Изявление на ПГ на ОДС относно кризата с отвлечените от терористи български граждани в Ирак

ОДС (Демократи за Силна България и БСДП) следят с тревога развитието на инцидента, свързан с отвличането на български граждани. Заедно с близките и роднините на нашите сънародници ние се надяваме на скорошното им освобождаване.

Според нас сред основните причини, довели до тази ситуация, е излъчването на разнопосочни сигнали от българските институции във връзка с участието на България в антитерористичната коалиция в Ирак. Очевидно България се възприема като едно от най-уязвимите звена в тази коалиция, включително поради неспособността на държавните институции да гарантират живота и сигурността на нашите сънародници, най-нагледен пример за което беше трагичния инцидент в Кербала. ОДС многократно предупреждаваха тогава за съществуващите предизвикателства. И в момента информацията, която се предоставя, е недостатъчна, което показва, че българското правителство не е било подготвено за такива очаквани заплахи. Съобщение от три реда на едно министерство за наличните рискове в Ирак далеч не изчерпва отговорността на българската държава да положи всички усилия за максимално гарантиране на живота и сигурността на българските граждани в конфликтните зони на близкия Изток и другаде.

Настояваме:

1. Президентът Първанов да използва близките си отношения с Президента Путин и да потърси съдействието на руското правителство за освобождаване на българските заложници.

2. Премиерът Сакскобургготски да използва декларираните от него близки връзки с арабския свят за същата цел.

3. Очакваме Движението за Права и Свободи да изпълни поетия преди малко ангажимент за мобилизация на контактите на тази партия в близкия Изток.

Българската външна политика не трябва да се променя под натиска на терористи. Това обаче не отменя отговорността на Президента и правителството за гарантиране на живота и сигурността на нашите сънародници.

София, 9 юли 2004 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...
Людмила Илиева: Съдебната реформа е най-важната част от...
За промените в Конституцията тя посочи, че на 8-и декември предстои т.нар. второ първо...
Ивайло Митковски: Скандалите са в НС и ...
Депутатите поругават парламента. Някои явно не отчитат нивото, за което са избрани. Парламентът е най-висшият...