Ключът е в намаляване на енергоемкостта

(видео)
Иван Костов: Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги народни представители! Аз мисля, че Народното събрание трябва да участва във вземането на това наистина изключително важно решение и да поеме своята част от отговорността, като призовавам всяка една от политическите фракции в Народното събрание да заеме позиция в зависимост от заявените преди това нейни позиции. Това особено е насочено към Движението за права и свободи, защото те нарекоха “патриотична авантюра” решението от 2002 г., с което беше махнато решението от 1991 г., което на практика е това, което днес потвърждаваме след 21 години.

Искам да кажа със сигурност и с голяма убеденост, че като член на Синята коалиция ще подкрепя това решение, защото – първо, решението през 2002 г. на Симеон Сакскобургготски не държеше въобще сметка за макроикономическите условия в страната, за бъдещето, за консумацията на електроенергията в нашата страна и възможностите за износ. То беше базирано на фалшива прозноза за бъдещата консумация на електроенергия в страната. Абсолютно фалшива, която се провали с времето!

Ето, пред мен са данните за потреблението на електроенергия в киловатчаса на България, Дания и Италия.

На човек от населението България потребява 5300 киловатчаса, Италия – 5110, Дания – 6200. В същото време Дания произвежда девет пъти по-голям брутен вътрешен продукт на човек от населението, Италия произвежда осем пъти по-голям брутен вътрешен продукт с 5110 киловатчаса, което означава, че абсолютно прави са били тези, които в Енергийната стратегия записаха, че основното и ключово стратегическо направление за развитието на електроенергийния пазар в България е намаляване на консумацията и повишаване на енергийната ефективност на страната. Това е ключът към разбирането и на бъдещето на тези проекти, така че е редно България да даде този приоритет.

Аз силно подкрепям тази част и съм участвал в нейното написване, в преамбюла. Защото това е бъдещето – ние да произведем с тези 5300 – днешните, италианския брутен вътрешен продукт на човек от населението. Това е разумното, смислено бъдеще на България! Ето данните и ще ги дам на всеки, който прояви интерес.

Второ, с този проект се постъпи изключително некоректно. Тези, които го стартираха, нямаха намерение да го реализират докрай, защото не извършиха проектно проучване преди започването на инициативата за инвестиране. Нямате предпроектно проучване! Никой не е доказал числата, с които тук се спекулира. Ние не сме видели нито едно число, което да показва как ще се построи тази централа, как ще бъде ефективна, как ще се изкупи и така нататък. Защото, чуйте само едно число: 10 милиарда е занижената оценка на възможните пълни разходи за построяването на АЕЦ “Белене” с двата реактора. Десет милиарда е само приблизителна оценка, тя е 11 милиарда и 100.

И чуйте сега: ако тя се строи седем или осем години, или ако даде ток, както казва Петър Димитров, след 15 години и се строи с взети назаем средства, при лихва от 11% – вземам средната между 10 и 12, ще се получи, че на седмата година тези 10 милиарда стават вече 20 милиарда за връщане, ако Вие не сте погасявали лихвите по кредита. Това означава гратисен период. Това означава абсолютно невъзможен проект за издължаване от страна на българския данъкоплатец или на действащите в момента държавни български електроцентрали. Това е простата сметка на този проект. Никой не я направи в един сериозен предпроектен стадий на проучване.

Вследствие на това нямаше създадена проектна компания, която да вдъхне доверието на инвеститорите. Която да каже: “Аз поемам риска, аз ще строя тази електроцентрала, аз ще продавам тока, аз ще взема кредита, аз ще връщам, аз ще застана зад този бизнес проект”. Няма такава предпроектна компания. Имаше желание и то беше реализирано – в продължение на години наред България да плаща по този проект, който дори няма изграден свой икономически субект. Това е голямата драма на този проект. Това е отварянето на огромни корупционни практики, които карат всички да се съмняваме въобще в почтеността на намерението да се изгражда АЕЦ “Белене”.

Следващият аргумент, въпреки че непрекъснато са повдигани от обществеността тревогите за сеизмичността на района в Белене, въпреки че се случи “Фукушима”, въпреки че видяхме как едно земетресение може да съсипе… Тук някой питаше за ефективността на ядрените електроцентрали. Каква е ефективността на ядрената централа в Чернобил? Каква е ефективността на ядрената централа във Фукушима? Въпреки тези предупреждения, ние не чухме тези гласове и никой не се обърна към миналото да разбере защо изненадващо, в средата на 80-те години, спира изграждането на АЕЦ “Белене”? Защо?! Заради този сеизмичен риск! Това е накарало да копаят онзи гьол. Ама, трябваше да го изкопаят два пъти по-дълбоко, за да пресрещне възможен риск от земетресение.

Това е игра с ядрената безопасност, със съдбата на милиони български граждани. Това не може да бъде затворено като страница. Ето ги следователно рисковете. Няма кой да поеме риска за изграждането и да застане зад проекта. Това трябва да е българският данъкоплатец в последна сметка, който не може да плати тази сметка. Ето я (показва), сметката е тази – кредитът се превръща в 20 милиарда за осем години строителство. При това положение аз, ама съвсем убедено, разбирам, че този проект не беше реализиран, защото той е нереализируем. Той е невъзможен като икономически проект и аз съм убеден – той е и ненужен на България. Той е ненужен!

Ето го резерва- с 5300 консумация на електроенергия на човек от населението да произведем брутния вътрешен продукт, който съумява Италия да произведе. Това е решението. Това е нещо, зад което аз мисля, че ще застанем всички ние, народните представители. Благодаря за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...