Искам граждани да водят част от листите ни

– Защо се бавите в ухажването на хората от улицата, г-н Кънев?
– На улицата има хора с различни убеждения. Човек не може да ухажва всеки. Аз съм на повечето протести и там срещам и хора, които изобщо няма нужда да бъдат убеждавани в предимствата на ДСБ или Реформаторския блок, и такива с леви убеждения, които трудно биха ни подкрепили. Отговорът не е в ухажването, а в ясните послания, които да покажат, че сме различни, макар и неподходящи за всеки.
– А за кого сте подходящи? Опишете профила.
– Профилът е широк, защото амбициите ни са много големи в политическия сезон, който започва сега и който ще завърши със следващите парламентарни избори, когато и да са те. Избирателите с трайни десни убеждения. Също така – тези от градската средна класа, които се събудиха политически след изборите от 12 май. И после цяло едно поколение българи – родените от края на 60-те до началото на 80-те години, които поради спецификите на израстването ни в периода на прехода бяха в голяма степен далеч от политиката, постигнаха големи успехи в кариерата си, в образованието си, вече и в това на децата си. Ние влязохме в политическата демокрация като деца, а вече сме родители Не се ограничаваме само в столицата и големите градове. Има сериозен кръг от фермери, хора, които се занимават със земеделие, полагат своя труд и носят своя риск на село. Като говорим за средна класа, тя няма традициите, които да я направят богата. Напротив – България има традицията на корупция и лошо управление, които правят независимите хора бедни, а не богати. Работим за общество, в което полагащите повече усилия, грижещите се за образованието си да виждат материални ползи от това.
– Големият въпрос е, че зее огромна ниша за представителност на активни хора, които не харесват нито управляващите, нито ГЕРБ. И в това златно време вие не правите кой знае какво, освен че малко механично се събирате в Реформаторски блок.
– Нишата зейна, защото дълго време вдясно допускахме стратегически грешки. Поредица от избори от 2007 г. насам показаха, че у нас има много голяма група хора, за които БСП – ГЕРБ не е алтернатива. Задачата е ясна – да се преодолее недоверието на хората в политиката. Виждам решението в две посоки. Едната е обединението – да се покаже, че са преодолени личните напрежения. Другата – че на терена има политически субект, който вижда процесите, новата мотивация на хората.
– Използвате спортна терминология. Как ще убедите феновете, че сте вече в Шампионската лига?
– Впечатлението от отминаващото лято е, че едно обединение на извънпарламентарни партии, със сериозно гражданско участие и на хора извън тях, е най-сериозният политически играч в България
– Дават ви 7 процента…
– 7% от общия брой избиратели, което означава от порядъка на 14-15 на сто от гласовете на избори. Това, от една страна, е много силно начало, от друга – недостатъчно за амбициите ни. Разглеждаме го като старт. Когато имаш претенции, че виждаш сериозните проблеми пред обществото и интересите на хората, не може да имаш друга амбиция освен управлението.
– И как ще стане, като вие искате бързи избори?
– Ние искаме много бързи избори, защото сме сигурни, че хората осъзнават кризата. А пък и тях не ги интересува какво време и какви технически стъпки са ни нужни, за да се явим достойно на избори. Това е проблем на шепа политици и ние си го решаваме.
– Безкомпромисни сте към възпроизвеждащите се в държавата грешки. Но вие
безгрешни ли сте?
– Ние всички сме участвали като партии, ако не като личности, в управлението и носим отговорност. Нито едно правителство, включително това на ОДС, не се справи с промяната в правосъдието. Всички сме наясно, че това е огромната задача пред обществото. До голяма степен тя ни обединява в Реформаторския блок и ни разграничава от ГЕРБ.
– Преди няколко дни Борисов ви каза задочно – с реформаторите сега трябва да се обединим с една-единствена задача – отстраняване на правителството. Можете ли да стъпите на една база, макар и малка?
– ГЕРБ изживя някаква еволюция. От колебание кога да бъдат изборите – сега или напролет, до присъединяване към нашата и позицията на протестиращите, че те трябва да са незабавно. Това правителство няма способностите и доверието да ни преведе зимата през икономическата криза. Но не чуваме преоценка на ГЕРБ във вътрешния ред и правосъдието. А пак повтарям -бедността у нас се дължи на липсата на законност. Без промяна в правосъдието не можем да вървим напред.
