеме тази мечта, за която сме се борили 17 години – нито овчаровци, нито ДПС. Тези две партии трябва да бъдат отстранени по парламентарен път от властта възможно по-скоро, за да могат такива скандали да не се разиграват пред лицето на българската общественост и, разбира се, за да дойде едно по-нормално управление, което да отговаря на очакванията на българските граждани.

Водещ: А защо смятате, че г-н Младенов не е представителен за ГЕРБ.

Н. Младенов: Аз тук не искам да влизаме в спор тук кой е автентичен, кой е представителен, кой не е представителен, това са наистина много теоретични постановки. В крайна сметка на 20 май ще има избори за Европейския парламент. Всеки глас, който бъде даден за ГЕРБ, ще бъде глас, даден срещу правителството. Аз се учудвам защо все още в т. нар. опозиция в българския парламент има хора, които изпитват някакво удоволствие да критикуват опонентите на социалистите. Като че ли това им е по-важно, отколкото да критикуват самата социалистическа партия. Не виждам защо, включително и колегите от ДСБ, и други политически партии в парламента от опозицията не се присъединиха към искането да се свика Консултативен съвет по националната сигурност по този случай, защото нима това не…

Водещ: Задайте директния въпрос.

Н. Младенов: Извинявайте, но нима това, което се случва в момента, не заплашва пряко националната сигурност на България, когато висши магистрати, висши следователи, висши министри изпадат в такива корупционни схеми? Това е едно. Второ, скандалът тече от няколко дни, не сме чули позиция от никого от опозицията до този момент по това, което се случва. Какво чакаме? Какво чакахме до този момент? Защо, когато има инициатива, не си кажем: дайте сега, имаме някакви различия, разбира се, нали затова сме в различни политически сили, но в крайна сметка всички, живот и здраве, ще работим в едно политическо семейство, това е политическото семейство на Европейската народна партия. Нека да видим какво можем заедно да направим да се противопоставим на тази олигархия, която в момента управлява България.

К. Димитров: Нека да уточня, предвид пасивността и на президента на републиката, форматът Консултативен съвет за национална сигурност е напълно компрометиран в този момент.

Н. Младенов: Как ще е напълно компрометиран, г-н Димитров, поне веднъж сте искали свикването му. Тогава не беше ли компрометиран?

К. Димитров: Да. Позволете да кажа, именно това е цялата работа. Когато ние искахме свиквания по въпроси, които са съпоставими по важност – енергийната политика на страната, обвързаността на България с Русия политически и енергийно. Това са въпроси съпоставими с този голям скандал. Президентът беше абсолютно пасивен. Той не е на висотата на своите отговорности. Ние искаме други действия – силен вот на недоверие на 20 май и неотложна оставка на министър Овчаров. И, разбира се, ако е необходимо, прокуратурата да се занимае с действия в следствието. Това е много важно.

Водещ: Сега, силен вот на недоверие, но къде ще отиде този вот на недоверие? Защото има много партии, които претендират да съберат вота на недоверие.

Н. Младенов: Вижте, вотът на недоверие на 20 май ще отиде към всички, които са недоволни от това, което се случва в България. И това не е само скандалът през последните дни. Тази държава се управлява от две години от тройната коалиция. Нито едно предизборно обещание не беше изпълнено до този момент. Властта беше парцелирана в някакви схеми, все едно режем пица в държавата. Виждате, това, което се случва през последните месеци, ако щете, дори, ако започнем с въобще целия ход на предизборната кампания за Европейски парламент. Цялата стратегия на тройната коалиция е да се предизвикват постоянни скандали, за да се намали избирателната активност, защото те имат интерес от своето стабилизиране. Видяхме как в парламента няма ефективна опозиция в момента. Тя е разделена. Заедно с “Атака” цялата опозиция в парламента едва събра 60 гласа за вот на недоверие. Прощавайте много, ама това ли е опозицията на правителството в момента? И когато това се случи, и ни предстоят избори за Европейски парламент, естествено хората, когато отидат в тъмната стаичка, ще си зададат въпроса – аз доволен ли съм от това, което се случва в момента, или не? Ако не съм доволен, то опозицията е там, където в момента се намира ГЕРБ. Защото там са хората, които са недоволни от управлението.

Водещ: Има ли ресурс парламентарната опозиция?

К. Димитров: Разбира се, че има ресурс парламентарната опозиция. Нейният ресурс се измерва по качеството на действията, по хората, които играят водеща роля както в европейските избори, така и в българската национална политика. Ние имаме самочувствието, че представляваме действително българската десница, и това ще се покаже на изборите. А преди това ще предприемем серия от действия, които действително да намерят позитивен изход за този скандал в представите на българските граждани. Това е изключително важно.

Положението е нетърпимо.

Водещ: Тоест въпрос, който зададох по-рано – дали скандалът ще промени начина, по който водите кампания, вие отговаряте сега положително?

