Йордан Соколов: Обвинителят мина на страната на ъндърграунда. На Никола му се губят 10 милиарда

Разкри охранително звено в прокуратурата, за да прибере Филко Славов, казва Йордан Соколов
Йордан Соколов е бивш министър на вътрешните работи в правителството на Филип Димитров.
Бил е депутат в четири парламента, председател на 38-ото народно събрание. Един от основателите на Демократи за силна България.
– Г-н Соколов, кой назначи Никола Филчев за зам.-министър на правосъдието и след това за главен прокурор?
– Като зам.-министър Филчев бе част от екипа на министър Васил Гоцев, а като главен прокурор го избра Висшият съдебен съвет, назначава го с указ президентът.
– Какви са вашите впечатления от Никола Филчев?
– Нямам особени лични впечатления, но не си спомням нито една акция на Филчев срещу организираната престъпност. Това, което прави сега МВР съвместно с прокуратурата и ДАНС, заслужава поздравления.
– Филчев обаче призовава да бъде арестуван Иван Костов – откъде всъщност е тази 10-годишна вече война между двамата?
– Няма лична война между Костов и Филчев. Истината е, че ексглавният прокурор се опитва винаги да се защити, като започва да говори глупави неща за приватизацията, едни и същи. По-рано даже говореше за 40 млрд. долара, сега станаха 30. Излиза, че на Филчев му се губят 10 млрд. долара. Да каже къде ги е загубил. Според него от приватизацията липсват 27 млрд. – ами парите са толкова, колкото някой е бил готов да даде.
– Казвате, че Филчев лъже, така ли?
– Казвам, че в условията на пазарна икономика някои продължават да мислят непазарно. Еди-кой си решава, че това струва 100 единици, но на пазара за него не дават повече от 10 единици.
– Той казва “арестувайте Костов”…
– За какво? Това отговор ли е на въпроса има ли нещо, за което самият Филчев трябва да отговаря пред законите! Не, опит за измъкване.
– Добре, но как стана така, че Филчев, който се ползваше с подкрепата на СДС тогава, се превърна в такъв враг на Костов и синьото управление?
– Оказа се не съмишленик на демокрацията, а на съвсем други хора. Затова стана враг.
– На кои хора?
– Е, на кого е съсед, както се твърди по медиите, аз не знам къде живее. Самият Филчев никога не е крил, че е близък с Алексей Петров. Това съм го чувал още преди години. Чувал съм, че когато Филко Славов беше уволнен като шеф на баретите, Филчев го е взел на работа при себе си. В създадена за първи път в Главна прокуратура някаква служба за сигурност. Едва ли не за собствената си сигурност назначава в Главна прокуратура Славов. Докато бях министър на МВР, Алексей Петров е бил в отряда за борба с тероризма. Напуска през 1992 г. Обвиняват ме, че съм изгонил над 4000 души от МВР. Истината обаче е, че голяма част от тези хора сами напуснаха, защото издадох заповед от длъжност “началник сектор” нагоре да не се заемат от хора на бившата Държавна сигурност. Сега разбирам, че Петров е бил към Шесто управление на ДС, може би затова е напуснал, не знам със сигурност. Но съм любопитен какво е правил Алексей Петров от 1992 до 1997 г., когато пак се появява в МВР. Бил под прикритие – абсурдно е агент под прикритие да има собствен бизнес.
Но това е схемата на ДС.
– Каква схема?
– Най-големите контрабандисти са били агенти на ДС. Един от най-едрите търговци на нелегално оръжие е Фатик-баща, свързан със службите. Синът пък, когото убиха по-късно, се е занимавал и с наркотици, и с кражби на коли, и той агент, вече на НСС. Заради него уволних през 1992 г. тогавашния шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев, след като ми докладваха, че със служебната му кола се разхожда Фатик-син. Нищо чудно тази схема да е използвана и за Алексей Петров.
– Ако се върнем към Филчев – той е станал враг на СДС заради обвързаността си със съмнителни хора, не заради лична вражда с Костов, това ли твърдите?
– Не си спомням и не съм чувал за никаква лична вражда между тях. Филчев тръгна срещу Костов, когато мина от другата страна. Дали тази друга страна е БСП, или по-вероятно връзки с хора от подземния свят – не мога да кажа категорично. Но по-важното е, че Филчев не направи нищо, няма един пример да дадем – да кажем “по времето на Филчев стана това и това срещу организираната престъпност”. Както се случва сега с Крокодилите, Наглите, Октопод. Не мога да си спомня и Филчев да е тръгнал срещу един човек от НДСВ или БСП – все Костов, та Костов. И нищо конкретно, все едни и същи приказки.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...