Константин Димитров: ДСБ ще се бори със силни тези и лица на изборите за евродепутати

Асен Григоров: Добро утро, ако сега се събуждате, аз съм Асен Григоров, вие сте с “Денят започва”. Добро утро и на г-н Евгени Кирилов от социалистическата партия, когото преди малко произведох в чин евродепутат. Той е само още евронаблюдател.

Евгени Кирилов: Добро утро.

Водещ: Г-н Константин Димитров, който е от парламентарната група на ДСБ.

Константин Димитров: Добро утро.

Водещ: Ще говорим за това кой и как ще избира българските евродепутати и каква тежест ще имат те в европарламента. Да започнем, г-н Димитров, тъй като вчерашното напускане на Димитър Абаджиев, така, ви свързва вас с човека, който ще го замени на евронаблюдателското място от страна на ДСБ. Вярно ли е, първо, това?

К. Димитров: Този въпрос ще бъде разгледан утре на заседанията на ръководните органи на ДСБ.

Водещ: Ама така се говори.

К. Димитров: Нека да оставим на страна това, което се говори. Във всяка партия има процедури, които накрая завършват с определен резултат, така че не бих искал да коментирам този аспект на въпроса.

Водещ: Как ще коментирате… наистина днес по първите страници на вестниците факта на напускането на г-н Димитър Абаджиев. Той казва – още много хора ще ме последват, казва бунтарят, тук го наричат, във вестник “Стандарт”.

К. Димитров: Вижте, това е действително свободен избор на г-н Димитър Абаджиев. Той беше предизвестен от негови изявления преди вчерашния ден. Той предпочете да се оттегли от ДСБ, има това право. Ние, демократите, уважаваме това негово право. Със сигурност от това нашата партия няма да понесе някакви щети от гледна точка на политическата си тежест като фактор в българския живот.

Водещ: Добре, да се задоволим с този кратък коментар, понеже за друго сме се събрали. Кажете сега, г-н Кирилов, на какъв етап всъщност е подготовката за избори на европейски депутати?

Е. Кирилов: Вие имате предвид първия етап, който ще бъде така или иначе избор на Народното събрание?

Водещ: Аз имам предвид, да… едно е първият етап, който новинарски е най-близко, друго е, че има известни неясноти, март ли ще бъдат тези избори, с местните избори ли есента ще бъдат? Едните ви коалиционни партньори, НДСВ, настояват за максимално рано провеждане на този избор. Така че, дайте да видим ситуацията каква е като цяло.

Е. Кирилов: Като цяло, както знаете, ние сме поели ангажимент те да станат следващата година,а през кое време на…

Водещ: Което е дълга година, 12 месеца.

Е. Кирилов: Естествено, че не може да стане към края на следващата година. Може да стане по принцип есента. Но най-вероятно се очаква това да е късната пролет. Естествено това е въпрос на политическо решение. Тоест, по това ще трябва и коалицията като цяло да си каже думата. Важното е в случая тези избори да си свършат и общата политическа цел не просто избори за евродепутати, а да се получи един допълнителен добър дебат относно информацията за дейността на европарламента, за мястото на тази институция, пък ако щете и за много повече информация за начина, по който действа ЕС, чрез другите институции също.

Водещ: То всички избори, които се провеждат, са малко или повече референдум за общата политическа картина. Какво е виждането на ДСБ за това как и кога трябва да бъдат произведени тези избори?

К. Димитров: “Демократи за силна България” препотвърдиха чрез широкото представителство на вчерашния форум своята позиция, че, първо, изборите за евродепутати трябва да бъдат отделни, самостоятелни предвид тяхната стратегическа важност за нашата страна. И второ, че ние ще се явим с отделна силна партийна, така да се кажа, листа на ДСБ, тъй като ние смятаме, че имаме и личностите, които биха могли и политически, и експертно да представляват достойно България, българската десница в Европейския парламент и освен това, защото действително ние смятаме, че ДСБ в този случай би могла да се пребори със своите тези, своите послания, с лицата, които са компетентни в тази област и да спечели доверието на избирателите в нашата страна.

