ИЗЯВЛЕНИЕ на ПГ на Синята коалиция

ИЗЯВЛЕНИЕ

на ПГ на Синята коалиция

относно позицията на българското правителство за нуждата от строителство на АЕЦ “Белене”

В последните дни се осъществява масиран натиск върху българското правителство да започне строителството на АЕЦ “Белене”. Руската страна шантажира, заявявайки, че се готви да съди България за пропуснати ползи. БСП нервно настоява да се подпише Допълнение № 12, което ще задължи България да заплати 2 млрд евро на Русия за изработване оборудването на централата. Ако това се случи, страната ни безвъзвратно ще бъде обвързана със строителството на руската АЕЦ и за десетилетия напред ще се окаже енергийно напълно зависима от Русия.

Позицията на БСП е напълно разбираема. И преди и сега тя продължава да бъде троянския кон на Русия у нас. Необяснима остава обаче позицията на българското правителство, която беше изразена от министър-председателя, че “при не строеж на Белене или неорганизиране на нова ядрена мощност, с ветро и соларни паркове около 18 пъти ще се вдигне цената на тока”. Подобно абсурдно твърдение дори и най-големите глашатаи на “Белене” – Първанов и БСП не смеят да изрекат. То не почива на никакви реални данни. Енергията от възобновяеми източници дори и в 2020 г. няма да е определяща, защото ще е само 16 %. От тях ветро и соларните паркове ще доставят една малка част. Освен това цената на тези съоръжения непрекъснато намалява поради технологичното им усъвършенстване.

Коя е тогава причината Бойко Борисов да направи това изявление? Ако правителството вече е решило да подпише договора за строителство на АЕЦ “Белене”, то тогава целта на тези небивалици е ясна – чрез гигантска манипулация да се подготвят българските граждани за това, което ще се случи.

Правителството не дава отговор на въпросите защо се налага построяването на АЕЦ “Белене” като базова мощност за осигуряване на енергийния баланс на страната, вместо изграждането на малки гъвкави централи за компенсиране на променливата енергия от ВЕИ; къде ще бъдат съхранявани и погребвани радиоактивните отпадъци и отработеното гориво на територията на България; колко ще струва централата заедно със съпътстващата техническа, транспортна и социална инфраструктура, с разходите за консултанти и за извеждането й от експлоатация и др. Зад уверението, че България няма да дава пари от държавния бюджет се крие суровата истина, че всички български граждани – потребители на енергията от Белене ще бъдат принудени чрез цената на тока да върнат на Русия милиардите, които ще бъдат вложени под формата на заем. При липса на нужда от АЕЦ “Белене” заплащането на тази енергия ще бъде очевидна кражба от джоба на всеки от нас.

Чрез АЕЦ “Белене” окончателно ще се утвърди монопола на Русия върху българската енергетика. България ще остане формално член на Европейския съюз, но реално за десетилетия напред ще бъде във васално положение спрямо Русия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...