Искаме властта от българските граждани

Разтревожен съм от тенденцията да се върне моделът на еднопартийно управление на ГЕРБ. Преди седмица говорихме за това като за риск, сега то е реален процес във формирането на служебния кабинет. С тази констатация започна гостуването на Радан Кънев в студиото на Денят започва по БНТ тази сутрин.
Повече от година на протестите, където имаше и много симпатизанти на ГЕРБ се вдигаха лозунги за лустрация и смяна на поколенията, а сега изведнъж се оказа че в цялата държава не може да бъде намерен човек за митниците, който не е бил в Държавна сигурност
Кабинет на протеста не трябва да има. Гражданският контрол и гражданската енергия трябва да запазят своята енергия срещу всяко правителство.
Служебното правителство е отговорност на президента Плавнелиев, която той пое без колебание. Важно е кабинетът да гарантира свободни и честни избори, да осигури максимална публичност на случващото се в обществото и да гарантира външнополитическия курс на България, който предишното правителство беше започнало да променя, обясни Кънев и се закани, че РБ много внимателно ще бъде следи работата на министрите. Ще бъдем конструктивни и ще правим предложения по какъв начин да се избегнат изборните фалшификации.
Сериозно ме разтревожи начинът, по който служебният кабинет се наби на подводния камък Южен поток. Остави го там заседнал без да го премахне или заобиколи. По всеобщо мнение консорциумът е спечелил незаконно проекта за стотици, стотици милиони левове. Как така проектът е замразен, а изпълнението е предварително и багерите влизат в същия момент. Първи обжалвах аз, няколко граждански организации последваха в този кратък срок и това беше. Видя се кой има смелост и кой само говори. Това е моделът на кражби чрез който се крадат парите ни и после ни стрижат с нови данъци
Фокусът на предизборната ни кампания ще бъде беззаконието и кражбите.
Оставката ми като говорител на Реформаторския блок постигна целите си – да имаме по-единен, по-демократичен, по-независим Блок, заяви лидерът на ДСБ и продължи: “В момента Реформаторският блок е готов да бъде това, което стотици хиляди или може би милион българи очакват от него – силна консолидирана, много смела алтернатива и на управлението на БСП и ДПС, и на възможността ГЕРБ да се върнат по познания еднопартиен модел на контрол на властта, на администрацията, на правосъдието.
Само РБ може да посочи икономическите проблеми, защото нямаме обръчи от фирми. Само ние нямаме фирма в Южен поток, например. Само РБ може да посочим проблемите в правосъдието, защото 10-12 години сме се борили срещу тях. Само ние можем да посочим проблемите в администрацията, защото нямаме един човек зад гърба си който да чака някакво назначение, за да си подсигури живота, заяви лидерът на ДСБ. Когато имаш толкова голяма задача – да изведеш обществото по пътя към богатството през спазване на правилата, ти трябва да си достатъчно силен и консолидиран, за да можеш да поемеш тази отговорност пред гражданите, допълни Кънев.
Ние искаме да излезем открито пред българските граждани, да ги погледнем в очите и да им кажем: Искаме Вашето доверие, искаме властта от Вас, за да направим силно дясно, реформаторско управление, завърши Кънев.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...