Имаме политики, с които ще променим управлението в България

– Г-н Москов, готово ли е вече правителството в сянка на Реформаторския блок, каквото наскоро лансирахте вие?
– В рамките на Реформаторския блок има експертни групи с висока степен на готовност. Ние имаме готови изборна и управленска програма.
– А министри имате ли?
– Лидерите на всяка от тези групи са лицата на блока, които ще водят дискусиите в съответния сектор. Георги Ганев, Трайчо Трайков за икономиката и енергетиката, Найден Зеленогорски за регионалната и местната политика.
– А премиер имате ли? Преди дни Бареков каза, че той иска да е такъв, както и да има половината министерства в бъдещо управление. Вашето място къде е?
– В последните дни с кризата в доверието във финансовата система читателите ви много ясно могат да направят разликата между смислените и отговорни политически действия и палячовщината. В разговор кой колко министерства ще иска блокът няма да влиза. Желая успех на въпросния господин. Ние имаме политики, с които искаме да променим начина, по който се е случвало управлението. Ако получим доверие, ще го направим.
– Смятате ли и вие като г-жа Кунева, че Бойко Борисов има основания да иска да е премиер?
– Позицията на блока не може да бъде делена на такава на г-жа Кунева и такава на г-н Москов. Тя е една – пред България предстоят времена на тежки, абсолютно необходими реформи. Мнозинство в следващия парламент може да бъде формирано не около личност или около личности, а около споразумение за реализиране на конкретни политики и реформи. Всичко друго е второстепенен въпрос, който може би е интересен, но няма да доведе до това хората да живеят по-добре.
– Няма разделение във вашия блок по тази ос – отношение към ГЕРБ?
– Не, по никакъв начин.
– Цитирам ви: “Иван Костов има научна кариера и това е добро позициониране.” Кажете, моля, какво значи това?
– Г-н Костов достатъчно ясно е заявил, че се е отделил от политиката. От друга страна, е важно за всеки, занимаващ се с политика, да следи и да се съобразява с оценките, които от гледна точка на опита си и на възможностите за анализ дава неговото аналитично звено.
– Какъв е неговият анализ за ситуацията сега?
– Сериозна част от анализите, които лабораторията на г-н Костов дава за рисковете пред България, се потвърдиха. Проблемът е, че в момента няма управление, което може да пресрещне тези рискове. Може би за първи път от много години Костов не е проблемът.
Очевидно, след като Иван Костов няма отношение нито към управлението, нито към опозицията, а ние продължаваме да живеем в беззаконие, да имаме ниски доходи, да нямаме здравна система, която да ни лекува, и образователна, която да ни учи, очевидно проблемът е някъде другаде. Това е хубаво признание 20 г. по-късно.
– В съзнанието на хората той всъщност влезе в графата на митологизираните фигури в политиката, които дърпат конците от някакъв Олимп? Какъвто е Ахмед Доган.
– Да се сравнява Ахмед Доган с Иван Костов, е все едно да сравняваш метилов алкохол с висококачествен коняк. Едното е отровно, а другото е нещо добро. А иначе
действията на Иван Костов са публични – той работи в лабораторията заедно със сътрудниците си и оповестява данните, които са извадили по научни методи. Една от сериозните цели на следващото парламентарно мнозинство, а и на целия политически свят на България, трябва да е изолирането на ДПС.
– Оприличихте сегашното правителство на “генератор на нестабилност”. Каква е разликата между незабавното му разпускане, за каквото настоявате, и това то да работи до 6 август?
– Срещу КТБ бе извършен ясен атентат от страна на правителството чрез изтеглянето на държавните пари от нея.
А иначе проблемът с банките беше на недоверието, а не реално финансов. Кризата ще е отминала в момента на оставката на тези хора, които са го допуснали. Заради кариерата на г-н Станишев не може да бъде жертвана стабилността, включително и финансовата, на държавата. Причината то да не подаде оставка е желанието на г-н Станишев Орешарски да го номинира за еврокомисар. Наистина ли кариерата на този човек е по-важна от доверието на българите в институциите?
Решенията, взети при президента, осигуриха стабилизиране през гаранцията на всички политически сили и на държавата, която застана зад мерките на БНБ с целия си ресурс. Срещу това вървим към бламиране на единственото държавническо решение в последната година заради прищевките на Станишев и марионетката му Орешарски! Оставането му всяка минута е риск и изисква изгонване с камъни. Този кабинет е с оттеглена подкрепа от БСП, ДПС и “Атака”. Оставането му по същество е държавен преврат. В парламентарна република, без да управляваш с парламентарно мнозинство, управляващ от името на какво?
На хунта?
От името на Орешарски лично ли?
– Продължавате ли да искате бързо разпускане на следващия парламент, който да подготви Велико народно събрание?
– Не просто продължаваме. Мисля, че всеки разумно мислещ човек в момента идва малко или повече до позициите, които блокът защитава постоянно и твърдо във времето. Следващият парламент, на който му предстоят тежки и отговорни решения, трябва да бъде с ясен програмен мандат. Доверието на българските граждани трябва да бъде защитено през ясен календар на действията и ясен край на този парламент и отиването на избори за Велико НС в момента, в който тези ангажименти бъдат изпълнени.
– Без да се фиксира мандат от 12 или 18 месеца?
– Без да се фиксира.
Това е начинът да се възстанови доверието. Отново се връщаме на основния въпрос. Връщането на доверието означава да покажеш, че може да има практика да участваш в управлението, да провеждаш политика с цел да свършиш определени неща, които предварително си разчел по дни, по седмици и по месеци. Това е целта на Реформаторския блок. Само при такива условия и при такова споразумение Реформаторският блок би участвал в парламентарно мнозинство и в управление.
– С упойка или без упойка ще минат всички тези манипулации?
– Между другото, какво стана с г-н Бисеров, който говореше за вадене на зъби без упойка? Това с упойките е моята професия и не искам тя да бъде профанизирана от такива хора като г-н Бисеров.
– Кой държи портмонето в Реформаторския блок? След като вашият Светослав Малинов замина за Брюксел вместо г-жа Кунева, се чу, че си връщате някакви пари…
– Всякакви слухове за раздори между нас не почиват на никаква истина. Първо, за Брюксел замина не представителят на ДСБ, а на Реформаторския блок.
Съжалявам, че той беше само един, но това е само началото на стабилизирането на блока. Доколкото аз бях човекът, който имаше преки отговорности в тази кампания, с ръка на сърцето си ще ви кажа, че не разполагаме със сериозни средства. Възхитен съм от различния начин, по който поставихме възможността за финансиране, и от начина, по който гражданите откликнаха – кой с 10, кой с 1000 лева. Събирахме пари политическата си дейност през благотворителни срещи, през фондонабирателни сметки и хората откликнаха. Беше колкото трогателно, толкова и смислено, защото това е начинът да финансираш политическа дейност.
Още акценти:
Редете се пред урните, а не пред банките
Заради кариерата на Станишев не може да
бъде жертвана стабилността на държавата
Коалициите ще се правят не около личности, а около идеи за извършване на
тежки реформи

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...