Константин Димитров: Евроизборите трябва да са през май, за да не се объркат хората

Г-н Димитров, докъде стигнаха консултациите между парламентарните групи за междинния период, в който наши депутати ще са български представители и в Европейския парламент?

ДСБ участват чрез зам.-председателя на партията г-жа Екатерина Михайлова в тези консултации. Нашата позиция е, че процедурата по назначаването на тези европейски депутати трябва да бъдат в пълно съответствие с българската Конституция и освен това с изискванията на Европейския парламент. В този смисъл на думата ние смятаме, че българският парламент да се ориентира към изработване на такъв статут на тези временни европейски депутати, който е аналогичен със статута на министри – членове на парламента, които временно прекратяват своята дейност на парламентаристи, докато изпълняват длъжността министри. След това се завръща, когато изтече мандатът на съответните лица в качеството им на временни евродепутати.

Според вас ан блок ли трябва да се гласуват от парламента тези временни евродепутати или поименно?

Не сме обсъждали този въпрос. Откровено казано аз съм човек, който чувства неудобство да дава предложения в тази посока. Каквото парламентът реши. Ще бъде прието, предполагам. Не мога да ви кажа. Може би трябва да се обърнете към друг представител на ДСБ точно по този въпрос. Ние държим парламентът да премине в най-кратки срокове към приемане на решения за определяне на тези временни европейски депутати с пределна яснота кога ще се проведат същинските междинни избори за евродепутати, защото за временните евродепутати е много важна продължителността на техния мандат с оглед организацията на работата им вътре в парламента. Това ще бъде важно за председателите на парламентарните групи в Европарламента, председателите на комисии, тъй като всеки от временните евродепутати ще бъде член и на съответна комисия с пълни права, което пряко рефлектира върху дейността на ЕП. Нашите партньори и по партии, и специлиазирано по комисии трябва да знаят за какъв период от време кой ще може да изпълнява определена функция в рамките на парламентарната група по идеологически признак, както и на съответните комисии по специализиран признак.

ДСБ кога искат да се проведат евроизборите?

Ние заяхме позицията, че е добре тези избори да бъдат отделени от местните избори, тъй като темата е качествено различна от темата на изборите, съдържанието на предизборната дейност и функциите на европейските депутати са различни от тематиката и характера на местните избори. Предполагам, че за конкретна дата ще бъде постигнато съгласие в рамките на продължаващите консултации между политическите сили.

Няма ли да се изхарчат двойно повече пари?

Този мотив има своята тежест, но контрааргументите са насочени към това, което вече казах. Безспорно българският данъкоплатец ще плати повече от провеждането на отделни избори, но във всички случаи изборът ще бъде важен, ще бъде по-информиран, хората ще се концентрират върху това какъв е смисълът на тези избори. В противен случай в главите на много от нашите сънародници ще настъпи объркване, включително една отежненост от гледна точка на това, че трябва да се гласува с много бюлетини в един ден. Подвеждането под един знаменател на избори с различно съдържание не е в интерес на демокрацията.

Според вас, трябва ли да имат право депутатите да се кандидатират за евродепутати и какви трябва да са регламентите около провеждането на тези избори?

Според нас това е един текст от законопроекта на НДСВ за провеждане на избори за евродепутати, който не е прецизен. При всички положения нашата позиция е, че за евродепутати могат да се кандидатират както действащи депутати в националния парламент, така и лица, които не са действащи депутати в националния парламент. Разбира се, след избирането на съответния кандидат за представител в Европейския парламента, той ще прекрати своето битие на национален депутат, ако е бил такъв до този момент, тъй като двете неща, след провеждането на същински избори, са несъвместими.

Национална ли трябва да е според вас листата?

Започнахме тази дискусия в ДСБ. Нямаме окончателно становище. Това, което е сигурно, е, че ние смятаме, че трябва да бъдат национални листите, а дали ще бъде един избирателният район или няколко, ще бъде уточнено в хода на вътрешните консултации в ДСБ, така и в консултациите между политическите сили.

Със сигурност е необходима разяснителна кампания за този вот. Защо трябва да гласуват избирателите? Обяснете на читателите какво правят евродепутатите?

Евродепутатите отстояват по един много мощен начин възможността гражданите на Република България да имат силен контрол върху парите, които ще бъдат отпуснати за всяка страна и върху начина, по който от една страна Еврокомисията, от друга страна българското правителство харчат тези пари. Това е централна роля, свързана с дейността на евродепутата. Той има силни лостове да наблюдава и да въздейства срещу злоупотребата с европейските пари. Това е изключително важно. Второ – европейският депутат, особено този депутат, който представлява опозиционна партия в страната, може да упражнява чрез Европейския парламент допълнителен контрол върху действията на българското правителство при формирането на европейската политика на Съюза и респективно върху отстояването на националния интерес на Република България. Т.е. да се усили конструктувният натиск върху правителството, който така или иначе се осъществява в националния парламент. Европейските депутати имат голяма роля при формирането на нови единни политики на Европейския съюз, много от които пряко влияят върху интереса на българските граждани. Вземете енергетиката като нещо изключително важно. Там европейските депутати могат да играят много голяма роля за формиране на политика на солидарност вътре в ЕС, за да се намали кризисната зависимост на всяка държава-членка от източници на енергия, идващи извън ЕС. Европейските депутати ще се произнасят по това дали трябва да се разширява ЕС по-нататък. Много е важно, че повечето държави, които се стремят към членство в ЕС, са държави, прилежащи на България. Европейският депутат, ако е компетентен и национално отговорен, той може да съдейства за такива решения на ЕС, който най-пряко отговарят на българските национални интереси. Ние от ДСБ казваме така: “ЕС трябва да продължи да се разширява, но след една продължителна пауза и само с държави, които са истински по своята същност на обществата си подготвени за такова членство”. Европейският парламентарист може да има решителна дума в това отношение и действително да контролира действия на правителството, което се отклонява от позицията, която аз ви очертах, която според нас отговаря на интереса на Република България.

ДСБ самостоятелно ще се яви на изборите за евродепутати. Имате ли увереността, че ще успеете да спечелите поне едно място в Европарламента?

Аз подкрепям решението на нашето ръководство и ПГ да се явим със самостоятелна листа по две основни причини. Едната е, че нашата програма “Силна България в обединена Европа” в значителната си част именно предпоставя силна роля на евродепутатите от ДСБ вътре в ЕП. Ако има сфери на управленския и политическия живот, където ДСБ има силни личности, които биха могли да се преборят, това е и сферата на външната политика, европейската интеграция и международната сигурност, които в своята цялост дефинират значителна част от качествата, които трябва да притежава европейския депутат

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...