Как завърши дебатът по вота (мнението на Веселин Методиев)

“НЯКОЙ бил крал пари от наводненията! И какво от това?”
Това се оказа бездушният и нагъл лаконичен отговор на управляващите на поискания от опозицията вот на недоверие. Вот, поискан не защото сме имали илюзията, че управляващите ще се стреснат от собствената си некомпетентност или че внезапно ще решат да поемат полагащата се отговорност.
Ние знаехме, че конкретните доказателства за корупция, за злоупотреби и за пълна неспособност да контролират парите на данъкоплатците няма да стреснат господата от тристранната коалиция.
И въпреки арогантността на министрите и депутатите от БСП, НДСВ и ДПС ние от ДСБ сме убедени, че дебатът беше изключително важен, защото изнесе наяве важни и безспорни истини за неумението на правителството и премиера да управляват бюджета на страната.
Вотът на недоверие разкри реалния образ на обръча от фирми на Ахмед Доган в днешното управление на България. Разкри, че този обръч е стегнал в себе си и БСП, и НДСВ. Това е причината правителството да не отговори на конкретните въпроси на опозицията, с които стартира дебатът:
Колко средства са изразходвани за предотвратяване на бедствията и преодоляване на последствията от тях? За какво са изразходвани отпуснатите пари, по какви критерии се дават? Кой и как контролира процеса? Защо поръчките са дадени на фирмите от обръча на ДПС?

Управляващите се опитаха да прикрият корупцията си и затова отговорите им бяха противоречиви, смешни и объркани:


– Отпуснатите суми са около (!) 250 млн., а усвоените – май (!) 85 млн., никой не каза къде е разликата от близо 100 милиона лева?
– Финансирането е било за укрепване на диги, за почистване на корита на реки и за още нещо, което остана неясно.
– Никой не каза какви са критериите, по които са избирани изпълнителите.
– Никой не отговори как правителството е контролирало и отпускането на парите, и свършената работа.

Какво разкриха депутатите от ДСБ:

1. Общият брой от краткото разследване на фирмите, участвали в усвояването на средствата, е 19.
2. Техният предмет на дейност не е свързан със строителство и ремонт, а е от най-разнообразен характер – търговия с плодове и зеленчуци, производство на хлебни изделия, транспортна дейност, търговски услуги.
3. Посочените фирми директно или косвено са свързани с депутати от ДПС.
4. С отпуснатите средства можеха да се построят 5000 км дига, или 2 млн. кв.м жилища, или да бъде завършена магистрала “Тракия”.
От дебата стана ясно, че правителството има “представа” как са усвоени едва 86 млн. от отпуснатите 250 млн. Това означава, че правителството е некомпетентно дауправлява проекти, злоупотребило е с управлението на парите на данъкоплатците и укрива корупционни практики за кражба на държавни пари. Стана ясно, че от 4667 възстановяващи се обекти правителството не е в състояние да осъществи контрол дори над половината.
Този дебат е успешен, защото за първи път бе разкрита същността на управлението. За първи път в конкретната политика се видя образът на тройната коалиция. Неговата същност е корупция и некомпетентност.
Сега предстои с изнесените факти да се запознаят комисията за борба с корупцията в НС и органите на прокуратурата.
Ще завърша с цитат от министъра, натоварен с отговорността да преодолява щетите от бедствията и авариите, Емел Етем: “Хората, които са останали без къщи след последните наводнения, не могат да очакват да им бъдат построени или да им се подарят жилища. Построяването или купуването на нов дом си остава проблем на пострадалите.”
Според Доган тя заслужава да получи Нобелова награда – дали да търсим заслугата й в горната фраза?

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...