Интервю на Иван Костов за в-к „24 часа” и bgweb.tv

Въпрос: Добър ден от предизборното телевизионно интернет студио на вестник 24 часа и bgweb.tv – Първата българска Интернет телевизия. Както беше обявено, в студието е г-н Иван Костов лидер на ДСБ. Миналата седмица направихме първото интервю с г-н Софиянски. Сега тук е г-н Костов и очаква вашите въпроси. Имаме няколко зададени в нашия форум, ето и първият. Добър ден г-н Костов
Иван Костов: Добър ден.
Въпрос: Човек от чата казва – Иван Костов беше единственият човек, реална алтернатива на комунистите, защо тогава е толкова недооценен и не може да спечели достатъчно доверие? Как си обяснява това?
Иван Костов: Първо, доверието ще го печелим на 25 ти юни ще видим какъв ще е успехът ни в опита да убедим хората да приемат нашата политическа предизборна програма. Второ, аз съм петнадесет години в политиката, давам си ясна сметка, че по времето на моето правителство, 1997-2001, в България бяха направени тежки болезнени реформи и те още се помнят. Създаването на пазарната икономика и нейното функциониране изискваше приватизация, реституция, връщане на земята, промяна на начина на живот на милиони български граждани. Реално хората започнаха да се променят и трудно прощават на този, който ги е накарал да се променят.
Въпрос: Защо докрай поддържахте Добрин Митев на високи постове в града, имат предвид Варна, и като кандит за кмет, след като на всички бе ясно негативното отношение на “синята” Варна към тази личност?
Иван Костов: Подържал съм Добрин Митев в рамките на правилата на СДС, като един посочен кандидат и толкоз мога да отговоря на този въпрос. Просто бил съм коректен по отношение на вътрешните правила на СДС.
Въпрос: Защо не изкарахте досиетата на светло, и по-точно защо бяха показани само някои от тях?
Иван Костов: Първо, изкарахме ги на светло и създадохме специална комисия, която да изкара всички досиета и съобразно закона да станат публично достояние. Ние открихме досиетата, те бяха закрити повторно от правителството на Симеон Сакскобурготски в усилията му да върне реабилитацията на бившия комунистически режим и на неговия репресивен апарат. Това стана през тези четири години. Освен това в закона беше записано, че тези досиета 2003 г., след съответните процедури, а те са свързани със снемане на режимите на тяхната секретност и изтичане на тази секретност на информацията, трябваше да бъдат предадени на държавния архив. Тези задължения имаха всички министерства и специални ведомства. За съжаление, с изключение на МС, нито едно от останалите ведомства не изпълни тези задължения и по този начин се случи следното. Затвориха се досиетата отново, закри се истината за бившия репресивен апарат и се случи така, че истинските негодяи на този апарат се скриха зад живите щитове на хора, които са писали технически доклади или са били в командировка в чужбина и са писали какво са правили там. Такива хиляди българи прикриват истинските негодници и уж под формата на защита на тази информация, която са дали тези почтени хора се крият истинските злосторници. Това ни кара отново да връщаме на дневен ред тази информация, тя е нужна на тези хора да изчистят имената си. Тези хора, ако ги попиташ дали са сътрудничали ще отговорят “ДА”. Зад това “ДА” може да е дори един написан доклад след командировка в чужбина в западна страна. Тези хора са живи щитове. Това е нетърпимо положение и еднавременно с това истинските злосторници от репресивния апарат заемат ключови длъжности в обществения живот в страната. Някои хора казват “А, тая тема не ни интересува!”, но нас ни интересува и вълнува точно заради тези невинни хора и заради мястото на злосторниците.
Въпрос: Защо изгубихте избори 2001? Къде сбъркахте? На кого се предоверихте?
Иван Костов: Обективната причина са тежките реформи, които станаха зад гърба ни, високата безработица най-вече. Това беше причината, а иначе от субективна гледна точка, аз съм го казвал това публично пред всички, много хора използваха СДС не за да направят нещо за България, а за да направят нещо за себе си. Обзаведоха се с имоти, създадоха клиентели за себе си.
