Калин Янакиев: Станишев застана до сенчестия бизнес

Калин Янакиев, член на Националното ръководство на Демократи за силна България, Борислав Ралчев, председател на Парламентарната група на Българска нова демокрация, Ангел Найденов, член на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП

Водещ: В студиото сме с Калин Янакиев, член на националното ръководство на Демократи за силна България. Вчера още преди заседанието на ръководството на БСП, вие заявихте, че ще искате вот на недоверие. От следващата седмица започвате консултации с останалите опозиционни сили в парламента във връзка с този вот. Промени ли се нещо след заседанието на ръководството на социалистите във вашите намерения, във вашата мотивация?
Калин Янакиев: Не, нищо не се е променило и не можеше да се промени, тъй като нашата оценка е, че действията на премиера, каквито и да бяха те вчера, са безнадеждно закъснели. Оценката ни бе, че самият министър-председател Сергей Станишев се е поставил в морална и политическа карантина по отношение на обществото, тъй като той тотално се изолира от гласовете, дошли не просто от опозицията с искане подобни престъпни практики, които вече излязоха на светло, в МВР да бъдат прекъснати с оставката на Румен Петков, но и гласове, дошли от ЕК, имахме безпрецедентна намеса в тази криза от страна на самия председател Барозу, гласове, идващи от коалиционните партньори на БСП, гласове от гражданското общество, гласове дори вътре в партията на Сергей Станишев. И въпреки това премиерът застана от една страна, от едната страна на барикадата заедно с шефа, както го наричат в партията, Румен Петков, заедно с братя Галеви, заедно с представителите на сенчестия бизнес.
Водещ: Мотивите към това ваше искане – срастване с престъпността.
Калин Янакиев: Абсолютно безспорно. Съвършено безспорно.
Водещ: Доказателствата за това. Срастване на кого? На Румен Петков срастване с престъпността? На БСП като цяло?
Калин Янакиев: Ами ние виждаме. Очевидно на БСП като цяло.
Водещ: Доказателствата за това?
Калин Янакиев: Аз даже бих казал така. Изглежда, в правителството на Сергей Станишев място имат онези, които носят най-много пари в черната каса на БСП. Не е тайна за никого, че Румен Петков отговаря тъкмо за това. Неговите срещи със сенчести бизнесмени имат за цел точно това. Понеже преди време…
Водещ: Но те не са осъждани обаче, знаете, братя Галеви не са осъждани, били са оперативно наблюдавани. Мисълта ми е имате ли доказателства конкретни за това, което твърдите. Срастване на БСП с организираната престъпност в страната.
Калин Янакиев: Нека да ви дам един пример. Този пример мина, този скандал мина и замина тогава, защото общественото внимание не беше концентрирано върху БСП. Пред време същото това правителство, което сега в лицето на премиера си твърди, че ще води оздравителен процес, същото това правителство, финансирано от някой си Богдан Николов от Плевен, председател на градската федерация по мотокрос, навремето, доколкото си спомням, набеден в трансфер на крадени коли, финансира една почивка, направо казано, в Монако на Румен Петков, министър Гагаузов, зам.-министъра на финансите Ананиев, Весела Лечева и министъра на отбраната Близнаков, след което посещение, след която екскурзия, защото това е екскурзия, финансирана от един човек с не най-перфектно реноме, от излишъка, от бюджетния излишък, от осемте милиона, дадени за спорт, четири милиона отидоха при тоя човек.
Водещ: От това черпите аргументи?
Калин Янакиев: Не, ето това е само един пример, това е само един пример. Нека премиерът да отговори примерно на ето това. Нали оздравителен процес води това правителство? Вижте четирима министри поне са били на тази екскурзия и резултатите, паричните резултати ние ясно ги виждаме.
Водещ: Мотивите за вота ще бъдат такива? Срастване с организираната престъпност на БСП.
Калин Янакиев: Да, така е.
Водещ: Добре, нека да чуем, на телефона е Борислав Ралчев, председател на парламентарната група на Българска нова демокрация, които обявиха, че ще участват в тези консултации и ще подкрепят вота. Добро утро, г-н Ралчев.
Борислав Ралчев: Добро утро.
Водещ: Приемате ли тези мотиви към вота? Това, което казва Калин Янакиев, срастване на БСП с организираната престъпност в страната.
Борислав Ралчев: Това е едната страна на въпроса, ние като че ли държим малко повече на един друг нюанс. Разбира се, и това, което господинът говори пред вас, има своето място и значение, но ние считаме, че в момента интересите на БСП надделяха над интересите на държавата.
Водещ: Какво точно имате предвид?
