Йордан Иванов: Трябва да се сложи край на плаващите мнозинства в 49-ото Народно събрание

Той добави, че целта им е да направят успешна ротация

Трябва да се сложи край на плаващите мнозинства в 49-ото Народно събрание. Те възпроизвеждат сенките на корупцията в България. Това коментира в студиото на „Здравей, България” депутатът от „Продължаваме Промяната – Демократична България” Йордан Иванов.

„Станахме свидетели няколко пъти на това как ИТН и „Възраждане”, които са на повикване на ГЕРБ, гласуват по тяхна поръчка. Трябва да се сложи край на това. При избора на така важните контролни органи – регулатори, Висш съдебен съвет, не може да си позволим да не е ясно кой носи отговорност”, добави той.

Според него, когато са нужни повече гласове за избор на съответни лица в контролен орган, мнозинствата трябва да се търсят заедно с ГЕРБ. „Не ГЕРБ да използват „Възраждане” и ИТН на повикване по начина, по който го направиха със Закона за лекарствата, когато заобиколиха Закона за обществените поръчки. Както и при избора на подуправител на НЗОК”, допълни народният представител.

По думите на Иванов е въпрос на политическа воля да се постигне политическа договореност в рамките на няколко дни. „Силно притеснен съм, че няма сериозен политически разговор. Виждаме канонада от политически нападки и подхвърляния – от това, че отиваме на избори до това, че ще се разберем”, заяви той.

Депутатът е категоричен, че в момента се намираме в ключов политически момент и трябва да бъде воден сериозен разговор за държавата. „За това как продължава да функционира изпълнителната и парламентарната власт. До момента няма такъв разговор и аз се надявам той да стартира максимално скоро”, е мнението му.

Иванов счита, че разговорът трябва да бъде в посока на това как да се постигне договореност. „Да убедим в рамките на преговорите колегите от ГЕРБ за важността на това да изберем прозрачни регулатори. Ние с ГЕРБ трябва да носим отговорност”, подчерта депутатът.

Той добави, че целта им е да направят успешна ротация, но заедно с това, да реализират важните реформи.

Целия разговор гледайте във ВИДЕОТО.

Източник: www.nova.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...