– Каква точно промяна?
– От Реформаторския блок предлагаме нови правила за правосъдието. Докато КЗК се избира на партизански принцип, изцяло по партийни и бизнес квоти, тя няма как да защитава конкуренцията, а ще е проводник на интереси. Една от възможностите е да се избира от НС с квалифицирано мнозинство, което ще изисква и конституционна промяна. Без да се налага такава, може да има и нов начин на избиране на ВСС -например пряко от съдиите. Да се отдели административното ръководство на съдиите от това на обвинението – с конституционна промяна, която да промени мястото на прокуратурата.
– Да отиде къде?
– Като агенция, по-близо до изпълнителната власт.
– Прокуратурата и съдът да нямат общи контролни органи?
– Това със сигурност. Те са вече във вредна симбиоза.
– Едвин Сугарев предложи варианта десните партии да се разпуснете и да се изградите наново с участието на гражданите.
– Това звучи като разумна перспектива. Но непосредствено аз съм категоричен противник на такова решение. Смятам, че тези партии получиха своята подкрепа на изборите, макар и недостатъчна. Имат организационните и най-вече експертните качества, за да работят добре заедно и да бъдат основа на нещо силно в бъдеще. Подобни драматични ходове, освен до разпад на организация и на експертен потенциал, до друго не водят. И до лидерски спорове, за които не сме готови.
– Болният въпрос…
– След 12 г. на изборни загуби няма как да имаме изявено лидерство.
– От думите ви излиза, че в по-далечен момент разпускането и сливането наново не е изключено. Кога и при какви условия би могло да се случи?
– Това е в голяма степен функция на политическия успех. Големите обединения се случват на база на вече получено доверие. Те са негова функция, а не обратното. Така че в момента трябва да вървим консолидирани напред. Много важно е да се надградим с хора, които не са били част от партиите, и ние вече го правим. За мен е много важно гражданското начало, т.е. в моите представи поне част от тези листи няма да се водят от партийни лидери. Това е моето лично виждане. Когато политическото доверие очевидно се покачва, а проучванията в момента показват между два и три пъти повече привърженици на блока от хората, които са гласували за отделните партии, тогава листите се редят лесно. Те се редят много трудно, когато доверието спада.
– Каква част от водаческите места на МИР може да се дадат на граждани?
– Нека не говорим бакалски. Аз мога да дам някаква идея, но същественото е, че ние в момента имаме доверие, при което съвсем не само водаческите места са интересни. Ние свикнахме с едно ниво на доверие, при което влизат само част от водачите, и наистина сме стигнали до една много голяма изтънченост в бакалските сметки. Във всяка малка партия има страхотни политически математици, които могат да кажат
при 4,2% точно кой ще влезе и кого ще уцели рулетката
Слава Богу, не сме в това положение и математиците ще отстъпят терен на хората с политическите идеи.
– Беседвате ли с Костов? Какво ви съветва той от позицията на огромния си опит и осъзнати грешки?
– Не сме спирали да поддържаме връзка и да, често търся съвет. Но внимавам да не излезе, че по който и да е въпрос сегашното ръководство на ДСБ си измива ръцете с Иван Костов. Никога няма да коментирам той подкрепя или не определено действие. Ако той има желание, ще го направи. Ние търсим съвети, но отговорността е изпяло наша.
– Какво е отношението на Реформаторите към президента? Подозират ви, че колаборирате с него.
– Реформаторският блок няма нищо общо с някакви политически планове на президента, а и искрено вярвам, че президентът няма такива. Моите впечатления са, че той седи стриктно в рамките на правомощията си по конституция, което значи, че не се занимава с политика в нейния партиен смисъл. Така че колаборация няма. От друга страна, не мога да си спестя доброто отношение към конкретни негови ходове, които показаха смелост и ясен държавнически поглед, по-сериозни от впечатленията, които имах за него на балотажа. Гласувал съм за Росен Плевнелиев едва на втория тур, и то от чист антикомунизъм. И сега съм приятно изненадан. Виждам един смел държавник. Мотивите му за ветото бяха много различни. Нашите бяха строго политически, а на президента – държавнически.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Прокуратурата поиска имунитета на Борисов, след като се събуди от зимен сън. Това заяви...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Атанас Атанасов: На президента му се услади властта
Президентът може да има своите позиции. Може би в този дълъг период от време,...