Борислав Ралчев: Имам предвид, че на един партиен форум се решават някои от въпросите, които имат пряко държавно значение. Това имам предвид. В края на краищата тука има три степени, които трябва да бъдат оценявани. От една страна, партийният интерес, от друга страна, ако щете, интересът на коалицията (…) на управлението, от трета страна, интересът на държавността. И над всичко това общественото значение на целия този скандал.
Водещ: Това е коментарът ви за вчерашното решение на ръководството на БСП, така ли?
Борислав Ралчев: Разбира се, разбира се. То съдържа няколко нюанса. На първо място прехвърлят се една част, значителна част от въпросите във функциите на прокуратурата и на ДАНС. Естествено, че те си имат мястото и в този скандал или в тази криза, което е по-точно. Но те не могат да решат основния въпрос за политическата (…) Дали определени факти имат доказателствено значение в съда, е друга тема и тя ще бъде разисквана по друг ред. Но фактите, такива , каквито бяха изнесени, такива, каквито станаха достояние на обществото, вече говорят, че е необходима веднага, и то категорична политическа оценка. Това именно липсва.
Водещ: Според вас въпреки че няма доказателства за вина, трябва да има взимане на политическа отговорност?
Борислав Ралчев: Въпросите за вината са въпроси на съдебните институции. Разследващи органи, прокуратура, съд. Те нямат нищо общо с фактите, които имат политическо-обществено значение.
Водещ: Добре, подкрепяте твърдо вота на недоверие към правителството? Така ли?
Борислав Ралчев: Ние заявяваме самостоятелна претенция за вот на недоверие и ще последваме процедурите в тази връзка.
Водещ: Какъв ще бъде ефектът от този вот според вас? Гласовете не стигат определено, за да бъде свалено правителството.
Борислав Ралчев: Вижте, в крайна сметка в последно време една фраза намира своето потвърждение, че наличието на мнозинство не значи одобрение на политиката, не значи политика, която да е в интерес на мнозинството. Няма никакъв спор, че управляващите имат парламентарно мнозинство. Това не значи, че те имат одобрение на политиката в лицето на мнозинството, в лицето на народа. Това е големият дисонанс.
Водещ: Добре, разбрах ви, г-н Ралчев.
Борислав Ралчев: Това е нещо, което, свързано с едно вътрешно министерство и всичко това, което стана достояние на обществото, не може да бъде така отлагано във времето, без да имаме ясна и категорична преценка. И все пак аз бих искал да попитам. Каква е разликата от отстраняването, може би този термин да не е най-точният, на Валентин Петров и защо такава мярка не беше взета по отношение на министъра?
Водещ: Добре, ще попитаме БСП за това след малко. Благодаря ви, г-н Ралчев, за това включване. Наистина какъв е смисълът от искането на този вот на недоверие, появиха се и коментари, че всъщност той ще консолидира, ще сплоти управляващите като хоросан, като циментова замазка ще подейства?
Калин Янакиев: Вижте, първо, не съм убеден, че ще има такова сплотяване този път, и второ, има определена ирония. Само преди известно време ние от опозицията поискахме вот на недоверие тъкмо за корупцията. Тогава министър-председателят се държа високомерно, иронизира ни, иронията обаче се обърна срещу него. Само един-два месеца след случилото се в парламента избухна такава криза, свързана с корупцията, каквато България практически не е виждала. Ние сме свидетели на това, че бивш главен секретар на МВР Илия Илиев твърди в прав текст, че неговото задържане е организирано от хора, извършили престъпление. Аз ви питам какви трябва да са тези хора и на какви позиции могат да бъдат те, за да организират неговото задържане? При всички положения са хора, които заемат позиции, по-високи от тази на главния секретар на МВР, а това са министри, членове на кабинета, министър-председателят…
Водещ: Очаквате ли подкрепа в пленарна зала от депутати от мнозинството? Сондирали ли сте подобни възможности?
Калин Янакиев: Ние, разбира се, ще водим разговори с представители на опозицията. Очаквам обаче, надявам се съвестта на определени депутати от мнозинството този път да бъде пробудена, защото, пак ви казвам, това не е скандал, това е институционална криза на всички нива. Нека да не забравя да добавя непременно, защото вашите зрители да го усетят по някакъв начин, че включително президентът на тази страна Георги Първанов дезертира от едно от най-важните си конституционни задължения. Той отговаря за сигурността, а ние не сме чули нищо по този въпрос от него.
Водещ: Очаквате подкрепа и от депутати от мнозинството? Това разбрах от думите ви.
Калин Янакиев: Надявам се разумът при тях да надделее, защото онова, което вчера БСП, не извърши, е закъсняло, то беше закъсняло още към вчерашна дата. Министър Румен Петков е загубил тотално общественото доверие. Той е станал за смях.
Водещ: Закъсняло казвате. Добре, благодаря ви за този разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...