Изявление на Синята коалиция относно кризата в заетостта

Управляващите са неспособни да отговорят на кризата в заетостта и я прикриват. “Антикризисният план Станишев” не дава никакви резултати. Износът намаля с повече от 25%, а продажбите – с над една трета; производството се срина с над 20%, поръчките – с близо 40 на сто. От началото на годината стотици предприятияв строителството, шивашката промишленост, металургията, циментовите заводи, туризма и услугите спряха производство. Десетки хиляди българи вече загубиха работата си, а стотици хиляди са в принудителен отпуск. Повечето от тях не получават дължимите заплати и обезщетения. Докато управляващите празнуват Първи май, хората на труда нямат възможност да посрещнат ежедневните разходи по своите сметки и кредити.

Обществото не получава достоверна информация за мащабите на стопанската криза и безработицата. Правителството манипулирана данните и прикрива същинските измерения на проблема. С глава, зарита в пясъка, управляващите си спестяват усилията за преодоляване на кризата. Те целят единствено отлагане на равносметката. За да финансират собствените си обръчи от фирми и предизборната си кампания, управляващите партии планират огромни разходи и изправят пред опасност бизнеса, работниците и осигурителните системи. Корупцията им доведе до спиране на финансирането от Европа и лиши българите от хиляди работни места по време на криза.
Синята коалиция предложи в Парламента пакет от антикризисни мерки, който беше отхвърлен. Поискахме незабавна актуализация на бюджета и съобразяването му с реалните приходи, но управляващите предпочетоха да прехвърлят отговорността за това на следващото управление.
Ние сме наясно, че нарастващата безработица изисква широко съгласие за мерките за преодоляването й. Време е за отговор на проблема за работните места. Ние сме готови да дадем този отговор, заедно със синдикатите, организациите на работодателите и гражданския сектор. Днес започваме обществен дебат за разкриване на мащаба на безработицата, който управляващите крият от обществото:
· ще се срещнем със синдикати и работодатели;
· ще проведем консултации с фирмите, които посредничат при намиране на работа;
· ще следим развитието на заетостта и загубата на работни места район по район и бранш по бранш;
· ще даваме ежедневно актуалната информация, която властта прикрива на интернет сайта на Синята коалиция;
· ще се борим за всяка фирма и за всяко работно място за да защитим доходите и стандарта на живот на хората.
Ще започнем прекъснатия цели осем години социален диалог. Време е за реални мерки срещу безработицата. Ще изградим национален консенсус за защита на работните места след свалянето на тройната коалиция от власт и формирането на ново управление.
София,
5 май 2009 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...