Константин Димитров: Ние с ГЕРБ не топим България, а само насочваме ЕНП

Миглена Славова

Константин Димитров е депутат от ДСБ. В партията той отговаря за контактите с партии от други страни. Димитров беше за кратко евродепутат, но след европейските избори не успя да стане български представител в Брюксел. Поводът “Всеки ден” да го потърси са твърденията на зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев, че ДСБ и ГЕРБ топят България пред европейските ни партньори и има заговор на опозицията.

Г-н Димитров, Йордан Цонев от ДПС ви обвини, че заедно с ГЕРБ топите България пред европейските ни партньори. Имате ли такива призиви към ЕНП?

ДСБ няма представители в Европейския парламент, но аз нямам впечатлението, че депутатите от ГЕРБ участват в такова злепоставяне. Напротив, техните позиции адекватно отговарят на вижданията на Европейската народна партия и респективно защитават позиции, които до голяма степен са хармониращи с нашите позиции що се отнася до критиките към управлението, което проваля първите години на българското членство.

Вие откъде разбирате за действията на евродепутати от ГЕРБ – като комуникирате с тях или от медиите?

Преди всичко от медиите и в инцидентните контакти, които имам с тях, както и чрез информациите, които постъпват до мен чрез пресслужбата на Европейския парламент. По този начин разбирам за действията на евродепутатите от ГЕРБ.

ДСБ и вие конкретно разговарял ли сте с представители на ЕНП по повод кризата в страната и предстоящия доклад на Европейската комисия?

Аз лично не съм разговарял в последните седмици с представители на ЕНП, но ДСБ заемат винаги пред нашите чуждестранни партньори следната позиция – ние критикуваме онези аспекти на управлението, които, ако бъдат отстранени, ще помогнат на българските граждани, фирми и общини да почувстват ползите на членството в ЕС и същевременно критикуваме действията на кабинета по начин, който да тушира желанието на европейското обществено мнение да сочи България като лошия пример в Европейския съюз и да намали засилващите се призиви за по-големи санкции срещу България, най-вече финансови. В този смисъл нашата конструктивна критика е критика, която не цели да злепостави българските граждани, а да посочи слабостите на това правителство, които, ако бъдат отстранени, би било по-добре за българската нация и за европейския данъкоплатец.

Критиките ви към правителството, които представяте пред европейските партньори, какви са?

Няма разлика между съдържанието на това, което говорим в България, и това, което говорим в чужбина. Ние в чужбина не коментираме въпроси с вотове на недоверие, защото това е преди всичко въпрос на вътрешната политика в България. Там по-скоро ние насочваме нашите анонси към това кои са критиките, по какъв начин в кои области трябва да се засили натискът, който да хармонира и с натиска на българската опозиция и българското обществено мнение, за да има положителни резултати за България и за Европейския съюз.

По този начин не се ли клевети България, а не конкретно правителството?

Не се клевети цялата страна, защото в Европа много ясно разграничават отговорността на кабинета, на отделни министри, на отделни структури от усилията на гражданското общество, на медиите, на почтените фирми, на общините да направят всичко за това България да стане един достоен и ефективно действащ член на Европейския съюз. Няма нищо общо с клевета това, което ние наричаме конструктивен анализ на управлението на България.

Този конструктивен анализ синхронизиран ли е с другите опозиционни партии – СДС и ГЕРБ, когато става въпрос за представянето му пред европейските партньори?

Не винаги, не бих казал, че е синхронизиран. Аз застъпвам мнението, че по отношение на европейската политика трябва да има редовни консултации между партиите-членки на Европейската народна партия, за да можем ние да говорим като представители на българската десница с един глас пред европейските ни партньори, с поставяне на едни или сходни акценти.

Остава съвсем малко време до следващия доклад на Европейската комисия. Вие лично смятате ли, че трябва да бъдат наложени санкции на страната ни заради неефективното усвояване на средствата от европейските фондове и “добре смазани корупционни машини”, както каза във вторник Иван Костов?

Това, което ние ще наблюдаваме, са действията на българското правителство. Ние искаме радикални персонални промени, включително на ниво министри. Ние държим определено да се създаде пълноценна комисия по европейските въпроси в българския парламент, ръководена от представител на опозицията със засилени правомощия. Ние обмисляме възможността да поискаме вот на недоверие, ако докладът се окаже в тази негативна насока, в която има индикации, че той ще бъде. От там нататък какво ще реши Европейската комисия е изцяло в нейните правомощия. За нейни конкретни оперативни действия ние не даваме мнение, нито препоръчваме такова. Това е тяхна обективна преценка. Каквото те решат няма да бъде резултат от наши внушения, а ще бъде резултат от тяхна оценка на управлението на България.

Какви радикални персонални промени в кабинета искате?

Основно отговорните министри са министърът на финансите и министърът на регионалното развитие и благоустройството в настоящата криза по простата причина, че там са най-безпрецедентно острите критики в писмото на г-н Лий. Така или иначе трябва да има организационна реформа вътре в нивото на националния ръководен орган, който отговаря за управлението на парите. Не е възможно зам.-министри да действат автономно, така както иска г-н Лий, без нивото на отговорност да се издигне възможно по-високо – минимум на ниво министър или вицепремиер. Очевидно е, че досегашни титуляри на тези постове не биха могли да изпълняват задача, облечена в европейско и българско национално доверие.

Как ще коментирате думите на Йордан Цонев, че в опозицията има заговор за злепоставяне на страната ни в Европа?

Това са нелепи твърдения. Очевидно е, че ДСБ е между партиите, които най-национално, най-отговорно се е борила с членството на България в Европейския съюз и държи на пълноценното участие на България в този съюз. ДСБ държи на това българите да разберат смисъла на нашите битки през 90-те години, включително срещу съпротивата на българската левица. Подобни твърдения нямат абсолютно никаква стойност, те не отговарят на истината.

Възможно ли е това да е лично отношение на г-н Цонев към ДСБ? Знаем, че той беше част от СДС, когато г-н Костов беше председател, а след това беше изключен.

Не коментирам неща от личен характер. Не мога да допусна, че това може да е мотивацията. Просто е един от безпомощните опити на правителството, според мен, да прехвърли проблема от болната глава, разбирайте тройната коалиция, към адекватно действащата българска опозиция.

Г-н Цонев пощади единствено СДС, като каза, че само синята партия и Пламен Юруков не злепоставят България пред ЕС. Смятате ли, че са затоплени отношения на ДПС със СДС и можем ли да очакваме един завой на сините към движението след изборите?

Аз съм коректен партньор на СДС. Задайте този въпрос към ръководството на СДС, те да коментират думите на г-н Цонев. Това е моето изявление по тази тема.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...