Калин Янакиев: Искаме да върнем реалната политика и отговорността в управлението на столицата

Водещ Марин Маринов: Добро утро и от мен в политическата част от предаването. Предстоящите кметски избори продължават да доминират в страниците, посветени на политика във вестниците, и номинацията на треньора на националния отбор по баскетбол продължава да предизвиква, Тити Папазов, продължава да предизвиква анализи, коментари, полярни реакции на политически лидери, анализатори. Интересно, интересно заглавие в “24 часа” “Тити ракета на “Софийски имоти”, препечатка от, позовават се на електронното издание “Медиапул”. Папазов може да не стане кмет на София, но трябва да вкара Тошко Добрев в общинския съвет, пише в материала. Ексцентричният треньор трябвало да разпръсне образа на генерала, Тити Папазов може да не стане кмет, но на всяка цена трябва да вкара общинския съветник на Демократическата партия Тошко Добрев за пореден мандат в софийския местен парламент. Това показвала анкета на “24 часа” в няколко десни централи, като независимо един от друг според изданието петима представители на основните десни политически сили развили един и същи сценарий, според който номинацията на Тити Папазов е целта да вкара общински съветници от Демократическата партия и така хората на Праматарски щели да запазят влиянието и икономическите си позиции в общината.

Знаете вчера и за реакцията на Бойко Борисов: Папазов да види кои ще са в листата под името му, а аз ще му обясня какво са правили и в кои фирми.

За коментар по тази тема сме поканили при нас проф. Калин Янакиев, член на националното ръководство на ДСБ. Добро утро, проф. Янакиев.

Калин Янакиев: Добро утро.

Водещ: Вчера чухте и реакцията на СДС по тази номинация. Днес предстоят разговори между Александър Праматарски и вашия лидер Иван Костов, нали така?

К. Янакиев: Доколкото знам, да.

Водещ: По номинацията на Константин Папазов. Накратко да ни кажете приемлива ли е, не е ли приемлива тази кандидатура според вас? Тези сценарии, които се развиват…

К. Янакиев: Много е рано да се каже.

Водещ: …вероятни ли са?

К. Янакиев: Много е рано да се каже. Вярно е, че ние бяхме изненадани от тази номинация, не знаем какъв е политическият капацитет на този човек. В “Демократи за силна България” ние имаме демократични процедури, които ще продължат. След като преговорите, които се опитвахме да водим със Съюза на демократичните сили, за да изградим една широка и истинска дясна коалиция, която да промени стила на управлението на столицата, ние стигнахме дотам, че СДС след срещата си с Бойко Борисов прекрати всякакви преговори с нас на всякакви равнища в София от равнище на районни и общински организации до равнището на софийското председателство на ДСБ.

Водещ: Вие дори излязохте с декларация, че ще се явите…

К. Янакиев: Не…

Водещ: …самостоятелно на…

К. Янакиев: Поради тази именно причина…

Водещ: …местните избори.

К. Янакиев: …поради тази именно причина ние задействахме нашите процедури. А те са следните: до 27 август всички общински организации на “Демократи за силна България” в София трябва да излъчат своите номинации за кмет на София, след което на 2 септември предстои общо събрание на софийската организация на “Демократи за силна България” с участието най-вероятно на всички привърженици, всички членове на тази партия, на която по най-демократичен начин ще бъде утвърден номинираният от организациите кандидат за кмет.

Водещ: Да, това е процедурата на вашата партия.

К. Янакиев: Това е процедурата на…

Водещ: Така или иначе обаче…

К. Янакиев: …нашата партия, да.

Водещ: …изваден е един кандидат, при това с амбициите да бъде обединител на…

К. Янакиев: Ами, ние ще трябва да…

Водещ: …на дясното пространство, това е…

К. Янакиев: …чуем какво той представлява…

Водещ: …на Демократическата партия и техния лидер…

К. Янакиев: …ще трябва да…

Водещ: …аргументът му.

К. Янакиев: …видим неговото политическо поведение. Няма да можем да допуснем обаче кандидат, който има за цел чисто и просто да осигури съветнически места на хора, които участваха в модела Софиянски, един модел, пагубен за управлението на София, чийто наследник и съхранител всъщност е и настоящият кмет Бойко Борисов.

Водещ: Този сценарий, за който и колегите от вестниците пишат, ви се вижда вероятен.

К. Янакиев: Възможен е.

Водещ: За номинацията на…

К. Янакиев: Да, той е възможен.

Водещ: …Тити Папазов.

К. Янакиев: Той е възможен. По същия начин, както ние имаме убеждение, че Съюзът на демократичните сили прекрати преговорите с нас и се ориентира към някакво единодействие и подкрепа на настоящия кмет Бойко Борисов не за друго, а за да осигури отново 4-5 мандата на общински съветници от Съюза на демократичните сили, които бяха печално известни като представители тъкмо на този модел, който ние бихме искали да променим, който ние бихме искали да, да престане да бъде моделът на управление на столицата.