Въпрос: Какво от извършеното от НДСВ не бихте направили ако бяхте премиер през последните 4 години?
Иван Костов: Не бих спрял устрема на България. Не бих върнал тези 2 млн. лв. от ФАР, трансгранично сътрудничество, които бяха изпуснати. Не бих направил така, че да се събират излишни приходи, да се надвишават така регулярно и непрекъснато планираните приходи, защото така лишаваме от инвестиции и доходи хора, които са ги изкарали. Не бих вдигнал в никакъв случай цените на електричеството, тока, отоплението, телефонните услуги, особено след като са приватизирани. Не бих качил така високо нормите им на печалба, защото монополите нямат нужда от това. Не бих ощетил фирмите и гражданите с 1,5 млрд. лв. Не бих извършил в никакъв случай замяната на брейдиоблигациите, защото знаех, че така ще бъде натоварен бюджета със 600 мл. лв., просто не бих ограбил всеки българин с 1000 лв.
Въпрос: Според предварителните резултати от социологическите агенции ДСБ няма да влезе в парламента, как ще коментирате това?
Иван Костов: Ще ги коментирам като нереални. Отначалото докрай са нереални тези социологически изследвания. ДСБ ще влезе и се бори за това да бъде най-голяма политическа сила, и ще бъде най-голяма политическа сила в дясното пространство, имаме потенциал за това. Партията е изключително мобилизирана членовете и симпатизантите са с висок дух, това личи на всички наши събирания. За съжаление, това не си личи от предизборните хроники, тъй като ние нямаме тези големи суми, който заделят другите за PR-кампании в местните медии.
Въпрос: Ще настоява ли ДСБ мъчениците от комунизма да бъдат канонизирани от църквата?
Иван Костов: Българската църква е голям длъжник към мъчениците, към убитите свещеници, към хората на вярата. Тя трябва да направи две неща. Първо, да посочи с пръст техните убийци, трябва да каже кой ги е убил. Не може да мълчи по този въпрос. Така както го направи папата по отношение на загиналите католически свещеници, тя трябва да посочи, че комунизмът уби тези хора. И след това да им отдаде дължимото, съобразно с това как самата църква прецени. Като прецени житейския подвиг на всеки от тях нека да им даде дължимото. Тези две неща Българската православна църква не е извършила.
Въпрос: Ако влезете в парламента с какво ще се занимавате? Каква програма ще изпълнява партията ви?
Иван Костов: Ще изпълним договора за силна България. И разбира се в зависимост от позицията ще изпълним своята предизборна програма.
Въпрос: Въпросът за ченгетата морален ли е или политически?
Иван Костов: Има морална, има и политическа страна но е свързан с устройството на съвременна България и с нейното бъдеще. Свързан е с образа на България сред европейското семейство, свързан е ако щете с опита да се вкарат бивши служители на държавна сигурност на ключови места в НАТО и на ключови постове в европейската дипломация. Това е практически въпрос за сигурноста на България, на НАТО, на ЕС в бъдеще.
Въпрос: Очаквате ли удари под кръста и компроматна война в предизборната кампанията и ако да от кого?
Иван Костов: От гледна точка на големите въпроси, които разделяха България а именно реформите, приватизациятя, промяната на външнополитическия крус на България, членството в НАТО и в ЕС, тази битка приключи по времето на предшиния парламент. Още от тогава има национален консенсус. В този смисъл за най-важните неща не може да има конфронтация. Битката обаче срещу присъствието и реабилитацията на бившшия комунистически режим и бившия репресивен апарат в българиския обществен живот ние я продължаваме, а я продължава и отсрещната страна. Ако има компроматна война тя ще бъде от тези кръгове.
Въпрос: Къде се разминахте с Надежда Михайлова и защо не могат да бъдат заедно десните сили?
