Комисия ще нищи монакските министерски круизи

Опозицията възнамерява да започне събирането на подписи за създаване на временна парламентарна анкетна комисия, която да установи имало ли е конфликт на интереси при пътуванията през ноември м.г. на министри до Монако.

Депутатът от ДСБ Веселин Методиев, че днес са водени разговори с ОДС, БНС, Атака и БНД, които са дали принципно съгласие за създаването на комисията.

За да бъде внесено искане за създаване на такава комисия са нужни подписите на 48 депутати.

Комисията трябва да уточни дали министрите Румен Петков, Веселин Близнаков и Асен Гагаузов са пътували до Монако и Ница на държавни разноски, или са финансирани от частни лица.

Ако за престоя им в Монако е било платено от частни лица, трябва да се установи кои са те и дали има конфликт на интереси и корупционни практики, твърди Методиев.

„Ние разполагаме с информация, която ясно сочи, че в случая има корупция и затова настояваме комисия да го разгледа“, каза Атанас Атанасов от ДСБ.

Той посочи, че в края на ноември м.г. до Ница са пътували два частни самолета, а друг самолет, собственост на фирма на Васил Божков също е пътувал от София през Брюксел и Париж до Монако.

Скандалът с круизите на властта гръмна през декември 2007-ма, когато стана ясно, че с премиерска благословия, българска делегация била в Монако.

Министрите „посетили“ Княжеството за връчването на награда за организацията на състезание от веригата Гран при „България“ по мотоциклетизъм.