Искането за оставка на Местан е фарс

Първият път, когато ДПС, мисля, че отново в лицето на господин Местан, ми поиска оставката, аз казах, че за мен е въпрос на чест ДПС да ми искат оставката. Тогава това ми изглеждаше сериозно. Сега, когато това е втори път вече, някак си фарсово ми изглежда.
Дори се питах дали трябва да отговарям на това нещо. Сега, очевидно е, че има една политическа сила като Движението за права и свободи, която е извън борда на активната политика. Очевидно е, че там политиката не е свързана с идеи за развитие на обществото, а с реализация на техните кадри. Те в момента не могат да направят това, т.е. цялото им разбиране за политика е унищожено и се мъчат да бъдат част от политическия диалог с такива неща. Така че дори се чудех дали да отговарям на господин Местан, който с някакви такива теми, извън времето и пространството, се опитва да се включи в смисления политически диалог. Защото това е истината – те търсят някаква дестабилизация и търсят връщане във властта и в управлението, за да може да правят това, което винаги са правили.
По конкретния въпрос – ако господин Местан казва, че аз лъжа и ме обвинява в лъжа, това означава, че той обвинява всеки един от лекарите в Спешна помощ в лъжа. Ако държи на това си твърдение, да вземе да отиде тази вечер например, ако няма друга работа, в някой от центровете за Спешна помощ и да им обясни, че лъжат, че са ги били. Успех му желая.
Въпрос – а от къде идва това разминаване с Вашите данни и тези на министър Вучков – 17 срещу 225?
Те не са 17 срещу 225. Ние още преди 2 месеца, когато тази дискусия беше затворена, апропо, отварям скоба, първо да благодаря на министър Вучков и на МВР за добрите съвместни действия, за ясната координация с екипите на ЦСМП и да кажем, че в следствие на действията, които тогава предприехме, в действията ни при срещи с циганските организации, със Сдружението на общините, оттогава насам, фактически нападения над екипи на спешна помощ няма.
Отварянето на тази тема сега от господин Местан е най-малкото, как да кажа – неуместно или пък цели нещо друго т.е. държавата е предприела действия, с които проблемът е минимализиран или решен. Господин Местан явно има друг проблем или не отчита реалните проблеми на хората и на Държавата. Още тогава казахме, че има разминаване между това, което МВР дава, защото не всеки от битите лекари, фелдшери, сестри шофьори в Спешна помощ е подал оплакване, не всеки център е подавал оплакване при всеки инцидент. Имаше преди два месеца типичният случай в Перник, когато една група пияни бяха успели да разбият устата на лекаря. Той на следващия ден дойде на работа с шевове на устата и каза, че няма намерение да подава оплакване в полицията.
Оттам се получава това така наречено и “разкрито” от господин Местан разминаване. Всъщност данните, които събира МВР, те не биха могли да бъдат точни по професия. Когато има нападение – графа нападение над лекар или учител – МВР не събира. Ето ги данните за всички лекари, не само за ЦСМП – 46 за миналата година, които са подадени.
А иначе данните, които са подадени от нашите центрове са тези, които аз съм цитирал и ги има качени, с днешна дата, на сайта на Министерството, където може да ги видите.
Още веднъж казвам, ако някой се съмнява в моите думи, значи се съмнява в думите на всеки един от работещите в тези центрове, на нашите лекари. А това, как да кажа, е доста долно дори за банална политическа игра като тази на господин Местан.
Министър Москов, освен в лъжа, бяхте обвинен и в етическа непригодност. Вие лично чувствате ли се етически непригоден по повод ксенофобски изказвания, каквито намират от ДПС?
Това е един страховит термин. Аз мисля, че от времето на Държавна сигурност не са издавани удостоверения за гражданите за пригодност или не към Държавата. Ще кажа и още нещо. В разговорите си, в решението на проблема, защото до голяма степен ние сме извървели стъпки в решаването на този проблем,… нима г-н Местан казва, че такъв проблем не съществува и го отрича. Ако казва това, той е слепец. Но, оказва се, че в разговорите със самите цигански общности, с всяка една от другите стъпки, които предприемахме, ние нямахме проблем в разбирането и в разбирателството. Предприемаме ясни стъпки напред.
Оказва се, че единственият проблем, който имаме, е със защитниците на модела на гетото – такива като г-н Местан. С тях аз наистина не съм имал, нямам и продължавам да нямам разговор. Съжалявам от Вас в тази държава нещата не зависят в този момент, да се надяваме и в повече време.
ДПС смятат, че ако не бъдете отстранен, ще предприемат действия по вот на недоверие към Правителството. Ще се съберат, ще започнат консултации за събиране на подписи. Говорихте ли вече с някой от колегите Ви от ГЕРБ в кабинета, с премиера – дали ще получите подкрепата на ГЕРБ?
Аз говорих днес с министър-председателя по различна тема, както говорим, ако не ежедневно, винаги, когато има нужда. Не сме обсъждали въобще този въпрос. Аз мисля, че да се подценява нивото и на хората в мнозинството, пък на министър-председателя, затова, че могат да участват в някакви такива банални политически игри, е лоша оценка. Министър-председателят, а и лидерите на мнозинството са различен тип хора и няма да паднат до нивото на г-н Местан, ми се струва. Добре, благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...