Инициативен комитет срещу нова АЕЦ

Обръщение към българските граждани

Сънародници,

Призоваваме всички честни българи, които милеят за интересите на България – споделетенашата позиция на предстоящия Национален референдум и гласувайте с “не” на изграждането на нова ядрена електроцентрала.

Опитите за строителство на нова ядрена централа в България представляват най-голямата корупционна измама на българския посткомунизъм. Досега са изразходвани над 1,8 млрд. лв. на българските данъкоплатци за ненужно строителство и морално остаряло оборудване. Погазени са здравия разум, както и редица изисквания, процедури и закони на страната. НЕК е в тежко финансово състояние и разходите ще се изплащат чрез цената на електроенергията.

За нова ядрена централа няма стратегически инвеститор, няма крайна цена на инвестицията, няма осигурено финансиране и кредит. Съседните страни също не желаят да се включат в проекта. Българската държава няма никаква възможност да финансира изграждането или да дава гаранции за кредит. Ако това се случи държавният дълг и данъците биха нараснали чувствително. БЕХ и НЕК също не са в състояние да поемат това финансово бреме.

Тежките аварии в ядрените централи в последните три десетилетия показват, че рискът от ядрени катастрофи е много по-голям от теоретично изчисления, особено в зони с висока сеизмичност.

Съгласно законодателството на ЕС, всяка страна е длъжна да съхранява и погребва радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво на своя територия. България ще бъде единствената страна, която ще внася скъпа ядрена технология и ще генерира опасни ядрени отпадъци, за да изнася чиста електроенергия навън, без износът да е гарантиран.

Прогнозите на НЕК и независимите експерти показват, че до 2025-2030 г. вътрешното потребление на страната няма необходимост от 2120MW нови ядрени мощности. Потреблението се задържа на устойчиви равнища, поради повишаването на енергийната ефективност, което е трайна тенденция. Производството на електроенергия задоволява вътрешния пазар и остават значителни количества за износ.

Изграждането на два ядрени реактора по 1060MWще има тежки финансови, икономически и социални последици за електроенергийната система на страната. Част от останалите енергийни мощности ще се окажат ненатоварени, дори излишни. Това ще генерира социално напрежение в редица райони, защото е свързано с по-ниски доходи ис по-висока безработица.

Несъстоятелните аргументи, че без втора ядрена централа България ще се превърне във вносител на скъпа електроенергия още през 2010 г., се основаваха на лъжливи прогнози за бъдещата консумация на електроенергия в страната и външното търсене. Прогнозата не се потвърди нито през 2010 г., нито сега. Напротив, страната продължава да изнася големи количества електроенергия. Няма никакво доказателство, че това ще се случи в обозримо бъдеще.

Това са причините ние категорично да се противопоставяме на строителството на втора ядрена централа.

Искаме вашата подкрепа да спрем корупцията и кражбите от джоба на българските данъкоплатци в последните десет години.

Не чакайте други да решават съдбата на вашите деца като им завещаят дългове, които да плащат през целия си живот.

Призоваваме ви с подписа си да подкрепите нашата алтернативна позиция “Да не се развива ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”.

1. Иван Николаев Иванов

2. Альоша Митков Първанов

3. Ваньо Евгениев Шарков

4. Георги Стефанов Касчиев

5. Димитър Петров Бъчваров

6. Евгений Александров Дайнов

7. Иван Василев Хиновски

8. Иван Йорданов Костов

9. Иво Любомиров Инджев

10. Илиян Драганов Василев

11. Йордан Ангелов Нихризов

12. Красен Стефанов Станчев

13. Мартин Димитров Димитров

14. Огнян Димитров Минчев

15.Светлана Йорданова Георгиева

Свалете документа от тук и съберете подписи от вашето семейство, колеги и приятели. Подписания документ можете да занесете в някой от клубовете или в централата на ДСБ, в срок до 29.11.2012 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...