Иван Костов: Ние предлагаме почтеност в политиката, честно отношение към хората, нещо което напусна СДС одавна. Кризата в СДС започна с измяната на Стефан Софиянски през 2001 г., преминава през неговия призив да бъде подкрепен Симеон Сакскобурготски в деня на загубата на изборите, преминава през отказа на Петър Стоянов да се кандидатира като десен кандидат за президент втория път, преминава през излизането преди това на Стефан Софиянски и създаването на партия, преминава през загубата на изборите в София и през неизпълнение на една дума дадена пред всички българи а именно че ще се отегли ако не спечели изборите в София. След като заложи всичко тя не спази думата си а за нас единството между думи и дела е най-важното. От тази гледна точка Надежда Михайлова подрони достойнството на всички ни, напрактика достойнството на цялата тази политическа сила и го постави в услуга на собствените си амбиции и ни накара всички да казваме че изборите са спечелени, т. е. да казваме на черното бяло. Това са фази на една криза която стигна дотам, че в момента СДС е в коалиция с Гергьовден, която е издънка на БКП. Дилов-син е участник в 14 конгрес на БКП. Гергьовден воюва с управлението на ОДС дори по времето в годините когато управляваше Симеон Сакскобурготски. Приемането на такъв човек в коалиция е върха на кризата в СДС., както и приемането на Яне Янев който хвърляше димки и е ляв екстремист, считаше СДС за свой враг. Този абсурд който наблюдаваме, той ни разделя с Надежда Михайлова, аз никога не мога да си позволя това и много хора не могат да си позволят такова поведение. Не могат по този начин да загубат представата за каузата която ги е водила в годините. Напрактика Надежда МИхайлова ни казва, че всичко е позволено.
Въпрос: Ако се наложи да влезете в коалиция след изборите с кого ще го направите?
Иван Костов: Ние в момента сме поставени пред тежка дилема. Избирателите които не гласуват за БСП те трябва да определят кой ще води в простраството дясно от центъра. Избирателите трябва да решат на база не кой на каква коалиция е готнов а кой има повече достойннсво да управлява страната и да бъде водещия в това пространство. Избирателите избират кой е най-авторитетната политическа формация вдясно от БСП. Това са тези избори, ние разбираме че това е тежка дилема, решението не преминава през въпроса с кого ще се коалираме. Първо трябва да отговорим на въпроса ще приемем ли коалиция с БСП, отговаряме категорично не. И след това всичко останало, очевидно БСП ще получи първия мандат за създаване на правителство, ще бъде ли саботирана в опита си да създаде правителство от всички останали? Това е важния въпрос и тогава ще дойде ред на формациите в центъра и в дясно от него, в зависимост от волята на избирателя.
Въпрос: Какво мислитге за омбусдмана, дали нама да се окаже поредната бюрократична пречка пред гражданите?
Иван Костов: Да. В този си вид и с този човек начело, най-вероятно това ще бъде.
Въпрос: Бихте ли гостували в шоуто на Слави?
Иван Костов: Не. Не мисля че участието ми в развлекателно шоу е мястото за правене на сериозна предизборна кампания. Тава, че участвах 2001 г. сега го отчитам като грешка.
Въпрос: Заплашено ли е членството на българия в ЕС?
Иван Костов: Условията към България стават по-твърди, след отрицателното гласуване на Франция и Холандия за европейската конституция. Претенциите към България за изпълнението на няколко много важни ангажименти ще станат много големи. ЕС ще бъде много взискателен всъщност това вече е направено. На България, според нас, е показан жълт картон от комисаря по разширяването. Тези две писма, който ние очакваме, пълни с критики към България, най-вероятно ще засягат липсата на върховенство на закона, въпроса за малцинствата, тяхното отчуждение и изолация, способността на България да прокарва правила, така че икономиката и да издържина конкуренцията.
Въпрос: Вие лично чуствате ли вина за агонията на обикновените българи?
