Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000 съмнителни преписки за българско гражданство

Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра на правосъдието, директора на дирекция “Българско гражданство”, председателя на Държавна агенция “Национална сигурност” и други отговорни лица. Това решиха членовете на комисията, която ще прави проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на руския гражданин Глеб Мишин, посочен като главен участник в схема с неправомерно раздаване на българско гражданство.

Комисията беше създадена, след като лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който по-късно я оглави, обяви, че се извършват схеми с раздаване на българско гражданство. Атанасов съобщи за канал, ръководен от руския гражданин Глеб Мишин, чрез който се инфилтрират хора от разузнавателните служби на Русия в Европа. По думите му българско гражданство е било раздавано на база фалшиви документи и се осъществявало със знанието на Държавна агенция “Национална сигурност”. След него колегата му Кристина Петкова заяви, че вратичка в закона позволява проникване на руско влияние в България. Това се случвало, като чужденци получават българско гражданство заради заслуги.

На първото заседание на комисията присъства Борислав Ганчев, началник на кабинета на министъра на правосъдието Атанас Славов, който увери, че ведомството ще окаже съдействие за изясняване на всички въпроси по темата.

Ганчев съобщи, че за 2023 г. общо 3738 преписки, постъпили в Съвета за гражданство, са били изпратени за допълнителна проверка заради заради съмнения за подправени документи и фалшификация.Той добави, че министерството е подало 8 сигнала за 78 души до прокуратурата, при които е установено несъответствие в документацията. “Има още над 100 лица, за които ще бъдат подадени сигнали в прокуратурата”, съобщи Ганчев и изрази надежда, че чрез работата на комисията ще бъде изяснено движението на тези сигнали. Той подчерта, че Министерството на правосъдието само подпомага административното движение на преписките, но решенията се взимат на база становища въз основа на проверки от ДАНС и МВР.

Комисията в крайна сметка взе решение да провери всички 3738 преписки, за които са възникнали съмнения. Ще се търсят данни и откога и докога Глеб Мишин е пребивавал в България. Ако се установят отклонения и данни за престъпления, ще бъдат отразени в доклад, който ще бъде изпратен до институциите, решиха още депутатите. Обсъдена бе и възможността да бъдат изслушани всички консули, където са постъпвали молби за придобиване на българско гражданство по натурализация.

Източник: www.dnevnik.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...