Има силна демократична алтернатива, която се бори за Демократична България в силна Европа.

Радан Кънев и Николета Атанасова в студиото на „Мрежата“

Радан Кънев, водач на листата на „Демократична България“ за предстоящите евроизбори, гостува в рубриката „Чуй Европа – предизвикай промяната“  БНР

Европейската политика и българската политика трябва да се разглеждат като едно цяло, именно защото ние сме част от Европа. Има някои основни проблеми пред ЕС изобщо, които са изключително важни за България.  

Ще започна от най-същественото, макар и не най-популистко звучащо – усилието за европейска сигурност и отбрана.  Тема, по която България като гранична европейска държава с много граници, трябва да бъде силно активна. Европейска отбрана означава преди всичко сигурност по българо-турската граница. Турция е член на НАТО, но днес ние сме свидетели на дълбоко разделение там, на ръба на нестабилността. Всъщност наблюдаваме един отиващ си диктаторски режим на Ердоган, който е единственото, което видимо поддържа стабилността.

Когато говорим за сигурност и обща европейска отбрана, трябва да имаме предвид и интересите на българския военно-промишлен комплекс. Аз ще се боря активно такъв да бъде интегриран, да е част от общата европейска отбранителна философия. Говорим разбира се, не просто за бежански поток или стени, а за охраната на външните граници на Евросъюза и пълната ревизия на Дъблинския регламент. Нещо, което отдаван е в дневния ред на ЕС, но стои блокирано за момента.

Следващата голяма тема е тази за енергийния съюз, която за България е първостепенна. Тя означава за България – независимост, преодоляване на проблема с монополите и по-добри цени за гражданите и за индустрията.

Темата за европейското правосъдие за мен лично – като юрист и политик, е първостепенна. Аз ще работя за максималната ефективност и сила на сега-създаващата се европейска прокуратура, но и за нещо много повече. Ще се боря за развитието на  концепцията за европейско правосъдие, така че в България да се създаде усещането и надеждата за справедливост, за жалост отдавна изгубена.

Важната политическа задача за хора като мен, убедени в нуждата от силна и единна Европа, е европейската правосъдна система тепърва да се развива.

Искам да  уточня нещо особено важно тук – европейската прокуратура се занимава основно с две неща:

-злоупотреби и корупция с европейски фондове;

-измами и трансгранични измами с ДДС, в особено големи размери;

Подчертавам тук, че злоупотребите с фондовете са основната хранителна среда на българската корупция, това е почвата, на която расте корупционната гора в българската политика. Ефективното пресичане на тези злоупотреби ще има огромно значение и за друг тип корупционни сделки, защото много голяма част от парите, които се завъртат в черния сектор на българския обществен живот, имат своя първоизточник от джоба на  европейските данъкоплатци, т.е. от нашия джоб.


Тревожа се от тенденцията десни избиратели, нерядко гласували за Борисов в миналото, да насочват симпатиите си към БСП.

Важна моя задача в тази кампания е да се боря с тази опасност. БСП при Нинова е антиевропейска партия, на моменти – със същия авторитарен уклон, който отвращава хората от ГЕРБ.

Целия разговор с Радан Кънев можете да чуете в звуковия файл.

http://bnr.bg/hristobotev/post/101103248

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...