Иван Костов: Аз лично не чуствам никаква вина защото това което трябваше да стане след напредването на реформите беше да се завършат реформите във тези 4 години в няколко ключови сфери, например здравеопазване и образованието, така че българина да получи отново достъп до качесвено здравеопазване и децата му да бъдат подготвени добре в средното и висшето училище. Да се пречупи корупцията в администрацията и да е в услуга на гражданите по европейски образец. Тези неща не бяха направени по време на това управление и беше спрян устрема на България, икономическата й сила беше отнета със свръхоблагане с данъци, с изгубване на европейските пари с неправедливо вдигане на цените със спекули на българския дълг.
Въпрос: Какво ще направи ДСБ за декомунизацията в културата в България?
Иван Костов: Достатъчно е да изпълним своята предизборна програма създаването на комунистическата носталгия е един от признаците, които говорят за присъствие на много комунистически рецидиви в българската култура. Ние си даваме сметза за това. От друга страна културният афиш показва че в България започва да тече един културен живот който няма нищо общо преди 15, 10 или 8 години.
Въпрос: За или против бази на НАТО сте?
Иван Костов: За, разбира се. Базите на НАТО само повишават степента на националната сигурност на Блгария. При тази ситуация, в която сме сега това е една допълнителна гаранция за сигурността.
Въпрос: Ще участва ли ДСБ в съставяне на следващо правителство?
Иван Костов: Избирателите ще кажат кой с какво тежест ще присъства в следващия парламент. Те ще определят нашата роля. Каквато роля ни определят ще я изпълни като разбира се изпълним и договора за силна България, който сме подписали пред тях. Ако се наложи ние да бъдем в едно правителство с НДСВ, ако казвам се стигне до там, ние няма да се откажем от това да им търсим сметка за договорите, с които заробиха България. Ще искаме да ги ревизираме. Няма да се откажем да търсим сметка за операциите с външния дълг, нанесли толкова вреди, няма да се откажем да върнем на България незаконно придобитите от Симеон Сакскобурготски имоти. Просто трябва да е ясно, че няма да има такава цена. Не случайно обявихме този договор за силна България.
Въпрос: Отговорхте и на следващ въпрос който касае и сделките на Милен Велчев.
Иван Костов: За сделките на Милен Велчев замяната на брейдиоблигациите обслужването на които е 3.5 на сто със такива чието обслужване е 7,5 на сто образува една разлика от допълнително плащане по лихвите по дълга в размер на 4,5-5 процента и тези 5 процента върху 2 млрд лв. заменен дават тези загуби 700 млн., тоест една трета от тези 2 млрд лв. са превърнати в евро. Тежестта по обслужването в евро е още по-голяма и за тези години от замяната България ще трябва да плати и ще плати, за тази година със сигурност 600 млн. лв. повече. Това е тежък удар върху всеки българин.
Въпрос: Как ще коментирате днешното интервю на Симеон Сакскобурготски в 24 часа, в което казва, че няма да подкрепи мандат на БСП?
Иван Костов: Като израз на слабост. Очевидно в НДСВ са отчели, че тяхната разкрачена позиция на отвореност към БСП и едновременно с това на опит да се създава илюзия, че са алтернатива на БСП не дава резултат. Очевидно те са уплашени. Това е смяна в движение на позицията но това не е радикална смяна защото той не казва, че ако БСП даде мандата си на него той няма да състави правителство, не казва че при никаква ситуация не би приел подкрепата на БСП за НДСВ. Той казва само че няма да подкрепят опита на БСП да състави правителство, защото пак казвам констатира слабост на собствената си позиция и се опитва да засили илюзията за противопоставяне на БСП. Защо казвам илюзия, защото той управлява заедно с тях, той допусна представители на репресивния апарат в специалните служби, назначи ги там. Това е опит да въздейства върху избирателите, които никога не гласуват за БСП и им показва, че той е техния човек. И още нещо Симеон Сакскобурготски е говорил много неща и много малко е изпълнил нека имаме предвид и това, той не е човек на дадената дума.
