Изявление на ПС на ДСБ относно т.нар. “Българска следа” и неизпълнението на законите (06-04-2005)

Нашата и световната общественост за пореден път се занимаваха с т.нар. “българска следа” в атентата срещу папа Йоан-Павел ІІ. Това отново нанесе вреди на страна ни.

Първопричината за тази наша уязвимост е, че кабинетът Сакскобургготски-Доган не изпълнява законите на България. Преди повече от половин година зададохме на премиера въпроса, защо министрите на вътрешните работи, на отбраната, на външните работи, на икономиката, на финансите, на земеделието и ръководителят на НРС не предават на съхранение в Централния държавен архив значителни по обем и важни материали. Законът за защита на класифицираната информация ги е задължил да направят това още до 30. ІV. 2003 г.

Вчера официално се информирахме от Директора на дирекция “Централен държавен архив”, че въпреки тогавашния отговор на министър-председателя, до днес, вече две години, никой от посочените министри не е изпълнил законовите разпоредби. Ако го бяха направили сега и най-големият ни зложелател нямаше да има основание да ни въвлича в атентата срещу папата.

ПС на ДСБ предлагат за дневен ред вече половин година Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на класифицираната информация. Ако той бъде приет, ще премахне възможността за голословни обвинения срещу България. Днес предложихме изслушване на министър-председателя по конкретния въпрос за разкриване на архиви, свързани с т.нар. “българска следа”, защото той е напълно в състояние да реши този въпрос на основата на разпоредбите на закона.

Нашите две предложения бяха отхвърлени с гласовете на НДСВ, БСП и ДПС. Напълно обяснимо е защо бившата комунистическа партия и върхушката на етническата партия защитават тайната на досиетата на репресивния апарат – защото са били част от него и му дължат собственото си съществуване.

Сега ясно се вижда как НДСВ участва в активното мероприятие за прикриване на бившия репресивен режим и оставя петната на съмнението за неговите действия да падат върху цялата страна.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...