Константин Димитров: Пиша си много добър 5 като евродепутат

– След скандала в следствието какво ще пише в доклада на Европейската комисия през юни, г-н Димитров?
– Ако Европейската комисия е достатъчно добросъвестна и нейните представители държат на реномето и отговорностите си, за България трябва да излезе точен и много критичен доклад за състоянието на правовата държава. Това е в интерес на българските граждани. Съществува открита война между основни институции. На тази опасна тенденция наред със широко ширещата се корупция по високите етажи трябва да бъде сложена точка. Надяваме, че на изборите за Европейския парламент българските граждани ще гласуват вот на недоверие към управляващата коалиция за неспособността й да установи закон и ред.
– Предпазните клаузи за правосъдието и корупцията стават необходими, казват евронаблюдателите, заслужаваме ли толкова строги санкции?
– Аз не мога да поискам на моята страна да бъдат налагани предпазни клаузи. Искам обаче суров доклад на европейската комисия, включително да се посочат имена на хора, които компрометират институциите и опропастяват европейското ни членство.
– Какви би станало, ако има предпазни клаузи?
– Специално за правосъдие и вътрешни работи това ще означава непризнаване на българските съдебни решения в останалите държави членки на ЕС. Това е мярка, която ще усложни работата най-вече на българските фирми, ще доведе до повишаване на разходите, за да се отстояват и защищават интересите им другаде в Европа и под юрисдикцията на ЕС. Това ще бъде лош сигнал към инвеститорите. И индикация, че българската съдебна система е под своеобразна карантина. Това са най-тежките последствия. Но ние искаме ЕС да бъде изключително безпощаден към онези, които причиниха тази тази криза в правораздавателната система. Българите не бива да търпят липсата на законност, на адекватно и бързо правосъдие. И онези, които направиха големите престъпления, да бъдат изправени пред съда и да намерят място зад решетките. Тук и европейци, и българи сме на едно мнение. Трябва просто да принудим управляващите да поемат своята отговорност.

– Виждате ли шанс да сте евродепутат и след 20 май?
– Анализът ни показва, че ДСБ ще има двама представители в Европейския парламент след 20 май. Основания за това ни дава максималното желание за гласуване от страна на членовете и симпатизантите на ДСБ – 98 %. Това е безпрецедентно висока мотивацията на избирателите ни спрямо всички останали партии. Другата причина е в конкретиката на платформата ни.
– Боите ли се, че някой след вас в листата може да ви измести при преференциалното гласуване?
– Нямам това притеснение, тъй като за разлика от другите партии в ДСБ бяха проведени вътрешни избори. Над 4000 души подредиха листата така, както тя изглежда днес и преференцията вече е направена.
– Колко наши десни евродепутати ще влязат в европарламента?
– Не мога да ви кажа. Не съм социолог по професия.
– Ще съумее ли дясната еврогрупа да се обедини?
– Първо да видим какъв ще бъде съставът й. Но какъвто и да е той, аз и моите колеги от ДСБ ще изхождаме от следния принцип: ще бъдем винаги заедно, когато българският национален интерес го изисква. Когато обаче нашият прочит на националния интерес е различен от прочита на левите, на либералите, или на други десни партии, няма да се колебаем да го отстояваме.
– Обновлението на десницата според Петър Стоянов щяло да започне чак когато си отидат лидерите. Прав ли е?
– Не споделям това становище. Обединението на десните ще започне, когато разберат, че интересът на България минава през съчетание между просветен антикомунизъм, родолюбив и отстояване на християнските ценности. Това, че ние се борим за отстраняването от власт на тройната коалиция, е много по-важно, отколкото личностите, които ще реализират тази политика.
– Трябва ли според вас Петър Стоянов да се оттегли като лидер на СДС?
– Не бих искал да коментирам намеренията на г-н Стоянов да замине на работа в Брюксел. Мога да кажа, че мястото на лидера на една партия е там, където са мнозинството от партийни членове и симпатизанти. Това е разбирането и на г-н Иван Костов.
– Не трябва ли и Иван Костов да се оттегли?
– Не, не смятам, че той трябва да се оттегли.
– В европарламента седнахте на място, затоплено от Димитър Абаджиев. Ще стане ли ГЕРБ стожер на десницата ни?
– Това според мен не е реалистично. ГЕРБ очевидно е готова да сътрудничи със социалистическата партия. Три доказателства имам в тази посока. Г-н Бойко Борисов каза, че единственият му проблем да се съюзи със социалистите е в сегашния председател на БСП. Т. е., ако не е г-н Сергей Станишев, ГЕРБ би се съюзила с БСП. А не е тайна, че има видни социалисти в основата на движението – да вземем например г-н Божидар Димитров. А на много места в страната социалистическата партия съвсем съзнателно предоставя на ГЕРБ места в съответните избирателни комисии. Това е знак на протегната ръка на социалистите към ГЕРБ.
– Не завиждате ли, че ГЕРБ има многократно по-висок рейтинг от вашата формация?
– Истинският рейтинг се изпробва на избори. Ще видим резултатите от 20 май.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...