Калин Янакиев: Управляващите предадха усилията на няколко български поколения – да се интегрираме в Европа

Професор Янакиев, защо един учен и преподавател в Софийския университет реши да се включи активно в политиката, и то като член на Националното ръководство на “Демократи за силна България”?
– Защото съм европейски гражданин, а поне от четири години насам европейската перспектива на България бива продавана и проигравана. Не бих искал да живея в страна, която се завръща в орбитата на азиатщината и изолационизма. Интелектът в тази държава живее под равнището на достойното.

-Знам какво можете като преподавател, била съм ваша студентка. Но как като политик ще се опитате да промените нещо?
– Политиката е екипна дейност. Не бих могъл да кажа какво лично аз бих могъл да направя, което да е по-различно от прокарването на политиката на партия “Демократи за силна България”, с авторитета, който имам и като учен, и като автор на книги, и като човек със защитена през годините морална позиция.

– Как все пак един философ може да въздейства върху политическия живот?
– Политиката е място, където се утвърждават и аргументират тези. Ако аз съм философ – а смятам, че съм добър философ, моята сила е тъкмо в аргументацията, в разясняването на определени истини и в разобличаването на лъжи и спекулации.

– От ДСБ действително говорите доста. Всъщност опозицията е обвинявана, че прави единствено това. Но има ли чуваемост от страна на управляващата коалиция и останалите десни партии? Резултатно ли е това говорене?
– В последните три-четири години стана напълно ясно колко навременна беше максимата, с която се създаде ДСБ. Помните, тя беше “За силна България в обединена Европа”. Минаха почти четири години от управлението на тази коалиция и ние можем да усетим на собствения си гръб какво е държавата ни да е слаба в обединена Европа. Това означава да бъдем върнати обратно в орбитата на една неевропейска страна, каквато е Русия, да бъдат променени геополитическите ни приоритети. Тъкмо защото България е все по-слаба в Европейския съюз, се разпадат самите ядра на обществеността, разпадат се семействата. Знаете ли в колко райони у нас семействата не могат да живеят заедно? Част от тях търсят препитание за дома си в чужбина, на ниско платена, недостойна работа, други по някакъв начин оцеляват тук. Децата не могат да бъдат отглеждани в една пълноценна общност. Много често възрастни хора, баби и дядовци, се грижат за деца, чиито родители оцеляват някъде в Европа, защото ние в България сме слаби. Това поражда детска престъпност, превръща децата в жертви. На практика те са отглеждани на улицата. А възрастните, които трябва да се радват на заслужена почивка, са натоварени с отговорности, които не са им свойствени. Пред разпад сме!

-Ще направи ли силни “Демократи за силна България” решението на петата национална конференция на партията да се търси вариант за коалиция с десни партии? И каква коалиция – предизборна или следизборна?
– Ние ще работим за изборна коалиция. Най-лошото, което се случва в последните дни в България, е, че са поставени под съмнение, и направо се рушат, кон-сенсуси, изграждани в нашето общество в продължение на дълги години. С много големи усилия, с авангардната роля на десните у нас бе постигнато съгласие за европейско членство, за про-европейска политика, за интегриране на България в Европа и влизане в НАТО. Сегашната управляваща коалиция провали първо европейските пари и напоследък тръгна да води същинска война с Европа и да обвинява общността за собствения си провал. Това означава, че днешното управление започна да руши един консенсус, изграден с невероятна трудност. Беше поставен под съмнение националният приоритет на страната, граден с големи усилия от 1997-а. Ето защо най-вече “Демократи за силна България” отвориха вратите, напуснаха, да го кажем фигуративно и метафорично, крепостта на отстояването на моралните ценности в политиката и протегнаха ръка към останалите десни и дясноцентрис-тки формации, за да бъде спасен толкова дълго отстояваният национален приоритет на България да бъде в Европа. Не можем да останем сами, не можем да не протегнем ръка, след като пред очите ни се руши може би най-доброто, което беше постигнато през последните десет години. Ние ясно трябва да си дадем сметка какво означава пагубното решение на БСП да започне да обвинява Европа за своя провал. Това предава усилията на няколко генерации политици и на българските граждани ние да се интегрираме в Европа. Провалиха всички ползи от членството ни в Европейския съюз и ни направиха маргинали в общността. По този начин управляващите… всъщност не бих казал управляващите, а БСП обяви война на Европа. Защото, забележете, колко е показателно – БСП са сами, включително и в управляващата коалиция в момента.
– Защо мислите, че са сами? Колаборацията с НДСВ и с ДПС беше доста ползотворна за тях самите.
– Колаборацията им с НДСВ и с ДПС ни докара дотам, докъдето ни докара… Но все пак НДСВ, ако не внесе нищо ново в постигнатия по-рано европейски консенсус, поне не го разруши. Аз не виждам какво още прави НДСВ в тази управляваща коалиция. Нали тя беше в името на европейското ни членство?