Въпрос: Има мнение че ако не бяхте попречили на Симеон Сакскобурготски да стане президент, СДС щеше да спечели миналите парламентарни избори и вие сега щяхте да бъдете премиер, как ще коментирате това?
Иван Костов: Не искам да се връщам толкова назад във времето и да коментирам неща, които не са зависели от мен. Мисля че вещия в отговора на този въпрос е президента Петър Стоянов. Той трябва да бъде питан за това.
Въпрос: Как не бихте допуснали корупция в ДСБ?
Иван Костов: Трябва да се води борба с корупцията на всички нива в централната администрация и в политическите върхове, и във върховете на магистратурата. Корупцията в партиите е продукт на това, че има корупция в държавата. Това което ние предлагаме е да няма имунитети на народните представители и магистратите. Да може да бъде питан един магистрат кой му плаща пътуването в чужбина, хотелите, билетие, обучението на децата му в чужбина? Трябва да можем да бъдем равнопоставени пред закона тогава със сигурност и корупцията в политическите партии ще намалее силно. В момента обаче правителството на Сакскобурготски не спазва конституцията и законите, наруши даже решение на ВАС. Виждаме даже как Бойко Борисов саботира всяко следствие. След всяко убийство вади информация която трябва да бъде тайна, веднага подгонва някои въображаеми бандити, обявява убития за криминален бос, нанася тежки вреди на семействата им. Той превърна борбата с престъпноста в едно телевизионно шоу с продължение. Очевидно за него няма наказателен кодокс защото ако имаше той нямаше да е главен секретар на МВР, саботира следствието, а за това трябваше да отговаря пред правосъдието. Ако министъра не е като Петканов, да подслушва колегите си и да бъде заловен в комисията НС, ако това не се прави ако си върши работа МВР, ако и следствието е в МВР и рпрокуратурата в изпълнителната власт тогава няма да има корупция в политическсите партии. Иначе ще бъде много трудно да се спасят определени части от българската общност от корупция. Защото корупцията е като водата върви навсякъде където има наклон.
Въпрос: Вие издигнахте Филчев за главен прокурор, сега съжалявате ли?
Иван Костов: Главния прокурор се избира от ВСС. Филчев беше избран от ВСС и винаги съм казвал с подкрепата на представителите на бивши главен прокурор Татарчев във ВСС. Ако не беше получил подкрепата на Татарчев нямаше да стане главен прокурор. Квотата на ОДС не гласува за неговата кандидатура.
Въпрос: Какво е мнението ви за интеграцията на ромите?
Иван Костов: Разбира се един от най-тежките проблеми на България на прага на европейското членство е изолацията на ромите, която придобива опасни размери. Ромите нямат работа, не са данъкоплатци, не могат да си плащат сметките за публичните услуги, това увеличава отчуждението им от българското общество. Те не попадат в пенсионната мрежа, за тях няма здравно осигуряване защото не плащат вноските си и по този начин ромското общество с тази изолираност и липса на интегрираност в българската икономика се превръща в голям проблем на бъдещото европейско членство на България. Това се разбира от всички европейски страни и неслучайно натискът върху България се засилва в тази насока. Ние започнахме рамкомва програма за защита на малцинствата, подписахме програма, която беше спряна от правителството на Симеон Сакскобурготски, прашяса в някакъв ъгъл и не се разбра какво трябваше да се постигне с нея. Трябва да кажа тук, че 2001 г., когато се очерта че ще получат повече от планираните приходи направихме една програма за Пловдив за 35 млн. лв. за строеж на ромски жилища за една доста голяма сума 4-5 млн. от тези пари но тя беше изоставена веднага и парите бяха отчетени като излишни приходи а не като програма за ромите .
Въпрос: Кой ви е по-антипатичен – Софиянски или Доган?
