Калин Янакиев: Управлява ни колониална администрация на Путин

Фокус: Професор Янакиев, как коментирате, като политик и философ ситуацията с кризата, предизвикана от спрените газови доставки за България?
Калин Янакиев: Ситуацията ни показа три много важни неща, които на всяка цена бих искал да подчертая. Първо – показа на целия български народ онова, което Демократи за силна България много отдавна предупреждават – колко е пагубна стопроцентовата ни енергийна зависимост от руската страна. Ако до този момент за нашите предупреждения ние бяхме упреквани едва ли не в русофобство, сега целият български народ изпитва на гърба си какво означава да бъдем стопроцентово зависими от една страна, която води егоцентрична, неевропейска и неприсъща за 21 век политика на геостратегически и геополитически натиск, да не кажа направо – рекет.
Второто, което стана съвършено ясно на българското гражданство е, че нас фактически ни управлява едно правителство, което няма каквото и да е било компетентност и какъвто и да било капацитет да се справя с кризи. Ако до този момент не бе ясно, сега на целия български народ е ясно, че нашето правителство не е предприело превантивно каквото и да било да ни избави от подобна криза.
Тук трябва да споменем, че повече от страните на Балканския полуостров са се погрижили да имат свои запаси от газ и горива и да диверсифицират своите източници. Такива са и Гърция, такива са и Турция, да не говорим за Централно- и Западноевропейските страни. Президентът Първанов ни каза, че трябва колкото се може по-бързо да се включим към тръбата на Турция, да направим някакво отклонение. Само че той ни го каза твърде късно. Ние вече сме в криза на всички трябва да ни е ясно, че подобно включване не може да стане в едно близко, обозримо бъдеще.
Третото, което стана съвсем ясно е, че нас ни управлява фактически не едно българско правителство и един български президент, а буквално казано – една колониална, на Путин, администрация. Вие виждате, че в период в който ние страдаме и страдаме от една точно определена страна, разположена на изток от нас, президентът Първанов се опитва да отклони общественото недоволство към Европа, като издига популистката идея – да бъде включен отново трети реактор на атомната електроцентрала в Козлодуй. Съзнавайки напълно, че Европа няма да позволи подобно нещо; съзнавайки напълно, че това не може да стане за по-кратко време от един месец. Съзнавайки освен това напълно, че хипотетичното включване на трети блок на атомната електроцентрала в Козлодуй, няма да реши проблема с газовата криза. Той прави всичко това с една-единствена цел – да отклони общественото недоволство от Русия към Европа. Следователно работи за разрушаването на с такъв труд постигнатия консенсус на българското общество за проевропейска ориентация. Т.е. буквално извършва в този момент нещо, като национално предателство.
Това са три неща, за които Демократи за силна България говорят отдавна и със съжаление трябва да кажа, че малко от българските обществени и политически среди се отнасяха сериозно към тези наши предупреждения. Сега всичко това става съвсем ясно, мисля че всички се убедиха в правотата на онова, което ние говорим отдавна.
Фокус: Партия Демократи за силна България предложи на консултативния съвет при президента обща европейска ценова политика относно доставките и транзитът на газ от Русия през Украйна. Според Вас защо това предложение не бе прието?
Калин Янакиев: Аз вече казах – нас ни управлява една колониална администрация, колониална на Путин. И едно абсолютно некомпетентно правителство. Трябва да кажем, че макар да се намираме в опозиция нашият председател господин Иван Костов отново се държа по-скоро, като държавник, отколкото като политик от опозицията, който безспорно може да извлече политически дивиденти от настоящата ситуация. Той предложи нещо държавнически мъдро – нещо, което освен за нас би било от голяма полза и за Европейския съюз. Защо не го прие президентът Първанов, мисля че е съвършено ясно от предишните ми отговори.
Фокус: Кои са проруските кръгове в България в политиката и в икономиката – къде са, кои са, какви са техните функции и лица?
Калин Янакиев: Първият от тези проруски и небългарски политик на България, е българският президент Георги Първанов. Забележете, че той практически няма сили да спомене името на руската държава. След това разбира се – председателят на българското правителство – премиерът Сергей Станишев, който с невероятна трудност, с невъзможност да държи по-остър и достоен тон, не може да се обърне към същинската си родина и да предяви претенциите на България към нея. Най-страшното е, че тези пропутиновски среди в България са самите тези, които ни управляват. Освен, че те са некомпетентни, освен че те не могат да посрещнат една криза, каквато е сегашната, те не могат да отстояват и българските национални интереси. Още веднъж искам да подчертая – именно българският президент и българското правителство, на Тройната коалиция, доминирано от Българската социалистическа партия, доведе България до сто процентна енергийна зависимост от страна с агресивна външна политика, каквато в днешно време медведевата и путиновата Русия, и това сега всички български граждани могат да видят какво означава. Ние живеем последиците от тази сто процента енергийна зависимост от Русия, тя е плод на онези, които ни управляват през последните години.
Фокус: Каква е ролята на Русия в Европа в този момент?
Калин Янакиев: Роля на рекетьор, това е абсолютно безспорно. Русия рекетира първо Украйна, за да извлече от нея повече средства. Второ, опитва се да рекетира Украйна чрез рекет върху Европа. Т.е. безспорно се опитва да отклони европейското обществено мнение, да принуди европейската политика към натиск по отношение на Украйна, за да постигне своите цели. Аз нямам каквото и да било съмнение, че кранчето за газта на Балканския полуостров и Европа, е спряно от Путин, между впрочем и той сам го призна, а не се дължи на някакви незаконни действия от украинската страна. Искам да подчертая и следното, България в момента се управлява от едно правителство, което по никакъв начин не крие своите пропутиновски симпатии и позиции. До такава степен не ги крие, че действително се превръща в нещо, като колониална администрация. В отговор на това руската страна наказа с най-голяма именно тъкмо балканските страни и тъкмо България. От това ние трябва да достигнем до извода, че ако не се уважаваме сами, няма да ни уважават дори онези на които българското правителство така унизително се слага в настоящата ситуация.
Фокус: Според Вас има ли някаква целенасоченост в руската политика спрямо Украйна, да си спомним и 2006 година, спрямо Кавказ през август миналата година?
Калин Янакиев: Съвършено безспорно. Да руската страна се старае да не допусне на своята територия, защото тя смята цялата територия на бившия Съветски съюз за своя, да възникне една проевропейски ориентирана страна, каквато е Украйна, страна която се стреми към членство в НАТО. На всяка цена Украйна трябва да бъде дестабилизирана, на всяка цена Европа трябва да бъде отклонена от намерението си да интегрира Украйна, това е съвършено същото изпълнено с други средства, просто не с горещи оръжия, което бе извършено по отношение на Грузия през изминалите месеци.
Фокус: Каква е позицията на Демократи за силна България за мястото на Русия в българската външна политика и в българските национални интереси?
Калин Янакиев: Ние сме го заявявали нееднократно – България трябва да се откъсне от тази 100% енергийна зависимост от Русия, тъй като Русия не води европейска по дух политика.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...