Водещ: Казахте, че сте изненадани от тази номинация, от оповестяването на това име. Не е ли било сондирано? Демократическата партия е, така, традиционен ваш партньор…

К. Янакиев: Не, това име не е било…

Водещ: …лоялен, лоялен партньор.

К. Янакиев: …сондирано с нас.

Водещ: Не е обсъждано с вас.

К. Янакиев: Не е обсъждано с нас. Както ви казах, ние научихме за тази номинация от медиите и от онова, което заяви Демократическата партия.

Водещ: А какво ви притеснява? В смисъл това, че няма управленски опит, това, че е подкрепял кандидатурата на президента Георги Първанов…

К. Янакиев: Не, нас все още нищо не ни притеснява, с изключение на онова, че ние просто не знаем нито политическия капацитет, нито политическите намерения на този човек. Той досега не е участвал в политиката.

Водещ: Против сте самата процедура първо да се даде една номинация и след това да се тръгне към преговори, към съгласуване.

К. Янакиев: Вижте, аз ви казах “Демократи за силна България” има свои партийни процедури. След като Съюзът на демократичните сили затвори вратата на преговорите, аз искам много ясно да подчертая, че Съюзът на демократичните сили затвори вратата за преговорите с нас.

Водещ: Тяхната версия е друга, след като те няколко пъти… тяхната версия е, че те са изпращали хора, които са преговаряли с ДСБ-София… че вратите са отворени.

К. Янакиев: Не, не е така. На 14 август председателят на софийското председателство на “Демократи за силна България” ген. Атанасов изпрати най-официална покана до оторизирания представител на СДС Бориславов за среща…

Водещ: СДС, с водача на СДС – София.

К. Янакиев: Точно така, за среща и за преговори. На тази среща господин Бориславов не се яви…

Водещ: Обяснението от СДС е, че понеже той е археолог, сега е разгара на археологическото лято, той е на разкопки…

К. Янакиев: Е, сега е разгара и на кандидаткметската кампания, доколкото аз знам, а освен това аз отново искам да подчертая далеч преди тази официална покана, още след срещата на Пламен Юруков с Бойко Борисов, всички преговори с “Демократи за силна България” бяха едностранно прекратени от страна на СДС.

Водещ: Тази врата е затворена за вас, доколкото разбирам, не могат в момента да имат каквито и да било разговори, преговори с…

К. Янакиев: Поради тази причина ние се ориентираме към самостоятелно явяване на избори за София…

Водещ: Ще издигнете ваш кандидат?

К. Янакиев: Всичко това зависи от демократичните процедури, които текат в нашата организация…

Водещ: Да, безспорно.

К. Янакиев: Аз вече ви казах до края на този месец…

Водещ: Вашето мнение като член на ръководството – каква кандидатура би била успешна за вас в София партийна кандидатура, извънпартийна, която да привлече друг вот?

К. Янакиев: Всяка кандидатура, всяка убедителна кандидатура, която ще прекрати управлението на София под вида на шоу, каквото имаме в момента от страна на сегашния кмет Бойко Борисов, който не можа да реши нито един от реалните проблеми на столицата нито проблема с боклука, нито проблема с бездомните кучета, нито един реален проблем той не е решил с изключение на това, че асфалтира вече асфалтирани улици, при това ги асфалтира лошо.

Водещ: Да, процедурата по издигането на вашата евентуална номинация в София ще приключи в началото на септември?

К. Янакиев: Както ви казах, на 2 септември е насрочено общо събрание на софийската организация на “Демократи за силна България”, на което събрание всички получени от нашите общински организации номинации за кмет ще бъдат разгледани, ще бъдат утвърдени и общото събрание ще извърши подреждането на нашата листа за общински съветници. Една процедура, една демократична процедура, която аз не знам да тече в нито една друга политическа сила, включително на тези вдясно.

Водещ: Освен за кмет ще се гласува и за районни кметове.

К. Янакиев: Да.

Водещ: Ще издигнете ли навсякъде в София кандидати…

К. Янакиев: Нашето желание е на колкото е възможно повече места да издигнем свои кандидати за районни кметове. Разбира се, нещата зависят от всеки район, от всяка община, ще се ориентираме конкретно. Както ви казах, тези процедури ще завършат до края на този месец.

Водещ: Наясно ли сте с коалиционното си поведение? Предстоят евентуално балотажи, където ваш кандидат може да не стигне до балотаж, или пък казвате на места може и да няма кандидат на ДСБ.

К. Янакиев: Вижте, нека да кажа и следното. В страната “Демократи за силна България” вече участват в редица и разнообразни десни коалиции. Онова, което ние искаме да направим, е да променим стила на управлението на общините. На много места те са заети от представители на БСП, от върхушката на ДПС, управляват се ужасно, управляват се почти бандитски. Голямата причина за бедствията, наводненията, неуредиците се дължат именно на…

Водещ: Добре, това е ваша позиция, анализ на ситуацията в страната. Аз ви питам – наясно ли сте с кого бихте се коалирали? Питам ви, защото вчера една интересна оферта дойде от БСП. БСП е готова на съюз с десните срещу Борисов и интересно прозвуча в наш ефир…

К. Янакиев: Това е несериозно, разбира се, това е несериозно.

