Има ли тайни в преговорите за “Южен поток”

И З Я В Л Е Н И Е

относно предстоящото подписване на договор за “Южен поток”

След тайни преговори премиерът Бойко Борисов обеща на Русия този месец да подпише договор за газопровода “Южен поток”. Договореностите останаха неизвестни за медиите, обществото и Народното събрание. Борисов върви по пътя на Сакскобургготски и Станишев, които в съучастие с Москва създадоха най-голямата измама на българския посткомунизъм – АЕЦ “Белене”.

ЕС изрази загриженост от непрозрачността на договорите с Русия за енергийни проекти и доставки. В съответствие с Решение на ЕП и Съвета от 25 октомври, България, преди да подпише споразумението за “Южен поток”, е длъжна да получи официално становище от ЕК по договора. В противен случай сме заплашени от финансови санкции.

Тези обстоятелства пораждат силни подозрения и тревога, че готвеният договор не отговаря на нашите национални интереси. Затова ДСБ настояваме премира Борисов да отговори на следните най-важни въпроси:

1. Гарантирани ли са възможностите на България да купува пряко газ от трети страни и да го транспортира по “Южен поток”?

2. Премахната ли е зависимостта на цената на природния газ от петролните деривати, както настоява ЕС?

3. Премахнат ли е от договора неизгодния за нас принцип “вземай или плащай”, който Чехия елиминира с решение на Европейския арбитражен съд?

4. Съобразени ли са транзитните такси за “Южен поток” с изискванията на ЕС таксите да не са обект на дългосрочен договор и да не са зависими от политическите отношения между Русия и страната потребител?

5. Кой гарантира, че “Южен поток” ще транспортира 63 млрд. куб.м природен газ годишно, защото до сега “Северен” и “Син поток” пренасят съответно 30 и 37 на сто от предвидените количества газ?

6. Изготвен ли е ОВОС за трасето на газопровода, спазени ли са всички предвидени процедури и проведени ли са задължителните обществени обсъждания?

7. Променено ли е междуправителственото споразумение от 18 януари 2008г, тъй като старото категорично противоречи на европейското законодателство.

Ще поискаме министър председателят:

  • да запознае НС с подготвения договор
  • да информира за официалното становище на ЕС по проекта Южен поток.

Отговорите и действията му ще покажат дали тръгва по мръсната диря на АЕЦ “Белене” или защитава българските интереси.

Иван Костов

Иван Иванов

Иван Костов: С това искаме да ви кажем какво ще предприемем. Следващата сряда ще повикаме министър – председателя, защото поради многото скандали в страната по един такъв изключително важен въпрос, където са фокусирани българските национални интереси, няма нито дебат, няма никаква информация, изобщо не са в центъра на вниманието на медиите и на НС.

Иван Иванов: Позволете ми да допълня само няколко думи относно два от нашите въпроси. Първият – относно въздействието върху околната среда. Съгласно националното ни законодателство и европейските директиви, тази оценка не може да бъде по-кратка от година и половина. За проекта “Набуко – Запад” повече от година и половина продължи обсъждането и изготвянето на експертизи и е пред финал представянето на тази оценка. Ако бъдем заблудени, че оценката е осъществена или ще бъде направена буквално в рамките на няколко месеца, защото се говори, че средата на следващата година ще започне физически осъществяването на проекта на българска територия, то България ще бъде наистина много тежко санкционирана от ЕС. Второто – към НПО, които защитават българската природа. Оценката на околната среда обхваща много широк спектър от други изисквания, включително и социално – икономически, за съответните райони. И второто, което държа да отбележа – България след онази нощ, когато Първанов с Путин се разбраха за големия шлем, на 18.01.2008г. подписа междуправителствено споразумение, което впоследствие бе ратафицирано от НС. Там има текст, който е категорично срещу изискванията на ЕС, противоречи на европейското законодателство, защото той казва: “С цел осигуряване на рентабилността на газопровода руския учредител осигурява пълно използване на капацитета на газопровода чрез сключване на дългосрочни договори между компанията и руския учредител, или определена от него компания за използване на целия капацитет на газопровода”. Съгласно третия енергиен пакет на ЕС 50% от капацитета на петролопроводи и газопроводи трябва да бъдат резервирани за доставки от други доставчици за свободна търговия и доставка на природен газ.

