Коалиция с този ГЕРБ?Никога!

Г-н Костов, сюжетът с АЕЦ “Белене” претърпя няколко обрата, сега и парламентарна комисия ще разследва случилото се с проекта през последните 10 г. Сагата ще продължи, но кажете дотук – напляскахме ли руснаците?

– Руснаците пратиха техните посредници да ни напляскат. Даже не ни напляскаха със собствената си ръка. Дойдоха някакви пощенски кутии, подставени лица и опердашиха парламент, правителство, всички поред.

– Те бяха посрещнати доста приветливо.

– Точно така ни опердашиха.

– Бивш енергиен министър обобщи събитията в кратък коментар така: че в тази каша само Богомил Манчев (бел. ред. – консултантът на потенциалния инвеститор “Глобъл Куантум груп”) знае за какво става дума. Според вас за какво? За комисионите, както казахте днес (бел. ред. – вчера) от парламентарната трибуна?

– Комисионите са едната страна на проблема. От политическа гледна точка не е ясно защо ГЕРБ води политика, от която печели БСП. На фона на тригодишното мотаене на сегашното напред-назад БСП изглеждат като хора, които знаят какво искат.

Изглежда, че и БСП, и ГЕРБ искат да приключат въпроса с АЕЦ “Белене” с помощта на референдум. Защото нямат кураж да се изправят пред Русия и да изразят интересите на България. Предпочитат да покажат, че нещата се случват въпреки тяхното добро желание да бъдат в приятелски и партньорски отношения с Москва. Но референдумът няма да реши нищо.

– Нищо?

– Няма да има резултат. Мнозинството от българския народ ясно съзнава – за разлика от журналисти, управници, политици, че той не е компетентен да се произнася по индивидуален инвестиционен проект. Иначе референдуми трябва да има. ДСБ отдавна настояваме да има допитване за реформа на съдебната система. Нека бъдат предложени решения и хората да кажат кое одобряват и кое не. На основата на тези допитвания да се промени конституцията и ако трябва – прокуратурата да мине към изпълнителната власт, да се намалят мандатите на членовете на Висшия съдебен съвет, които сега са повече от членовете на правителството. За мандатите на депутатите народът също трябва да бъде питан. Хората сигурно ще кажат, че 240 народни представители са много в сегашната ситуация. Както виждате, огромна част от депутатите са сенки в парламента. Те са формално присъстващи. Те само гласуват.

– Предполагам знаете тълкуването, че АЕЦ “Белене” е символ на индустриализацията в България. Че с подкрепата си за проекта хората изпращат посланието: “Не искаме България да бъде втора ръка държава, искаме да бъдем развита страна.”

– Това е глупаво – несъществуващо нещо да е символ на индустриализацията. Несъществуващо и нереализирано! Имаме АЕЦ “Козлодуй”. Това не ни прави високоразвита страна. Високоразвити са страните, където с малко енергия се произвежда голям вътрешен продукт. Ние с три пъти повече енергия от Европейския съюз произвеждаме 1 евро БВП. Как ще бъдем дори символично развита държава. Как?! Ние не оползотворяваме енергията като ресурс на икономиката и сме далеч от параметрите на Европа. Затова е правилна политиката, която сме заявили още при приемането на първата стратегия за енергетика и енергийна ефективност и която в момента повтаря президентът Плевнелиев – ключът е да се развие икономиката така, че да се произвежда голям вътрешен продукт. Не е толкова сложно това, което казвам, че да не може да се разбере.

– Инвестициите в АЕЦ “Белене” трябва ли да бъдат погребани, става дума за милиони евро?

– Не, има площадка, която трябва да бъде отделена за друг проект, както е според решение от 1991 г. Възможно е това да бъде парогазова централа. В случай че паднат цените на газа, това става силно печеливш проект. Това е решено. Няма смисъл да го пререшаваме. То бе повторено и от правителството на Бойко Борисов.

– Какъв е интересът на царя в проекта АЕЦ “Белене” – той е от ревностните му защитници?

– Симеон Сакскобургготски прикрива отговорността на Кунева за отварянето на проекта АЕЦ “Белене”. Опитва се да го представи като необходим проект, който отговаря на националния интерес. Това е неспасяема теза. Той има някаква политическа роля и я слага в краката на Кунева. Впрочем същото прави и Първанов. Всички, подменящи десните хора, правят едно и също – помагат на Кунева. Това са кукувиците, те си помагат една на друга. Помните ли, Първанов казваше, че е избран със сини гласове. И той се държа като кукувица.

– Извинявайте, г-н Костов, но вие загубихте десните гласове. Оставихте ги така, че всеки може да ги използва. Както и големия предизборен митинг на Орлов мост, чиито кадри Меглена Кунева пусна при създаването на партията си.

– Това е дълъг и сложен разговор.

– В предизборна година сме и на дневен ред са и политическите въпроси. Социологическо проучване показа, че според 2/3 от българите политиците работят за собствените си интереси, 60% не вярват, че гласът им има значение. Това не е ли тъжен извод след 23 г. демокрация?

– Аз съм най-неподходящият човек да коментира социологически анкети. Сред “социолозите” в кавички има откровени врагове на десницата. Има хора, които искат тази десница да я няма. А за въпроса, който поставяте, отговорност носят управляващите. Те да кажат защо така драматично пада авторитетът на политика. Сигурно хората имат основания да не вярват на политиците. Това, което те виждат, не е демокрация.

– А какво е?

– Демокрация, която се подменя по Путинов маниер, по милиционерско-кадесарски начин.