Водещ: Ако се стигне до балотажи ГЕРБ срещу БСП за районни кметове, наясно ли сте как ще действате?

К. Янакиев: Несериозно е. Нашите приоритети… основният наш политически противник е Българската социалистическа партия и всички партии, участващи в сега управляващата ни коалиция.

Водещ: Също и Бойко Борисов и ГЕРБ. Остава…

К. Янакиев: Бойко Борисов…

Водещ: … сериозен ваш противник, нали така?

К. Янакиев: … е противник, е наш противник в столичния град поради простата причина, че не го управлява добре, че съхрани и продължава да съхранява… по никакъв начин не промени модела “Софиянски” един лош модел на управление на София.

Водещ: То е ясно, той е кмет на София, но ГЕРБ, предполага се, ще издигне кандидати за районни кметове.

К. Янакиев: Ами, вижте…

Водещ: Ако там трябва да избирате между, така, по-малкото зло…

К. Янакиев: Аз ви казах…

Водещ: …образно казано, от ваша гледна точка.

К. Янакиев: Аз ви казах ние ще се стараем да издигнем районни кметове на “Демократи за силна България” или там, където това е възможно, на същински… представители на дясното мислене. Ние бихме искали да успеем да дадем на столичани възможността да гласуват за една политика на промяна на статуквото в столицата, за промяна на този модел, който от години е наложен на столичани и по никакъв начин не е променен. Бихме искали да върнем реалната политика и отговорността в управлението на столицата, бихме искали да прекратим това шоу.

Водещ: Добре, разбрах ви. Тази среща днес, тя формална ли ще бъде всъщност, около кандидатурата на Тити Папазов, между вашия лидер и лидера на Демократическата партия? От това, което…

К. Янакиев: Новина за тази среща вие непременно ще научите, след като тя приключи. Аз вече ви казах. Но, вижте, поканили сте представител на опозицията. Основен проблем за България в момента не са тези комбинации, основен проблем за България в момента е ужасното управление и невероятният ценови шок. От 10 години насам, не от повече, от времето на Жан Виденов, ние не сме ставали свидетели на такова масово поскъпване на живота. Нас ни убеждават в какви ли не екзотични причини за този ценови шок, почти ни казват с тодорживковска наглост, че това се дължи на повишаването на доходите ни. Но това се дължи на лошото управление на тази страна.

Водещ: Не, официалното обяснение на властта е изравняване на, при нас беше министърът на икономиката, изравняване на цените с тези в Европейския съюз.

К. Янакиев: Четиридесет процента поскъпна токът за промишлеността и рязко се покачи той за битови нужди. Бяха начислени ДДС… беше начислено ДДС за лекарствата и учебниците. Горите, водоизточниците в страната се ограбват по най-безобразен начин от корумпираната върхушка на ДПС.

Водещ: Възможно ли е цените в Европейския съюз…

К. Янакиев:Това са нещата.

Водещ: …в някои от страните от Европейския съюз да са високи, а в България, която е член на Европейския съюз, да бъдат ниски, да останат, както са били досега? Реално възможно ли е това…

К. Янакиев: Аз ви казвам…

Водещ: … чисто икономически?

К. Янакиев: … какви са фактите, защото това са факти.

Водещ: Фактите ги виждаме, но въпросът е има ли…

К. Янакиев: Ама не е възможно, не е…

Водещ: …може ли да избягаме от пазарната логика?

К. Янакиев: Няма никаква пазарна логика в това шоково повишаване на цените. Няма никаква логика в това за около месец кравето сирене да поскъпне с 40 процента, каквото и да става в Европа.

Водещ: Да, разбирам.

К. Янакиев: Няма никаква възможност…

Водещ: Тъжното, тъжното е, че и заплатите, пенсиите…

К. Янакиев: … 30 процента да се покачи…

Водещ: … не се повишават шоково.

К. Янакиев: … пилешкото месо. Ама това е невъзможно просто. Аз вече ви казах, има няколко фактора, които изобщо не зависят от Европейския съюз. По никакъв начин не зависи от Европейския съюз, нито от това, че доходите не са високи, например предсрочното прекратяване на изгодния за България договор с “Газпром” и сключване на един договор изцяло в полза на Русия, който вдига…

Водещ: Това е тема, по която си заслужава отделен разговор…

К. Янакиев: … цените на природния газ.

Водещ: … проф. Янакиев.

К. Янакиев:А ма това са реалните проблеми на гражданите.

Водещ: Отделен разговор, отделен разговор трябва да водим. Но така или иначе този разговор…

К. Янакиев: Този разговор трябва да се води.

Водещ: Разбира се, той се води, не може да не говорим и за предстоящия…

К. Янакиев: Ето защо ние сме решително за това да променим картата на България, да се управлява България не от една корумпирана върхушка преди всичко на мандатоносителя на това правителство – ДПС, който ограбва природния ресурс на България. Оттам поскъпват нещата.

Водещ: Добре, разбрах, разбрах тезата ви. Проф. Калин Янакиев, член на националното ръководство на ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...