Водещ: Как се предвижда, между другото, да се произведат самите избори – пропорционални листи, единен избирателен район? Защото, доколкото знам, има някакъв закон, който не е много явен.

Е. Кирилов: Е, той е явен, той е внесен и седи вече доста време, но вероятно ще има, ще се внесат и други предложения, включително предполагам и правителството като цяло ще го обсъди пак, защото внесеният закон, както знаете, е още от предишния управленски мандат. Практиката в Европа е различна. Като че ли преобладаващата е с пропорционални листи.

Водещ: Тоест, с партийни листи, това, което и г-н Димитров казва. Партиите се състезават на общо основание.

Е. Кирилов: Струва ми се, но може… съответно си излъчват и посланията по какъв начин ще защитават интересите ни в Европейския парламент. Разбира се, възможни са и други варианти. Примерно на областно начало, но струва ми се, че това вече е малко по-сложно и вероятно ще се наложи по-общата практика с пропорционалния избор.

Водещ: В 28 многомандатни района. В смисъл ще се повтори практически схемата на гласуване от едни парламентарни…

Е. Кирилов: Значи, 28 многомандатни района, струва ми се, че ще стане много сложно. Нали разбирате, тук не се избира парламент…

Водещ: Ще трябва да се прави малко математика между 18 и 28…

Е. Кирилов: Избират се 18 депутати от цяла България. Това ще усложни нещата. Значи, това ще остави някои области с чувството, че няма да бъдат представени.

Водещ: Имате ли виждане вие за това как трябва да стане този избор?

К. Димитров: По този въпрос ние не сме говорили в дълбочина. Естествено ние чакаме анонсите от страна на мнозинството към кой вариант ще вървят. Това донякъде е технически въпрос, но особено важно за нас е всъщност какъв е смисълът на тези избори и каква е ролята на европейските депутати.България и в частност проектът на “Демократи за силна България” за силна България в обединена Европа държат тези избори да докажат, че България ще бъде представена от хора, които ще участват, първо, много активно в изработването на единна енергийна политика на ЕС, нещо изключително актуално за българските граждани и за българската действителност…

Водещ: Тоест, вие вече си определяте и темата, по която ще работите в рамките на една кампания.

К. Димитров: Точно така, една от няколкото важни теми. Второто, разбира се, е начинът, по който ние можем да упражняваме допълнителен контрол чрез Европейския парламент за начина, по който днес управляващите изпълняват поетите ангажименти, свързани с пълноценното ни присъединяване към ЕС. Въпросът на бюджета, който ще бъде отпускан за всяка една от държавите, пряко зависи от волята, решенията, компромисите или твърдостта на позициите, които се отстояват от европейските депутати. И, разбира се, въпросът с бъдещото разширение, и в частност дали или не и при какви условия Турция може да стане член на ЕС. Въпрос от жизнено значение за националните интереси на Република България. Маркирам само някои от темите, които биха били изключително важни в дебата.

Водещ: Вие формулирали ли сте толкова конкретно тематиката, с която ще излизате на едни предстоящи избори?

Е. Кирилов: Естествено има въпроси, част от които вече бяха споменати, които са важни за страната. Но има още много по-сериозни теми, по които… Именно затова е ползата от тези избори според мен, първо, за да се определят някои общи позиции за страната, защото трябва да сме наясно, че европарламентът няма опозиция и управляващи. Както знаете, комисарите са от всички партии. Много е важно подготовката на подобни избори, да се определят няколко полета, където всички представители на България да действат в единна посока. Разбира се, едната е например дейността с оглед нашите интереси в областта на енергетиката, по което и сега се прави не малко при обсъжданията.

Водещ: То там дебатът, май, свърши с българската енергийна независимост.

К. Димитров: Не е свършил и аз смятам, че не трябва да се приема за завършил, ако позволите да вметна.

