Константин Димитров: Докладът на ЕК е смекчен под политически натиск

Фокус: Като положителен или отрицателен оценявате доклада на Европейската комисия за България?
Константин Димитров: Докладът на Европейската комисия е смекчен спрямо първоначалния си вариант. Очевидно под политически натиск вероятно от Комисията и от българското правителство, експертите са по-категорични в своите неблагоприятни оценки в ключови области в сравнение с това, което се представя от висшите представители на Комисията и от българското правителство. Това е общият ми коментар. Областите на загриженост са ясни и са известни на българската общественост. Става въпрос за несправянето в борбата с корупцията по високите етажи, незадоволителния напредък и всъщност липсата на напредък в борбата с организираната престъпност, проблемите около функционирането на съдебната система и изоставането в изграждането на онези органи и звена в рамките на Министерство на земеделието и горите, които би трябвало да доведат до усвояването на европейските пари по линия на развитие на селското стопанство.
Фокус: Като че ли докладът за Румъния звучи по-оптимистично отколкото нашият? Означава ли това, че Румъния в крайна сметка е по-напред от нас?
Константин Димитров: Трябва да изискваме от Европейската комисия да дава точна оценка на нещата. Това единствено ще помогне, както на българското общество и на правителството, а така също и на опозицията да упражнява съответния вътрешен или външен натиск за промяна в тези области, в които изоставането е голямо. Румънците може би действително имат по-малък брой проблемни области и там ситуацията не може да се нарече окуражаваща от гледна точка на интеграцията на страната в Европейския съюз.
Фокус: Какви са очакванията от следващия доклад на Еврокомисията и дали България ще успее да се справи с конкретните мерки в рамките на посочените срокове?
Константин Димитров: Това зависи изключително от волята на правителството и съдебната система. Друго не може да се каже, защото и най-добрият закон не би бил ефективен, ако няма воля за неговото стриктно прилагане. Хората във властта на съответните критикувани области трябва да покажат, че разбират отговорността на задълженията си.
Фокус: Една от бележките в доклада на вътрешнопартийни дрязги в страната. В този смисъл какво е мнението Ви за дясното пространство след изборите и каква е алтернативата оттук нататък?
Константин Димитров: България се нуждае от консолидиране на автентична десница. Смятам, че ДСБ трябва да бъде един от градивните пунктове на тази консолидирана истинска десница. Предполагам, че ако в СДС настъпят процеси на обновление, то СДС трябва да бъде друг такъв блок и нашето взаимодействие е в контекста на избоирите за местна власт. То трябва да продължи в една по-крайна форма и в перспективата на националните предизвикателства – избори за Европейски парламент през 2009 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...