Имате ли зрелостни свидетелства, пита Костов БСП

Ива Иванова

news.bg

С 87 ст. над предвиденото управляващите вдигат от 1 юли минималните пенсии.

Това предвиждат приетите на първо четене от парламента промени в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2008 г.

Вместо, както беше предвидено, от 1 юли минималните пенсии да станат 112.62 лв., те да се вдигнат на 113.49 лв., предвижда гласувания законопроект, като в момента размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 102.85 лв.

Предложението предизвика острата реакция от страна на ДСБ.

В момента 473 хил. българи са с минимална пенсия и е смешно управляващите да я вдигат от 102 на 113 лв. при положение, че прагът на бедността е 166 лв., коментира Антонела Понева.

Лидерът на ДСБ Иван Костов припомни на управляващите, че е постигната 15%-на инфлация и че вече е натрупан годишният размер на бюджетния излишък и настоя за по-съществена компенсация за увеличението на цените на пенсионерите, като се вдигнат пенсиите с 50 лв. на всеки пенсионер.

Това е напълно изпълнимо и няма никакви рискове, категоричен е Костов.

Ако бяхте в опозиция, щяхте да виете като линейки, се обърна към управляващите лидерът на ДСБ и добави: “Вие като сте опозиция, сте душички, сега сте управляващи, но сте слепи.”

Раздразнен, че го упрекват, че като бивш премиер е създал системата, Костов възрази, че и да е създал системата, как така да не може да бъде бутана.

“Вие ваксиниране ли сте, имате ли зрелостни свидетелства? Как така не можете да я бутате? Защо не сте я променили? Променете я!”, заяви на управляващите Костов.

Той изрази недоумение от сравняването на днешния момент и днешните възможности с тези преди 7 години и поясни, че онази система е била за онова ниво на доходи и онзи БВП – три пъти по-малък от сегашния.

“Как може да се оправдавате с онова време”, заяви с недоумение бившият премиер.

Костов упрекна управляващите, че вместо да кажат как да бъдат компенсирани пенсионерите за инфлацията, всъщност им дават едно левче – “това казвате, без да гледате реалностите в страната”, заяви Костов на мнозинството.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...