– Смятате, че НДСВ трябва да напусне коалицията?
– Няма никаква политическа логика да остане. Ако имат някаква друга логика, свързана с корупционното разпределение на средства и пари, това е съвсем друг въпрос. Политическите цели на тази коалиция са провалени. И ако НДСВ продължава да държи на една проевропейска политика, не би трябвало да остава в нея. Напоследък виждам, че БСП не получава истинска подкрепа of НДСВ, а колкото и да е парадоксално и от ДПС, в пагубния си път на конфронтация с Европа. В този смисъл коалицията между тези три партии няма никаква идейна основа. Да го кажем по друг начин. От ДПС мълчат, както винаги, от НДСВ се заканват, но под сурдинка и с намеци, че може и да разтурят коалицията. Така беше преди всеки вот на недоверие, поне преди последните три. Но НДСВ гласуваше подкрепа за правителството и то оставаше.

– Ако има седми вот на недоверие, и той едва ли ще мине. Което означава, че седем месеца – до редовните парламентарни избори, няма друга алтернатива.

– Аз не мога да отговарям от името на НДСВ. Отбелязвам само това, което е очевидно – няма никакъв политически мотив те да остават в тази коалиция. Но нека с ДПС да решат сами, със собствената си политическа съвест. Аз мога да отговарям за “Демократи за силна България”. Взехме историческо решение на последното си национално събрание. Ние казахме, че ще станем инициатори на една изборна коалиция, която да даде възможност на България да се завърне в Европа. Ще потърсим съдействието на всички десни и дясноцентристки партии, за да спасим европейската ориентация на страната ни. Това в момента означава и спасяване от световната икономическа криза, която е пред прага ни. Тя най-вероятно ще ни удари особено болезнено през първите месеци на следващата календарна година. Ако в този момент позволим да ни управлява правителство, и преди всичко партия като БСП, обявила война на Европа, ние ще се отчуждим от едно семейство, от което солидарно можем да очакваме някаква помощ за овладяване на кризата. Не е в състояние да управлява кризата, нито дори да я диагностицира навреме, партия, която непрекъснато губи не само доверието на Европа, но и прави така, че страната ни губи пари. Въпрос на оцеляване е следващото управление да е дясно и проевропейско. “Демократи за силна България” имат капацитета да направят това.

– Ще се върна на вашите думи, че отваряте крепостта, в която отстоявахте моралните си ценности. Докъде сте готови да направите компромис при създаването на, както я наричате, изборна коалиция?
– Ние няма да предадем нравствените, нито политическите си ценности. Не сме партия на безпринципните споразумения, за да сме във властта на всяка цена.

– Можете ли да направите компромис, да кажем с ГЕРБ?
– Няма да правим компромиси, а ще градим единодействие и коалиции не с някого, а в името на някаква политика. На националното си събрание ясно казахме каква е тази политика. По наше мнение може да бъде изградена коалиция за изграждане на алтернативна дясна спасителна политика, особено сега след провала на европейското членство. Няма да правим компромиси, включително и към формации, които са в Европейската народна партия. В никакъв случай не можем да се съгласим с една антиевропейска теза, каквато изказа неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов – че той, видите ли, приема целите на един възродителен процес, а не неговите методи. Ние не можем да приемем, че насилственото изгонване на българските турци някога въобще е било възродителен процес.

– Самото посегателство върху нечие име, върху свободата на родителите да изберат име на децата си, е античовешко…
– То е античовешко, то е против традициите на европейския морал, на това, което представлява Европа като общност, като духовност. Разбира се, че няма да правим компромиси с когото и да било. Напротив, съвсем приятелски ще казваме тези неща. Готови сме да чуем от всички останали и какво те не приемат у нас.

– Вече започнаха ли някакви разговори с десни партии? Чухме какво искате, остава да споделите как ще го направите?
– Националното ни събрание приключи само преди седмица. Първата ни задача е да започнем да въплъщаваме този мандат, който ни дадоха като ръководство, в някаква технология.

– Значи вие от ДСБ ще инициирате срещи и разговори?
– Това е наше задължение. Как ще стане технологически ще изясним в най-скоро време. Не смятаме да протакаме и да забавяме този процес, напротив! Ако не го направим бързо, са заплашени тъкмо тези основни национални приоритети на България, за които говорихме.
***
Проф. Калин Янакиев е доктор по философия и преподава история на средновековната култура и християнство в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Автор е на книги, посветени на религиозната философия, между които “Религиозно-философски размишления”, “философски опити върху самотата и надеждата”, “Диптих за иконите”, “Древногръцката култура – проблеми на философията и митологията”. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (SIEPM).

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...