ИЗЯВЛЕНИЕ на ПГ на Синята коалиция

ИЗЯВЛЕНИЕ на ПГ на Синята коалиция

относно позицията на премиера Борисов за АЕЦ “Белене”

След аварията на ядрена централа в Япония, цялата европейска общност ревизира политиката си по отношение на ядрената енергетика. Започва разработването на спешни мерки за повишаване на сигурността и безопасността на ядрените централи. Германия затвори за три месеца 7 свои централи и спря всякакви проекти за удължаване на срока на действащите реактори. Президентът Саркози и министър-председателят Сапатеро разпоредиха спешна проверка на всичките ядрени централи във Франция и Испания. Щвейцария замрази плановете си за нови ядрени мощности. Италианското правителство се отказа от поет в програмата си ангажимент да изгражда ядрени централи и замразява всякакви дейности в тази насока.

Европейската комисия разпореди извършването на стрес-тестове във всички ядрени централи на територията на общността и заяви категорична готовност да повиши изискванията за сигурност към всеки проект за нови ядрени мощности.

В тази напрегната международна обстановка на повишена тревожност и загриженост за сигурността на гражданите в ЕС, премиерът Борисов проявява престъпна нечувствителност към повишените рискове за живота и здравето на българите. Въпреки становището на ЕК, той декларира лична готовност да строи “Белене” незабавно и без никакви допълнителни мерки за повишаване на безопасността на централата.

Няма обяснение каква е причината премиерът да отстъпи от националните интереси и от правителствената програма, според която АЕЦ”Белене” може да бъде подкрепен единствено като частен проект.

С решението си премиерът подчинява енергийно и икономически България на руските имперски интереси. Въпреки, че ще останем формално член на ЕС, реално за десетилетия напред страната ни ще бъде във васално положение спрямо Кремъл.

Синята коалиция настоява:

1.Премиерът Борисов да се откаже от публично заявената си позиция в подкрепа на строителството на АЕЦ”Белене”

2. Подобно на европейските си колеги да обяви мораториум върху всякакви преговори за нови ядрени мощности.

3. Да поеме ангажимент за изпълнение на всички допълнителни изисквания за сигурност на ядрените централи, които ЕК ще въведе.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Людмила Илиева: Позитивната кампания е единствената, която...
Людмила Илиева: Позитивната кампания е единствената, която ще водим до следващите парламентарни избори. Нашата...
Открита работна среща по темата за проекта за...
На 2 февруари в 18:00 ч. в централата на Демократи за силна България ще...
Йордан Иванов: Националното съвещание на „Демократи за...
Йордан Иванов: Националното съвещание на „Демократи за силна България“ даде мандат на председателя да...
Резолюция от Националното съвещание на ДСБ
Националното съвещание на ДСБ: 1. Оценява постигнатото от коалиционния формат Демократична България като успешно....
Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за...
Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за да обслужи плановете на Путин да...