Калин Янакиев: Правителството е безсилно да се справи с крещящата социална несправедливост

Фокус: Наскоро от ДСБ настояхте за оставката на образователния министър Даниел Вълчев. Смятате ли, че това решава проблемите в образованието?
Калин Янакиев: Не, ние поискахме оставката на министър Даниел Вълчев, защото той е един от главните виновници за тежката обществена криза, до която доведоха лъжите и разтакаването от страна на правителството и от него лично по време на учителската стачка. Когато говоря на тежка обществена криза, аз нямам предвид просто самата учителската стачка, защото ние сме свидетели на следното – учители от големите градове и елитните гимназии заявяват твърдо, че напускат системата на образованието. Това дори и да се осъществи на 50 процента, ще доведе до тежък удар на цялостната образователната система и ще се отрази пагубно на нейното качество. Второ, тези учители, които се завръщат в класната стая след месец и половина лъжи и разтакаване от страна на правителството, омерзени, обезсърчени и с едно око, които ще гледа извън образователната система. Можете да си представите как това ще се отрази на цялостния образователен процес тази година, а и в бъдещите години. Трето, тази криза, основен виновник, за която е Даниел Вълчев, ще доведе до цялостен психологически срив на съсловието на педагозите. Те ще бъдат трайно, дълговременно обидени и разочаровани. Това ще се отрази също на образователния процес. Накрая трябва да има предвид хаосът, които неминуемо ще настъпи през тази учебна година и който ще се отрази много лошо на учениците, които ще кандидатстват в езиковите гимназии и които завършват. Всичко това ясно показва една обществена криза в сферата на образованието. Става ясно, че политиката на бюджетни излишъци непрестанно поражда кризи в обществения сектор като цяло. Всичко това стана ясно в резултат на месец и половина лъжи и разтакаване от страна на правителството. Мисля, че един от основните виновници на тази криза е министър Даниел Вълчев. С това не искам да кажа, че отговорността лежи в същата, ако не и в по-голяма степен на министър-председателя Сергей Станишев, който се държа презрително и оскърбително с учителите, както и министърът на финансите Пламен Орешарски, който е основният виновник на тази пагубна политика на големи бюджетни излишъци.
Фокус: Трябва ли и финансовият министър да подаде оставка?
Калин Янакиев: Разбира се, че трябва. Трябва да подаде оставка цялото правителство, ако има достойнството и самокричността да го направи. Ние обаче видяхме какво поведение избира това правителство. Дълбоко се съмнявам, че тези хора ще намерят сили да постъпят почтено.
Фокус: Как ще коментирате поведението на синдикатите? Това, че учителите изразяват готовността си за оставки не означава ли, че не вярват и на техните представителни органи в лицето на синдикатите?
Калин Янакиев: Двата процеса не са свързани. Това, че учителите изразяват готовност да подават оставки, се дължи на унизителното положение, в което те са поставени в цялостната обществена система на България. С учителите се държат като с пролетарии, като със съсловие, на което няма защо да се обръща подобаващото му се внимание. Има един процес на делегитимация на синдикатите. В началото те водеха учителите, сега ги следват. Не е ясно кой оглавява учителските синдикатите или общото събрание на най-радикалните из между учителите. Ние се намираме в този смисъл и пред една институционална криза.
Фокус: Смятате ли, че синдикатите се ползват безрезервно с доверието на учителите?
Калин Янакиев: Учителите по-скоро водят синдикатите, отколкото обратното.
Фокус: На какво се дължи това? Може би на дългото протакане и на неспособността да се намери решение на учителските искания?
Калин Янакиев: Ясно трябва да поставим отговорностите за този процес, не можем да ги стоварваме върху синдикатите. Те изнесоха една изтощителна борба, в която от страна на правителството имаше непрекъснати лъжи. Искам да си припомните, че в началото на т.нар. преговорен процес както правителството, така и близки до него икономисти твърдяха, че ако се вдигнат заплатите на учителите дори и с един процент повече от три пъти по десет – държавата ще се срути. След това се оказа, че е възможно повишението на учителските заплати с повече от 10 процента и държавата не се срути. След това правителството се опита по най-унизителен, направо казано оскърбителен, да подхлъзне синдикатите, като им предложи 650 лв. заплата да педагогическия персонал, а не за целия сектор. При това то прехвърли отговорността за тази своя лъжа на синдикатите, които в първия момент просто не разбраха разликата в тази фраза. Накрая правителството престана изобщо да говори в ясни цифри, отказа да обсъжда трите стъпки по 20 %. Синдикатите бяха готови впрочем да отстъпят за една от тях с два процента и да бъдат 20 – 20 -18 процента, заговори се за някакви неясни 80 лв. и за някакво неясно бъдеще на останалите две стъпки. При цялото това положение основният виновник за цялата тази криза, включително за кризата между представляващите учителите синдикати и радикализираните учители носи правителството. Аз не съм склонен да прехвърлям отговорността за това цинично разтакаване от правителството на главата на когото и да било друг.
Фокус: Възможно ли е синдикатите да са били корумпирани или да представляват определени политически интереси?
