Индиректно признание за изфабрикувано дело срещу Атанас Атанасов

Изненадващо Софийската военно-апелативна прокуратура (СВАП) обяви в понеделник, че не поддържа протеста на Софийската военно-окръжна прокуратура срещу оправдателната присъда на депутата от Демократи за силна България (ДСБ) Атанас Атанасов по делото за “оня доклад”.

В понеделник Софийският военно-апелативен съд заседава по делото срещу бившия директор на Националната служба за сигурност (НСС) и настоящ депутат от ДСБ.

Пред февруари военно-окръжният съд постанови, че в качеството си на директор на контраразузнаването Атанасов не е злоупотребил с правомощията си, като е възложил на оглавяваната от него служба през 1999 г. да изготви доклад за корупцията по високите етажи на властта.

Процесът срещу него бе образуван по жалба на Богомил Бонев, вътрешен министър в първото правителство на ОДС, който твърдеше, че въпросният доклад му е попречил да спечели президентските избори през 2001 г.

Докладът на НСС за корупция, в който фигурираха 226 имена, сред които на Богомил Бонев, Марио Тагарински, Александър Божков, бе предоставен през 1999 г. на тогавашното държавно ръководство в лицето на премиера Иван Костов, на председателя на НС Йордан Соколов и на президента Петър Стоянов.

Малко след това Костов направи радикални промени в правителството, като смени почти всички ключови министри, сред които двамата вицепремиери Евгений Бакърджиев и Александър Божков, съответно министри на регионалното развитие и на промишлеността, на вътрешния министър Богомил Бонев, на транспорта Вилхелм Краус, на търговията и туризма – Валентин Василев и други.

Костов не посочи мотивите за смените, което накара тогавашният президент Петър Стоянов да му отправи прословутата фраза: “Иване, кажи си!” Заради мълчанието си Костов плати твърде висока политическа цена, защото недоизказаните неща за корупция сред сменените министри легнаха като сянка върху цялото управление на ОДС.

През 2001 г. същият доклад бе размахан от Петър Стоянов в телевизионен предизборен кандидат-президентски дебат с Богомил Бонев. Позоваването на доклада изигра много лоша роля в кампанията на Стоянов, защото бе възприето от десните поддръжници като вадене на компромат. Както е известно, Стоянов загуби почти сигурно спечелените избори.

След тази телевизионна изява бившият министър на вътрешните работи и тогава кандидат-президент Богомил Бонев заведе дело срещу Атанасов с мотива, че заради доклада на оглавяваната от него служба не е могъл да спечели президентските избори.

В понеделник противно на очакванията и на практиката в прокуратурата всеки неин протест на оправдателна присъда да бъде поддържан на по-горна съдебна инстанция, това не се случи.

Военно-апелативният съд ще се произнесе в едномесечен срок. Ако той потвърди оправдателната присъда, делото няма да може да стигне до Върховния касационен съд, защото на втора инстанция прокуратуратурата не е поддържала обвинението.

Според юристи поведението на обвинението днес е косвено доказателство, че процесът срещу Атанасов още от началото е бил скалъпен и лишен от даказателства. Това потвърждава както многократно изказваната теза на самия депутат в същото посока, така и мнението на лидера на ДСБ Иван Костов, че това дело срещу Атанасов е политическа поръчка.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...