Калин Янакиев: Ще има още сериозни разкрития за кризата и корупцията във властта

Фокус: Проф. Янакиев, каква е оценката на Демократи за силна България (ДСБ) за промените, които се направиха в Министерски съвет и ще продължат да се правят? Каква е позицията на ДСБ например за смените на министри и за съкращаването на броя на заместник-министри и заместник-областни управители?
Калин Янакиев: Промените, направени от премиера Станишев, не ни удовлетворяват по никакъв начин. По наше дълбоко убеждение, те, макар и да бяха предизвикани от една безпрецедентна криза, най-вече в системата на Министерството на вътрешните работи, по никакъв начин не решават тази криза. Тази криза си остава. Смяната на едно – две лица не е никаква заявка, че кризата ще бъде решена. Остават си големите проблеми с контрабандата, с далаверите с акцизни стоки, с очевидната свързаност на политическите структури, най-вече на Българската социалистическа партия с фигури най-вече от сенчестия бизнес и от криминалния контингент. Това, че си отиде Румен Петков, по никакъв начин не ни дава сигнал, че тези проблеми ще бъдат решавани. Нека да припомня, че министри, които са пряко отговорни за спирането на пари от Европейския съюз, които бяха многократно обвинявани от нас в далавери, в конфликт на интереси, останаха на своите места! Това са преди всичко – министърът на финансите г-н Орешарски, министър Гагаузов… Емел Етем запази своя пост. Една изключително неуспешна министърка като Емилия Масларова, която направи много за един отрицателен образ на България в Европа, във връзка с тези домове за сираци, също остана на своето място. Следователно нищо такова не се е променило в правителството, та ние да имаме някаква надежда, че на кризата в управлението ще бъде сложен край.
Освен това – в резултат на тези промени стана ясно, че премиерът Станишев е напълно олекнал. Той излезе с едни заявки за “сериозни”, не си спомням дали не беше употребен и терминът “радикални” персонални и структурни промени в правителството. Вместо това – ние видяхме смяна на три – четири лица. Разбира се, смяна на министъра на вътрешните работи, защото това вече просто не можеше да продължава. Натискът и отвътре, и отвън беше много силен. Той беше напълно изгубил доверието и на обществото, и на европейските ни партньори. И нищо повече не се случи оттук нататък. Дори, отсега нататък, Станишев да съкрати определени заместник-министри, това съвсем не означава структурни промени. Структурните промени не означават просто съкращаване на определени хора от втория ешелон на властта. Така че, кризата продължава. Ние от ДСБ имаме ангажимент да продължим острите критики към това правителство и запознаването на българското общество със скандални корупционни схеми, сделки и т.н. Ние ще продължаваме острата критика към това правителство на Станишев, защото не го смятаме за второ правителство на Станишев, не го смятаме за правителство, което би променило нещо в ситуацията в страната.
Фокус: Съкращенията на заместник-министри с 20 % и на заместник-областни управители с 25 % означават ли, че досега са били излишно раздути тези постове през тези три години, щом може и без тях?
Калин Янакиев: Да… Със сигурност това е означавало, че административният апарат е бил раздут. Но аз пак повтарям – намаляването на броя на заместник-министрите и заместник-областните управители съвсем не означава “структурни промени”. Структурна промяна означава нови министерства, преформатиране на определени министерства, на определени сфери на отговорност… Нищо такова Станишев не направи! Той се подчини по някакъв начин на разнообразния натиск – било на коалиционните партньори, преди всичко – на ДПС, на президента Първанов, който успя да вкара няколко откровени креатури в правителството на Станишев и това е всичко, което се случи. Нямаме структурни промени, нямаме решителни промени в структурата и облика на правителството на Станишев. Нещо повече – след като Станишев даде такава заявка в дебатите по време на вота на недоверие, за нас това е сигнал, че този премиер става все по-слаб. Той е един олекващ премиер.
Фокус: Тези промени как биха били приети навън?
Калин Янакиев: Аз ви казах. Не можем да се надяваме на промяна на отношението на европейските партньори към България, след като министри, които са пряко отговорни за спирането на пари от Европа, останаха на своите места. Което означава, че корупционните схеми си остават същите и на същото място и концентрирани около същите лица. Възможно е да имаме и някакво преструктуриране на корупцията и на свързаността на властта с криминалния контингент в България. Нищо добро не сме показали на Европа със смяната на няколко лица в правителството на Станишев.
Фокус: Как виждате в следващите няколко месеца политическата обстановка след направените промени?
Калин Янакиев: Моето предвиждане е, че кризата и спадът на доверието в правителството ще продължат. Възможно е в най-близко бъдеще да има някакво минимално спиране на този процес, след това обаче кривата на спада на доверието в това правителство ще продължи и тя даже ще стане още по-стремителна, тъй като, стана ясно, не само на политическите среди, а и на българското общество, че премиерът Станишев е несъстоятелен политик и не може да носи отговорност за преодоляване на проблемите в страната. Ще продължи, освен това, оправданото недоверие към европейските институции към България и е много вероятно да се стигне до определени санкции още през юни. Кризата не е преодоляна. Тя продължава.
Фокус: Поведението на ДСБ като политическа партия по време на кризата – увеличихте ли си шансовете за парламентарните избори следващата година или то е израз на вашата политика.
Калин Янакиев: Разбира се, че е израз на последователна политика. Последните събития обаче може би припомниха и много ясно показаха на българското общество, че Демократи за силна България са най-последователната, най-острата и най-безкомпромисната опозиционна сила в политическата система на България. Не само в парламента, а и като водач на така да се каже – обществената опозиция спрямо това пагубно управление.
Освен това – критиките на ДСБ и тази линия на поведение на ДСБ ще продължи и вие ще станете свидетели в най-близко бъдеще на достатъчно сериозни разкрития за това, че кризата не е преодоляна, че корупцията в България е много дълбока и много всеобхватна.
Фокус: Проф. Янакиев, вие споделяте ли твърденията на депутата от ДСБ Атанас Атанасов, според когото моментът не е много подходящ за предсрочни избори, тъй като обществото няма да направи информиран избор.
Калин Янакиев: В България в момента няма необходимите парламентарни и политически условия за предизвикване на предсрочни парламентарни избори. Разбира се, Демократи за силна България са на позиция, че колкото по-рано това правителство си отиде, колкото по-рано Тройната коалиция бъде изпратена от управлението на страната, толкова по-добре за развитието на държавата ни. Но такива условия в момента просто няма. Ние видяхме, че Тройната коалиция по някакъв начин, с много комбинации, с много намеси от президента и от другаде, се запази, при това почти се запазиха старите квоти 8:5:3. Няма нужда да отговаряме на въпроси, които не звучат особено реалистично. Хубаво би било да има предсрочни избори, малко нереалистично е да очакваме, че те могат лесно да бъдат предизвикани.
Фокус: Каква е Вашата оценка на последния вот на недоверие?
Калин Янакиев: Стана ясно, че обществото ни е много силно разделено – от една страна са управляващите в съюз и колаборация с организираната престъпност, от другата страна не стоят просто опозиционните партии, не стои просто Демократи за силна България. Стои просто цялото българско общество, честно, европейски мислещите българи, общественото мнение, българската журналистика. Дебатите показаха ясно, че управляващата коалиция е от другата страна на барикадата по отношение на цялото българско общество.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...