Категоричното обявяване на НС срещу сътрудниците на ДС е истинска победа за българската десница

ИВАН КОСТОВ: Благодаря Ви, уважаеми господин председателю.
Уважаеми колеги народни представители, от името на Синята коалиция заявявам, че ние ще подкрепим тази декларация. Тази декларация е красноречиво потвърждение на тези, които сините са защитавали в това Народно събрание почти две десетилетия. Всичко това – за необходимостта от изчистването на българската дипломация от служители на Държавна сигурност, за това, че присъствието на бивши служители на Държавна сигурност вреди на авторитета на страната, е казвано от нас много пъти.
Тази теза получава красноречиво потвърждение в цялата последна история на решаването на проблема – натискът на Европейския съюз да се приеме закон, с който да се разкрият досиетата; начинът, по който сега се процедира, на практика е заложен от волята и на нашите европейски партньори.
В този смисъл ние сме на финала на едно усилие, което аз приветствам и за мен ще бъде истински резултатно, ако стигнем до пълно национално съгласие по този въпрос.
Сега от БСП казват: “Няма, няма”. Вижте в какво според мен се състои проблемът. От БСП трябва да поемат отговорността, ако не подкрепят такъв законопроект, за следното. Те превръщат служителите на бившата Държавна сигурност в противници на демократичните промени. Под претекст, че защитават тяхната позиция, ги хвърлят в барикадата от другата страна – те това са правили от двадесет години насам, по времето на целия преход.
Тази страница трябва да се затвори, за да може българското общество да продължи напред. Тук съм съгласен с колегата, който говори. Това се затваря, това се приема, това се прощава, ако щете, в една определена фаза и така обществото продължава напред, без да създава войни, без да създава неразбирателства и без да създава основания за непрекъснати скандали.
Сега проблемът е в следното: ако ние не направим това, ако не постигнем този национален консенсус, няма да дадем категорични уверения на европейските си партньори, че утре, ако някой друг дойде тук на власт, няма да наруши това съгласие и отново ще започне да ги провокира по същия начин – с тези бивши служители на Държавна сигурност.
Ето защо аз призовавам Българската социалистическа партия да не превръща тези хора, голяма част от които даже не са с леви убеждения, във врагове на демократичните промени! Да затворим тази страница по начина, по който ни се подсказва, по който се иска от Европейския съюз, и да продължим напред.
Аз правя предложение за съдържанието на декларацията в тази част на моето изказване.
Първо, предлагам вместо “призовава”, към първа точка да бъде “настоява” всички, чиито имена са огласени, да се оттеглят от задграничните си постове. И не “доброволно”, защото “доброволно” съдържа елемент на заплаха. Значи Народното събрание ви казва: “Оттеглете се доброволно, иначе ще ви оттеглим с лошо”. Не прилича на Народно събрание да говори по този начин на българските дипломати.
Аз предлагам не “призовава”, а “настоява”, защото това са държавни служители, това са в последна сметка служители и на Народното събрание, защото ние им даваме заплатите в буквалния смисъл на думата, приемайки бюджета. Ние сме в правото си да настояваме те да се оттеглят. Друг е въпросът дали те ще го направят или не, но да не бъде със скритата заплаха “доброволно” и да не бъде призоваване.
Второ, не знам защо “компетентните органи”; аз съм гледал текст, който беше значително по-добър от този, който в момента се предлага. Кои са компетентните органи съгласно Конституцията, които трябва да предприемат необходимите действия? Президент, правителство и Министерство на външните работи! Нека се посочат! Аз не знам кой го е страх да назове компетентните органи, още повече че правителството вече зае своята позиция и е готово да извърви своята част от пътя. Даже бих оставил тук само президента, но нека да бъде “Президентът, правителството и Министерството на външните работи съгласно Конституцията да предприемат необходимите действия”. Това са ми предложенията. Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...