Калин Янакиев: Нямам сигурни сведения за това. Има определени данни, че някои политически сили, става дума за ГЕРБ, това е публична тайна, се опитаха да се възползват от стачката и справедливия протест на учителите. Възможно е в целия този процес да намират отражения и вътрешните противоречия между определени групи и крила в БСП. Трябва да се знае, че единствената партия, която имаше съвършено неконюнктурно и безкористно отношение, следейки учителския протест, бяхме Демократи за силна България. Направихме и определени стъпки. Предложихме решение на кризата с протеста на учителите. Бяхме разтревожени най-вече от това, че нашите деца не ходят на училище. Предложихме актуализация на бюджета за 2007 г., който, както знаете, е преизпълнен в огромен размер. Предложихме промяна на пагубната политика на бюджетни излишъци – не бяхме чути. Цинично и без каквито и да било аргументи бе отхвърлен исканият вот на недоверие. Фактите говорят сами по себе си.
Фокус: Смятате ли, че бюджет 2008 може да реши учителските искания?
Калин Янакиев: Не, защото ние сме свидетели, че в този момент в проектобюджета за следваща година процентът за образование е решен с една десета. Предлагат се 4,2 %, което е много, много далеч от тържествено обещаното и неизпълнено до средата на мандата от БСП 5 % от БВП за образование. Това не е изпълнено и е една от основните причини за кризата, която, както ви казах, ще продължи и през следващата година, независимо от това какъв ще бъде конкретният изход от тази стачка.
Фокус: Къде ще остане науката, ако образованието бъде признато за приоритет в следващия бюджет?
Калин Янакиев: Остава на същото незавидно място, на което е в момента. Българският университетски преподавател също живее бедно. Аз като професор в Софийския университет получавам малко повече от 700 лв. С тези пари аз не бих могъл да живея спокойно, аз едва мога да плащам данъците и таксите си към държавата. Това е точно толкова унизително положение, колкото е и положението на българския учител. Това показва, че правителството на тройната коалиция няма за свой приоритет нито образованието, нито науката, нито средното, нито висшето образование. Това правителство е склонно да действа под натиск само от страна на пролетарии. Може би само шофьорите са способни да изтръгнат от това правителство необходимото за себе си. Към съсловия, които допринасят за силата на тази нация и работят почтено, правителството се отнася така, както не би могло да се отнася към който и да било български гражданин. Българското правителство се опитва да излъчва към обществото сигнали, които могат да бъдат формулирани така – “разбере ни, ако увеличим заплатите на учителите, ще последват искания от страна и на други сфери и съсловия, ние нямаме пари – вие сте длъжни да ни разберете, ние работим за общото благо”. Това е най-блестящата страна на българското правителство. Всички виждаме с очите си, че България е завладяна от пипалата на сивата и черната икономика. Достатъчно е да се разходите вечерно време в центъра на София и да видите млади хора, до вчера ученици, които живеят в невероятен лукс и не допринасят за развитието на производителността на труда в България. Те са обсадили луксозните ресторанти и дискотеки в центъра на София, живеят в невероятен лукс и разточителство. Прочетох във вестник, че на 19-годишна бизнесдама е взривена лимузината на Черноморието. Могат ли учителите да подминат това, че 19-годишна бизнесдама, очевидно замесена в криминални дела, до вчера е била тяхна ученичка? В България има страшна морална криза. Когато ние сме изправени пред крещяща социална несправедливост, никакви призиви “разберете ни” не могат да бъдат резултатни. Никой учител, никой преподавател, никой почтен гражданин не е длъжен да разбира едно правителство, което е безсилно да се справи с тази крещяща социална несправедливост. Впрочем, то самото я поражда. Ние не сме длъжни да разбираме правителството. Ние от публичния сектор, от сферата на образованието няма да разберем правителството и ще продължим да настояваме за своите справедливи искания, защото виждаме това, което става около нас – крещяща несправедливост и неспособност на правителството да се справи със сивата и с черната икономика. Как да разбираме едно правителство, което допуска изборите в тази страна да бъдат опорочавани по такъв начин – да се дават хиляди и милиони левове за купуването на гласове? Нека правителството прибере парите от тези, които са способни и склонни да купуват гласове и тогава ние ще почнем да ги разбираме. Сега не сме длъжни да го правим.
Фокус: Възможно ли да избухне стачка и на научните работници?
Калин Янакиев: Не мога да бъда сигурен дали това ще се случи, тъй като университетските корпорации се по-тромави, състоят се от хора, които по силата на самата си професия са с по-индивидуалистичен характер. Ситуацията в различните университет варира. Ако трябва да кажем какво е справедливо и нормално, мисля, че след учителите би трябвало да протестират и преподавателите във висшите учебни заведения. Ако те протестират, техния протест ще бъде напълно резонен.
Фокус: Възможно ли е Софийският университет да затвори поради липса на финансови средства?
Калин Янакиев: Това е възможно, макар че аз със съжаление трябва да кажа, че не съм запознат с водените между ректора на Софийския университет и представители на правителството преговори, тъй като те не се прозрачни. Ние, преподавателите от Софийския университет, нямаме ясна информация за постигнатото на тези преговори, нямаме информация за това какво правителството е обещало и какво е поискал ректорът.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...