Иван Костов: Аз не разсъждавам с тези понятия, отнасям се към тези хора напълно принципно. Казал съм какво не приемам в Софиянски. Като човек не е антипатичен но той е направил политически неща които никога няма да приема, защото ако го приема значи да не съм това което съм като политик. Не мога никога приема неговата подкрепа за Симеон Сакскобурготски, не мога да приема програмата за управление на София град, не мога да приема как отне общинска Банка от Столичната община, вкара всички трибуквени групировка в града и ги прие за партньори. Назначи хора на БСП по бордовете на общинските фирми, освен това не мога да приема в Ахмед Доган това, че на 2 пъти той управлява България без да бъде избран от хората. Държи българските турци в гето а той живее в сарай в Бояна, че направи ДПС единствената партия с партийна резиденция с 18 спални, ресторанти и лукс, който не е виждал Тодор Живков. Как да приема Ахмед Доган не мога да кажа, че е голям политик като Надижда Михайлова, или най-големия патриот като Георги Първанов защото в моите очи те не са такива. Иначе Ахмед Доган като човек нека си го съдят най-близкото му обкръжнеие.
Въпрос: Как си обяснявате високата популярност на Бойко Борисов?
Иван Костов: Като резултат на успешно телевизионно шоу, което той разиграва пред очите на българското общество след всяко убийство. Той е нещо като Рамбо, като Супермен, той е на всяко убийство, разбира се не като човека който залавя престъпниците а да се идентифицира със силата която преследва престъпниците. аз не вярвам колко истинска е тази популярност. Ако беше толкова популярен нямаше при едно убийство в центъра от 60 души свидетели никой нищо да не му каже. Това е сапунка и не й вярвам.
Въпрос: Като се говори за НДСВ не се ли забравят комунистите по този начин?
Иван Костов: Напротив през погледа на ДСБ имаме бивша комунистическа партия, която има една проекция в центъра която се нарича НДСВ и вляво БСП това е бившата комунистическа партия и нейния апарат. Тя съществува с проекция в центъра, половината от кандидатите на Симеон Сакскобурготски са си чиста левица по политически произход.
Въпрос: В тази връзка е последния въпрос вие сте лидер на дясна партия а отговорите са по-скоро в лявата гама как бихте защитили десния характер на партпията ДСБ?
Иван Костов: Десния характер на ДСБ минава през защита на националните интереси във връзка с членството в НАТО И ЕС . Няма друга партия освен ДСБ, която да настоява, че в НАТО и ЕС България трябва да търси защита на националните си интереси а не на глобални каузи, каузи на думокрацията както си го представят мои бивши колеги като Соломон Паси, Петър Стоянов, Филип Димитров и т.н. Тази гледна точка е първата разграничителна линия. Втората рзграничетлна линия е по отношение на Ахмед Доган. Позицията ни за интеграцията на малцинствата е уникална в сравнение с всички останали. Ахмед Доган не е голям политик след като е оставил хората в изолация, да превиват гърба си на тютюневите полета за да него виждат как той живее. Искаме истинска интеграция на малцинствата но чрез европейския модел на интегреция. Третата разграничителна линия е нашата деклрарана воля, че ще се борим с престъпността. Няма дясна партия която не би направила всичко за сигурността на хората. В момента никой друг не е готов да плати тази цена от политическа гледна точка например през снемането на имунитета прекратяването на мандатността пред поставянето на всички равно пред закона промяна на структурата на съдебната власт следствието в МВРа прокуратурата в изпълнителната власт, никой не стига до там в радикалността на своите предложения в името на това хората да се чустват сигурни и националната сигурност защитена от организираната престъпност това правим само ние и последното – ние сме показали решителност и смелост да завършим реформите в здравеопазването и образованието да намалим участието на държавата в преразпределение на доходите Ахмед, настояваме държавата да се ограничи до 35 на сто, да се намалят рязко данъчноосигурителните тежести, да се намали ДДС, за да могат да се разширят средствата, които остоват за предприемачите за да може България да стимулира икономическия си растеж. това прави съвършено ярко и безупречно досието на ДСБ като дясна политическа партия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...