К. Димитров: Ще промени може би един допълнителен акцент към състоянието на управлението. Доказателство за това, което винаги сме казвали, че тази тройна коалиция, особено доминиращите я БСП и ДПС, водят България надолу и същевременно са готови да излязат в открита война помежду си, замесвайки правораздавателната система, което прави състоянието още по-нетърпимо. Това правителство трябва да си отиде, особено БСП и ДПС трябва да бъдат трайно оставени в опозиция. Това преминава през ясен вот на недоверие към тези две партии на европейските избори. Това е началото на промяната във властта, за която и ние от ДСБ се борим…

Водещ: Преминава ли през сътрудничество с ГЕРБ? Понеже имаше вчера едно интервю на втория във вашата листа – г-н Светослав Малинов, който, по памет ще цитирам. Той казва – готови сме да управляваме с всички, които се обявяват за десни.

К. Димитров: ДСБ се борим…

Водещ: Там виждам ГЕРБ.

К. Димитров: …за вота на десните избиратели, на всички родолюбци и всички християни в нашата страна. Въпрос на бъдеще е дали ще има възможност да се взаимодейства с други партии, които действително трябва да докажат своята ясна политическа, гражданска идентичност. Това е въпрос на бъдеще, когато ще трябва да сменяме властта на централно национално ниво, а именно на предстоящите парламентарни избори.

Водещ: От друга страна обаче ще бъдете в едно политическо семейство, каквато горе-долу е темата на тази седмица от рубриката “Лице в лице”?

Н. Младенов: Като че ли забравихме темата, за която дойдохме.

Водещ: Единството в различията или обратното беше?

Н. Младенов: Европейската народна партия е достатъчно широка, за да може в нея да присъстват политически сили, които в конкретни моменти имат различни виждания за политическата ситуация в своята страна. Ценностите, които формират това политическо семейство, са общи. Аз затова отново апелирам към всички т.нар. опозиционни партии в момента. Нека да съсредоточат върху това, което е основният враг – БСП. Нека да престанат да се занимават с листата на ГЕРБ, да престанат да стрелят там, където няма нужда да стрелят, защото тройната коалиция е достатъчно голяма мишена, по която всички могат да… в момента има какво да критикуват. И нека да си дадем сметка все пак и като граждани на тази държава, че проблемът на България през последните години това е разпокъсаността на опозицията. Разпокъсаната опозиция, неефективната опозиция в парламента позволява да се случват тези неща. И няма…

Водещ: Какво прави ГЕРБ по въпроса да не е разпокъсана опозицията?

Н. Младенов: Ами, първо, иска наистина на тези избори за Европейски парламент това да бъде вот на недоверие срещу тройната коалиция. Затова и аз сега ви казвам – дайте да не помагаме на правителството, дайте наистина да им кажем това, което трябва да се случи – Р. Овч. трябва да бъде отстранен, отстранен. Защото т.нар. опозиция от парламента преди време отказа да подпише нашето искане за оставката на Р. Петк., Румен Петков. Отказа да се присъедини към искането за Консултативен съвет за национална сигурност. Отказа да участва в критиките през последните дни към правителството. Чак днес започваме да чуваме критики към правителството. Извинявайте, за мен това означава, че някои хора в парламента…

Водещ: Стройна програма обаче от друга страна…

Н. Младенов: Да, стройна програма, но това за мен означава, че може би някои хора наистина си харесват ролята на брошка като опозиция в парламента.

К. Димитров: Разбира се, това е неподходяща фраза от страна на г-н Младенов.

Н. Младенов: Абсолютно подходяща е. Ако искате…

К. Димитров: Ще го извиня…

Н. Младенов: …мога да кажа даже и брошка на ревера на червената олигархия.

К. Димитров: Да, разбира се, просто… естествено, това е един груб език, който е чужд на ДСБ. Никой не се занимава с ГЕРБ и листата, просто тази листа отсъства от обществения дебат с изключение на днешния ни разговор с г-н Младенов.

Н. Младенов: Да, защото дебатът не се води с вас, а се води с гражданите, слава богу.

К. Димитров: Така, та мисълта ми е следната, действително ние трябва да се насочим към европейските избори в контекста на това как да спасим членството на България в ЕС.

Водещ: Което вие виждате като заплашено, да ви разбирам?

К. Димитров: Неговата пълноценност е заплашена. То може да се компрометира. Може да бъдат наложени предпазни клаузи на България. Може България трайно да получи клеймото на една корумпирана държава, в която институциите воюват помежду си. На това трябва да се сложи абсолютен край без всякакво забавяне. Това преминава през началото на смяната на тази власт и ние от ДСБ активно ще участваме включително чрез подкрепата на нашите симпатизанти и членове на тези избори в този задължителен добър за българите процес.

Водещ: Тук свършваме. Николай Младенов от листата на ГЕРБ и Константин Димитров, водач на листата на ДСБ, в рубриката “Лице в лице”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...