Константин Димитров: Докладът на ЕК е смекчен под политически натиск

Фокус: Като положителен или отрицателен оценявате доклада на Европейската комисия за България?
Константин Димитров: Докладът на Европейската комисия е смекчен спрямо първоначалния си вариант. Очевидно под политически натиск вероятно от Комисията и от българското правителство, експертите са по-категорични в своите неблагоприятни оценки в ключови области в сравнение с това, което се представя от висшите представители на Комисията и от българското правителство. Това е общият ми коментар. Областите на загриженост са ясни и са известни на българската общественост. Става въпрос за несправянето в борбата с корупцията по високите етажи, незадоволителния напредък и всъщност липсата на напредък в борбата с организираната престъпност, проблемите около функционирането на съдебната система и изоставането в изграждането на онези органи и звена в рамките на Министерство на земеделието и горите, които би трябвало да доведат до усвояването на европейските пари по линия на развитие на селското стопанство.
Фокус: Като че ли докладът за Румъния звучи по-оптимистично отколкото нашият? Означава ли това, че Румъния в крайна сметка е по-напред от нас?
Константин Димитров: Трябва да изискваме от Европейската комисия да дава точна оценка на нещата. Това единствено ще помогне, както на българското общество и на правителството, а така също и на опозицията да упражнява съответния вътрешен или външен натиск за промяна в тези области, в които изоставането е голямо. Румънците може би действително имат по-малък брой проблемни области и там ситуацията не може да се нарече окуражаваща от гледна точка на интеграцията на страната в Европейския съюз.
Фокус: Какви са очакванията от следващия доклад на Еврокомисията и дали България ще успее да се справи с конкретните мерки в рамките на посочените срокове?
Константин Димитров: Това зависи изключително от волята на правителството и съдебната система. Друго не може да се каже, защото и най-добрият закон не би бил ефективен, ако няма воля за неговото стриктно прилагане. Хората във властта на съответните критикувани области трябва да покажат, че разбират отговорността на задълженията си.
Фокус: Една от бележките в доклада на вътрешнопартийни дрязги в страната. В този смисъл какво е мнението Ви за дясното пространство след изборите и каква е алтернативата оттук нататък?
Константин Димитров: България се нуждае от консолидиране на автентична десница. Смятам, че ДСБ трябва да бъде един от градивните пунктове на тази консолидирана истинска десница. Предполагам, че ако в СДС настъпят процеси на обновление, то СДС трябва да бъде друг такъв блок и нашето взаимодействие е в контекста на избоирите за местна власт. То трябва да продължи в една по-крайна форма и в перспективата на националните предизвикателства – избори за Европейски парламент през 2009 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...