Е. Кирилов: Не е завършил, никак не е завършил. Първо, тази година тази тема стана изключително важна и актуална, общата европейска енергийна политика, от което ние самите имаме полза да бъде обсъждана и да бъде обсъждана задълбочено. Защото общият енергиен баланс за Европа не е проста работа. Той носи доста изненади, ако щете, даже и случаи като вчерашния ден, които чухме. Но по същество ние бихме могли там също да си дадем нашия облик като страна, която трябва да защити интересите на България.

К. Димитров: Разбира се, това е вярно, което г-н Кирилов казва, но има и съвършени отлики между позициите, заемани от българските социалисти и от българските либерали.

Водещ: Не, аз съм сигурен, че г-н Кирилов е съвсем наясно, тъй като е един от активните евродепутати, обаче неговите съпартийци тук, на вътрешно ниво, по друг модел работят.

К. Димитров: По въпроси за членството, вие знаете за бъдещото, евентуалното членство на Турция в ЕС ние имаме различия с управляващата коалиция. Ние имаме различия по това кой как вижда възможностите за оформяне на единна енергийна политика на ЕС и приноса на България в това отношение. Ние сме изключително обезпокоени от начина, по който се подхожда към изграждането на АЕЦ “Белене”. Това допълнително обвързва България икономически с Русия, страна, която не е член на ЕС и няма перспективата за такова членство. Това са въпроси от важност колкото за нас, толкова и за нашите деца, ако бъда съвсем откровен. Ето защо тези избори за Европейски парламент ще противопоставят политическите сили в, разбира се, един конструктивен може би план, по начин, по който това няма да бъде въпросът кой ще отиде да работи в Брюксел или Страсбург, а това как със своя принос ежедневието на българите от повече от едно поколение, ако щете, ще бъде подобрено.

Водещ: Вие си водите тук този дебат, обаче…

Е. Кирилов: Нещо имам чувството, че се подготвяме за изборите, да

Водещ:… ще излязат, да кажем, онези 600 000, които гласуваха за Волен Сидеров на президентските избори, и съвсем друг тип депутати ще се окажат от българска страна в Европейския парламент.

Е. Кирилов: Ще вдигнат съответните лозунги, които ще ги натоварят с очаквания, които после няма да знаем колко са реалистични.

Водещ: Които със сигурност няма да са за енергийната независимост на България.

Е. Кирилов: Разбира се… вероятно ще има подобни опити, чисто популистки опити. Вижте, аз се надявам, че ще има достатъчно време за по-сериозни дискусии, примерно, не и сега, така, ad hoc, както сме се събрали. И пак казвам, това ще бъде в полза…

Водещ: Не то беше интересно да се види доколко имате готовност реално да започне този процес…

Е. Кирилов: Естествено.

Водещ:… защото, ако изборите са март или април, както се говори, то, дето се вика, е утре.

Е.Кирилов: Има, във всички случаи кандидатите трябва да бъдат готови за това. Ползата от това ще бъде, че много повече хора ще вникнат в проблемите и в начина как, по който се функционира в Европейския парламент, в съответните комисии, как се движат нещата, тъй като една държава като нашата трябва да разполага с всички лостове, включително и ad hoc коалиции на място, за да може да пробива със своята визия за политика в една или в друга сфера.

Водещ: Ще се появят, и това искам да ви питам наистина как калкулирате във вашата партия и във вашата партия, знаем, че ще излезе “Атака” на тези избори, ще излезе ГЕРБ на тези избори, на изборите за евродепутати… а общо взето, очакванията са, че доста ще се промени сегашната, нали, мирна и пропорционална картина на евронаблюдателите например, които са в НС?

К.Димитров: Това, което ние ще направим, е да представим силни личности със силни тези, напълно разпознаваеми в сравнение с тезите на другите партии, като започнете от “Атака” и се стигне до БСП. Ние от ДСБ също имаме своите коментари върху порочните аспекти на етническия модел както по отношение на модела “Доган”, така и по отношение на ролята на някои ромски босове, които дефинират характера на етническите отношения по отношение на българските роми. Това са въпроси колкото европейски, толкова и болезнено български, по които ние имаме и ще имаме оттук нататък една много ясна позиция по простата причина, че това е, което би могло да направи българите силни и сигурни в Европа, а не просто размяната на клишета, свързани с ЕС.

