Йордан Иванов: Няма поименна договорка за председател на НС след ротацията

Червената линия с ГЕРБ е “отклоняване от приоритетите за сухопътен Шенген, еврозоната и инвестициите за общините”, предупреди депутатът.

“На лидерско ниво ще се решават въпросите през новата политическа сесия на НС. За регулаторите, ако искаме трайна промяна, са важни личностите, а не квотите. Аз бих казал – никакви квоти, важни са личностите”. 

Това заяви депутатът от ПП-ДБ Йордан Иванов пред БНР и потвърди, че това е и позиция на ПП.

“Не партийни квоти, защото може да произведем отново регулатори, каквито са били досега”, предупреди депутатът.

В предаването “Преди всички” Иванов коментира новия политически сезон, приоритетите на управляващата коалиция, ротацията и червената линия между ПП-ДБ и ГЕРБ. 

И уточни, че от ГЕРБ трябва да отговорят за участието на ДПС в мнозинството на НС като подкрепа за кабинета, “защото те си го водят”. 

Атанасов визира, че ДПС са част от мнозинството, защото подкрепят управлението, което е факт, аргументира се Йордан Иванов.

Като извинителна причина той напомни: “Ние с 63 депутати не сме магьосници”. 

“Министри трябва да се сменят със съгласието на акад. Николай Денков и Мария Габриел. ГЕРБ обичат да вдигат температурата, както беше скандалът с министър Тодор Тагарев. Несериозно е един протоколен гаф да е повод за оставка. Виждам целенасочена политика ГЕРБ да нагнетяват обстановката около някои министерства. Водеща роля за кандидатите за новия кабинет при ротацията е на Габриел и Денков. За настоящото управление преговорите ги водиха двамата и Габриел е посочвала имена”, коментира Йордан Иванов. 

Разбирам проблема за политическата отговорност и след ротацията се надявам да има повече яснота по него, призна той.

“Като зам.-председател на ген. Атанасов съм убеден, че той ще се справи като председател на НС. Огромният му опит би дал полезност на сегашните политически процеси, но такъв разговор не е воден и той предстои. Сега когато наближава ротацията, групата трябва да реши коя ще е номинацията на коалицията ПП-ДБ за председател на НС. Не съм информиран да има поименна договорка за председател на НС за след ротацията”, коментира Иванов евентуалната номинация на ген. Атанасов за поста на Росен Желязков.

“Моята оценка е, че във всички тези процеси и скърцане, е най-нормално да има диалог вътре в коалицията, дебат и обсъждане. Не сме имали и няма да имаме скърцане, защото гледаме в една посока. Дори да имаме разминавания, категорично сме единни. Защо трябва да се караме”, коментира Иванов опасността да се разскърца между ПП и ДБ заради министри след ротацията и избора на регулатори. Той обясни, че ДБ няма да откаже да има председател на НС. 

“Тук въпросът е политическата воля на другите партии и в групата да вземем решение, кое е най-правилното”, убеден е депутатът на ПП-ДБ.

И обясни, че червената линия с ГЕРБ е “отклоняване от приоритетите за сухопътен Шенген, Еврозоната  и сериозните инвестиции за българските  общините.

“В бюджета има 4 млрд. лв., които биха преобразили регионите. Отклоняването на тези приоритета за нас би било проблем”, предупреди Йордан Иванов.

Източник: www.bnr.bg

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...