– При откриването на учебната година в СУ деканът на Историческия факултет доц. Пламен Митев си позволи силни думи – че България се управлява от алчни и корумпирани политици, че сме най-нещастната страна в Европа. Как ги тълкувате? Бунт?

– Казал е и друго – че страната се управлява от футболист №1 на годината и не зная вие

защо спряхте пред този неврологичен момент. С това се запомня неговото изказване. Другото и аз съм го казвал публично много по-рано.

– Днес съжалявате ли, че легитимирахте Бойко Борисов пред Европейската народна партия, когато младият ГЕРБ кандидатстваше за членство?

– Не, не сме го легитимирали.

– Гласувахте “въздържал се”, но е факт, че спряхте с острите атаки срещу него.

– “Въздържал се” означава, че не го подкрепяш да стане член. Вярно е, че ние подкрепихме ГЕРБ в първата година от управлението, когато заяви програма, която се покриваше с нашата – за излизане от кризата, за реформи и т. н. Нямаше как да не подкрепим неща, които самите ние искахме да се направят. Щеше да бъде неискре-но. Хората щяха да си кажат, че сме против ГЕРБ, защото не са ни взели да управляваме заедно с тях. Но когато започнаха да изменят на програмата си, ние се дистанцирахме. А когато се опитаха да реставрират живко-визма, за нас нещата станаха съвършено ясни.

Искам хората добре да разберат, че политици – и премиер, и президент, избрани с десни гласове, рестраврират живко-визма. Трябва много да се замисли десният избирател и демократът въобще дали искат така да се управлява страната, с техните гласове.

– Ще има ли нов десен съюз след разпадането на Синята коалиция?

– Има “Демократи за силна България”, които са защитници на цялата система на десни ценности, приложени като политически принципи. Това е даденост. И е единственото сигурно нещо, което мога да ви кажа. Ще видим дали до нас ще застанат други десни партии, които споделят простата платформа, че са алтернатива на Бойко Борисов срещу реставрацията на живковизма, срещу заиграване-то с Русия и срещу смазването на бизнеса в България заради интересите на олигарсите и едновременно с това никога няма да направят компромис с БСП и ДПС. Това сме ние. Може би и други такива партии ще се окажат желаещи да дойдат при нас. Ако няма, ще бъдем единствените, които застават на тази платформа. Тя ще има своите поддръжници за изборите.

– Ако влезете в следващия парламент, бихте ли се коалирали с ГЕРБ? Така няма да правят съюз с Кунева, с ДПС или с БСП, ако са първа политическа сила, но нямат мнозинство.

– С този ГЕРБ сега, който води тази политика – в никакъв случай! Този ГЕРБ е наш политически противник. ГЕРБ трябва радикално да се промени, за да стане способен ние да му станем коалиционни партньори. Те ще решават това за себе си. Но да повторя – с този ГЕРБ, с тези лидери – невъзможно!

Не можем с хора, които реставрират Живков и символите на живковизма, които заиграват с Русия и не могат членораз-делно да защитят българските интереси, да правим каквото и да било.

Това е моето мнение, защото вие ме питате, отивайки далеч в бъдещето. Което беше некоректно като въпрос, но ви отговарям честно.

– Замисляли ли сте се, ако ДСБ не влезе в парламента, какво би било вашето политическо послание?

– ДСБ ще влезе в парламента. Това е моето послание. Не зная защо трябва да отговарям на тези въпроси. Ние сме с потенциал да влезем в Народното събрание и ще го осъществим. Няма да отговарям на въпроси от този тип, защото издават недоверие от страна на питащия и ако им отговоря, ще излезе, че споделям недоверието на питащия спрямо възможностите на собствената си политическа партия. А аз не споделям недоверието. Категорично.

– ДСБ сте много остри и срещу партията на Кунева, която обяви, че е дясна. Ако се получи шарен парламент, не е ли по-добре ГЕРБ да направи съюз с Кунева вместо например с ДПС, което вие някога нарекохте “проклятието на България”?

– Разговорът се превръща в кафеджийски. Това са неща, драматично далеч от мен. Стоя зад думите си за г-жа Кунева, че тя е поредната червена кукувица която иска

да снесе яйце в синьото гнездо. Да измами сините демократични избиратели. – Преосмисляте ли днес своите думи,че

ще стоите като фар да показвате посоката? Другите политици се оказаха по-гъвкави от вас.

– Интересен въпрос. Думите, които цитирате, може да ги каже само човек на принципите. Аз защитавам тези принципи. Хората си дават сметка за случващото се. Нека се замислят искат ли да честват Живков като все по-голям национален герой. За какво беше митингът на Орлов мост? Беше за демокрация и срещу Живков и тоталитарната система. Аз съм останал верен на този митинг. Сега се оказва, че не помним за какво беше той… Това е типично българско.

– Помним, за жалост сме разочаровани от случилото се. Правовата държава куца, съдебната система е слабо място, съгласете се…

– Затова искаме референдум по темата. След това да направим конституцията така, както иска народът. БСП откраднаха изборите за ВНС през 1990 г, тогавашните лидери на сините ги признаха, след това предадоха синята идея, подписаха конституцията и ето – направиха нещо, което народът не иска.

– Понякога чувствате ли се неразбран, г-н Костов?

– И в момента се чувствам неразбран от вас…

И БСП, u ГЕРБ искат да приключат Въпроса с АЕЦ “Белене” с помощта на референдум. Защото нямат кураж да се изправят пред Русия и да изразят интересите на България.

За какво беше митингът на Орлов мост? Беше срещу живковизма. Аз съм останал Верен на този митинг.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...
Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...