Въпрос: Досега правихте ли някакви усилия, за да разберете подробности около изготвения договор?

Иван Костов: Ние с това изявление пред вас се опитваме да привлечем вниманието на медиите, както и аз си позволих тук да подскажа на колегата, на “Зелените”, на екозащитниците, тъй като става въпрос за възможно нарушаване на закона за опазване на околната среда, на тези, които наблюдават европейското членство и коректността на България като държава – член на ЕС, дали спазва европейските норми, на всички НПО, които са правозащитни, които се занимават с тази тематика, за да напреднем и да вдигнем тази тема нагоре на вниманието на обществеността. Това е целта ни в момента.

Иван Иванов: Всъщност г-н Костов каза – във вторник ние ще депозираме искане за изслушване на министър-председателя. Ако сряда сутринта в пленарна зала мнозинството от ГЕРБ откаже такова изслушване, значи са напълно основателни нашите опасения, че се крият нови споразумения с Русия, които са в ущърб на националните ни интереси.

Иван Костов: И има още една функция това, което правим сега. Искаме да предупредим Бойко Борисов и правителството, колегите му, да започнат да се готвят да отговорят на тези въпроси, които поставихме пред вас. Надяваме се чрез вас те да стигнат до тях, въпреки че ще изпратим това изявление в този вид и в кабинета на министър – председателя и до министъра на енергетиката.

Въпрос: Г-н Костов, бихте ли казали по ваши сметки ако не се изпълни това изискване, г-н Иванов, какви финансови санкции ще ни бъдат наложени?

Иван Иванов: Когато се наложат финансови санкции, процедура, която има три етапа, при налагане на санкции обикновено са не по-малко от 15000 евро на ден. Такива санкции по друг повод бяха наложени на Полша относно монополизирането на пазара на мобилни услуги. Но по този повод ние направихме справка – санкциите не са по-ниски от 15000 евро на ден. И до момента, в който бъдат отстранени тежките забележки, по които се е произнесла ЕК и съда.

Иван Костов: Аз искам пак да привлека вниманието Ви. Защо се бърза толкова много с това подписване? За да изглежда, че България е сключила договора преди да влязат изискванията, преди да влязат решенията на ЕП и съвета, които стават общозадължителни за всички страни. Това е бързането, за да може България да избегне точно тези санкции. Надяваме се, че ще предизвикаме вашето внимание в защитата на тези интереси на нашата страна.

Въпрос: Да разбираме ли, че задължението 50% още не е влязло в сила?

Иван Костов: Аз мисля, че вече влезе.

Иван Иванов: Влезе в сила, защото поначало третия пакет влезе в сила през март 2011г., като се даде 1 година, за да може всички страни – членки да го приложат абсолютно коректно. Искам и това да отбележа, че всъщност нашата позиция е израз на много дълбока загриженост, защото ще бъде допусната отново трагична грешка за България, ако се тръгне по този път. Това е пътят и мръсната диря на АЕЦ “Белене”, оставена от предишните две правителства.

Въпрос: Откога влизат в сила?

Иван Иванов: Те са вече влезли от 25 октомври – това е решение на ЕП и Съвета, с което държавите членки за всички споразумения в областта на енергетиката – това е природен газ, електричество и петрол за трети страни, трябва да информират предварително ЕК за съдържанието, да дадат срок от четири пет дни на ЕК, след което да се съобразят и да коригират документите, за да отговарят на европейското законодателство. Благодарим ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...