Изявление на ПГ на ОДС относно кризата с отвлечените от терористи български граждани в Ирак

ОДС (Демократи за Силна България и БСДП) следят с тревога развитието на инцидента, свързан с отвличането на български граждани. Заедно с близките и роднините на нашите сънародници ние се надяваме на скорошното им освобождаване.

Според нас сред основните причини, довели до тази ситуация, е излъчването на разнопосочни сигнали от българските институции във връзка с участието на България в антитерористичната коалиция в Ирак. Очевидно България се възприема като едно от най-уязвимите звена в тази коалиция, включително поради неспособността на държавните институции да гарантират живота и сигурността на нашите сънародници, най-нагледен пример за което беше трагичния инцидент в Кербала. ОДС многократно предупреждаваха тогава за съществуващите предизвикателства. И в момента информацията, която се предоставя, е недостатъчна, което показва, че българското правителство не е било подготвено за такива очаквани заплахи. Съобщение от три реда на едно министерство за наличните рискове в Ирак далеч не изчерпва отговорността на българската държава да положи всички усилия за максимално гарантиране на живота и сигурността на българските граждани в конфликтните зони на близкия Изток и другаде.

Настояваме:

1. Президентът Първанов да използва близките си отношения с Президента Путин и да потърси съдействието на руското правителство за освобождаване на българските заложници.

2. Премиерът Сакскобургготски да използва декларираните от него близки връзки с арабския свят за същата цел.

3. Очакваме Движението за Права и Свободи да изпълни поетия преди малко ангажимент за мобилизация на контактите на тази партия в близкия Изток.

Българската външна политика не трябва да се променя под натиска на терористи. Това обаче не отменя отговорността на Президента и правителството за гарантиране на живота и сигурността на нашите сънародници.

София, 9 юли 2004 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...