Константин Димитров: България и Румъния имат ангажименти, които трябва да изпълнят във връзка с присъединяването си към ЕС, защото възможностите за санкции съществуват

Водеща: Европейският парламент одобри договора за присъединяване на България към Европейския съюз, но в последния момент се появиха неочаквани препятствия, след като депутати от групата на Европейската народна партия поискаха отлагане на гласуването заради спор по финансовите ангажименти. Министър Милен Велчев обясни, че час преди положителното решение на Европейския парламент е имало активно лобиране сред депутати от Европейската народна партия заради изразени в последния момент съмнения дали договорът да бъде одобрен. За коментар по тези съмнения сега поканихме бившия заместник-външен министър Константин Димитров, който е и член на ръководството на “Демократи за силна България”. Добър ден, господин Димитров.
Константин Димитров: Добър ден на вас и на вашите слушатели.
Водеща: Само преди седмица имахте среща с евродепутатите от Европейската народна партия, които бяха в София. Имаше ли тогава съмнение, че те ще повдигнат в последния момент този въпрос – за отлагане на гласуването?
К. Димитров: Не, тези депутати, с които “Демократи за силна България” проведоха срещи, бяха категорични, че ще гласуват “за” одобряване на договора за присъединяване на България към Европейския съюз, каквато беше и ясната позиция на “Демократи за силна България”. Така че ние също бяхме учудени от това, което се е случило снощи. Но добрата новина е, че всъщност Европейският парламент е гласувал с много голямо мнозинство за сключване на договора между България и Европейския съюз.
Водеща: Тогава само на междуинституционален спор ли беше плод днешната ситуация в Европарламента? Имаше ли някакви други скрити интереси?
К. Димитров: Така разбираме, че това е било основният дебат снощи на заседанието на Европейската народна партия. Ставало е дума за тълкуване на правомощията на Европейския парламент по отношение на пълномощията, респективно на Комисията и Европейския съвет. Доколкото ние разбрахме от нашите контакти с представители на Европейския парламент от Европейската народна партия и европейските демократи, въпросът не е касаел кандидатурата на България, а по-скоро междуинституционални неясноти, ако мога да кажа, са били в основата на това, че част от депутатите в Европейския парламент, включително между другото и от други парламентарни групи, не само от Европейската народна партия, макар и една много малка част, са гласували “против” днес.
Водеща: По ваша информация, имаше ли реална опасност България и Румъния да станат заложници на този междуинституционален спор?
К. Димитров: Струва ми се, че резултатът показва, че България и Румъния не биха могли да станат жертва на този междуинституционален спор, поне на този етап. Въпросът е, че както България, така и Румъния, имат ангажименти, които трябва да изпълнят, защото възможностите за санкции, за съжаление, съществуват както в периода до нашето присъединяване, надяваме се то да бъде на 1 януари 2007, така и след нашето присъединяване. Въпросът с радикалната съдебна реформа, с борбата с корупцията на високите етажи на българските власти и, разбира се, борбата с организираната престъпност висят все още като ангажименти, коитобългарското правителство и българските управляващи като цяло неса изпълнили. Надяваме се, че чрез натиска на сегашната опозиция и с надеждата, че “Демократи за силна България” биха могли да реализират силно дясно управление след изборите, тази опасност ще бъде ликвидирана както преди присъединяването, така и след него.
Водеща: За изпълнението на ангажиментите на България по присъединяването ни към Европейския съюз ще ви попитам след малко. Да ви върна отново към гласуването в Европарламента. Появиха се твърдения, че български депутати от партии – членки на Европейската народна партия, са лобирали в посока отлагане на гласуването. Имате ли такава информация?
К. Димитров: Нямам такава информация. Просто искам да уточня, че “Демократи за силна България” не са членки на Европейската народна партия – други български партии членуват в Европейската народна партия. Така че нямам информация в тази посока, не бих могъл да бъда полезен.
Водеща: И в края да ви попитам – очаквате ли задействане на предпазни клаузи?
К. Димитров: Надявам се това да не стане, но пак казвам – ще има преглед по изпълнението на ангажиментите в областта на правосъдието и вътрешните работи към края на годината. Това е ключов етап, ключов последен етап, и резултатите от тази проверка в голяма степен ще дефинират дали или не ще бъде наложена една от възможните предпазни клаузи, както казах – било то преди присъединяването, така и по принцип след присъединяването, в частност в областта на съдебното сътрудничество.
Водеща: Благодаря ви за този разговор. Разговаряхме с бившия заместник-външен министър Константин Димитров, който е и член на ръководството на партия “Демократи за силна България”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...
Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...