Водещ: Има ли разговор за това в рамките на коалицията как ще се явявате на тези избори – БСП отделно, ДПС отделно? Защото ако движението се яви отделно, пак с оглед на гласовете, които се получиха сега на президентските избори, това също ще направи картината доста различна.

Е.Кирилов: Вижте, тука изхождайки от логиката, по която са построени нещата в Европейския парламент, във всички случаи коалицията не може да се яви заедно, тъй като основното, по което се подготвят кандидатите, е ориентирано към съответните партии в Европейския парламент.

Водещ: Съответните партии и парламентарни групи – партията на социалистите, либералите, Европейската народна партия.

Е.Кирилов: Между другото много сериозно сътрудничество има както между партията на социалистите и Народната партия, така и по отношение на партията на либералите там на място, защото там се търси и общата база, за да има ефективи и за да излязат директиви и т. н. Така че в случая вероятно всеки от коалицията, така да се каже, ще излезе отделно.

Водещ: И картината ще бъде много интересна обаче, която се получи…

Е.Кирилов: По отношение, разбира се, на политиката вероятно ще има естествено базата, която я има и сега.

Водещ: Добре, последно да ви питам. Сега, вас ви питам, защото вие сте, общо взето, по-вътре в курса на нещата. Сега, назначаването на наблюдателите за евродепутати как ще се случи, какво трябва да стане?

Е.Кирилов: Във всички случаи трябва да има нов избор на парламент, за да имаме евродепутати от януари, които ще бъдат с мандат до тези избори, за които говорим, следващата година. Това значи, че съответните политически групи, съответно по квотите, с които разполагат, ще си предложат кандидатите и парламентът с общо решение ще ги изпрати.

Водещ: Като общ пакет или БСП ще си предложи отделно примерно човек на мястото на, да кажем, г-н Арабаджиев, който става съдия, ДСБ ще предложат друг човек на мястото на г-н Абаджиев? Ще има ли нов избор в парламента, или ще има просто заместване на едни фигури с други?

Е.Кирилов: Нормална практика е, във всички случаи трябва да има нов избор. Заместване или не, трябва да има нов избор. Съответно и политическите групи, представени там, си решават дали остават същите, както досега, или на мястото на едни…

Водещ: Но ще се запази пропорцията, в която в момента са европейските депутати.

Е.Кирилов: Като говорим за групите, трябва да имаме предвид, че има и някои промени в различни политически групи. Но това ще се обсъди вероятно на председателски съвет.

К.Димитров: Би трябвало да се запази тази пропорция, тъй като действително в България има много дясно мислещи хора, които трябва да бъдат представени, особено тези, които искат да видят една действително силна България, която да може да отстоява интересите си, включително, ако щете, по отношение на свои партньори в рамките на европейските партии, какъвто беше случаят между българската десница, в частност ДСБ, и опитите на някои европейски депутати да дадат тон и по неподходящ начин за начина…

Водещ: А по размяната на реплики…

Е.Кирилов: Доколкото знам, това не са някои европейски депутати, това е председателят на ЕНП в парламента.

Водещ: Само да кажа още веднъж едно заглавие. “Отвън ще заставят десницата ни да прави политика”.

К.Димитров: Ето това е, което ние от ДСБ няма да допуснем, и това може би ще ни отличава от подходите и предпочитанията на някои други партии, които наричат себе си десни.

Водещ: Добре. Така завършваме. Продължаваме след малко с един друг дясномислещ човек, Павел Чернев, който прави националистическа партия и казва, че ще я позиционира вдясно. Да видим какво ще се случи вдясно, направо ще ви изядат хляба.

К.Димитров: Надали, надали, бъдете спокоен. Нека и вашите зрители бъдат спокойни.

Водещ: Благодаря на Евгени Кирилов и Константин Димитров.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...