Изявление на ПС на ДСБ относно т.нар. “Българска следа” и неизпълнението на законите (06-04-2005)

Нашата и световната общественост за пореден път се занимаваха с т.нар. “българска следа” в атентата срещу папа Йоан-Павел ІІ. Това отново нанесе вреди на страна ни.

Първопричината за тази наша уязвимост е, че кабинетът Сакскобургготски-Доган не изпълнява законите на България. Преди повече от половин година зададохме на премиера въпроса, защо министрите на вътрешните работи, на отбраната, на външните работи, на икономиката, на финансите, на земеделието и ръководителят на НРС не предават на съхранение в Централния държавен архив значителни по обем и важни материали. Законът за защита на класифицираната информация ги е задължил да направят това още до 30. ІV. 2003 г.

Вчера официално се информирахме от Директора на дирекция “Централен държавен архив”, че въпреки тогавашния отговор на министър-председателя, до днес, вече две години, никой от посочените министри не е изпълнил законовите разпоредби. Ако го бяха направили сега и най-големият ни зложелател нямаше да има основание да ни въвлича в атентата срещу папата.

ПС на ДСБ предлагат за дневен ред вече половин година Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на класифицираната информация. Ако той бъде приет, ще премахне възможността за голословни обвинения срещу България. Днес предложихме изслушване на министър-председателя по конкретния въпрос за разкриване на архиви, свързани с т.нар. “българска следа”, защото той е напълно в състояние да реши този въпрос на основата на разпоредбите на закона.

Нашите две предложения бяха отхвърлени с гласовете на НДСВ, БСП и ДПС. Напълно обяснимо е защо бившата комунистическа партия и върхушката на етническата партия защитават тайната на досиетата на репресивния апарат – защото са били част от него и му дължат собственото си съществуване.

Сега ясно се вижда как НДСВ участва в активното мероприятие за прикриване на бившия репресивен режим и оставя петната на съмнението за неговите действия да падат върху цялата страна.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...