Изявление на ПГ на ОДС относно кризата с отвлечените от терористи български граждани в Ирак

ОДС (Демократи за Силна България и БСДП) следят с тревога развитието на инцидента, свързан с отвличането на български граждани. Заедно с близките и роднините на нашите сънародници ние се надяваме на скорошното им освобождаване.

Според нас сред основните причини, довели до тази ситуация, е излъчването на разнопосочни сигнали от българските институции във връзка с участието на България в антитерористичната коалиция в Ирак. Очевидно България се възприема като едно от най-уязвимите звена в тази коалиция, включително поради неспособността на държавните институции да гарантират живота и сигурността на нашите сънародници, най-нагледен пример за което беше трагичния инцидент в Кербала. ОДС многократно предупреждаваха тогава за съществуващите предизвикателства. И в момента информацията, която се предоставя, е недостатъчна, което показва, че българското правителство не е било подготвено за такива очаквани заплахи. Съобщение от три реда на едно министерство за наличните рискове в Ирак далеч не изчерпва отговорността на българската държава да положи всички усилия за максимално гарантиране на живота и сигурността на българските граждани в конфликтните зони на близкия Изток и другаде.

Настояваме:

1. Президентът Първанов да използва близките си отношения с Президента Путин и да потърси съдействието на руското правителство за освобождаване на българските заложници.

2. Премиерът Сакскобургготски да използва декларираните от него близки връзки с арабския свят за същата цел.

3. Очакваме Движението за Права и Свободи да изпълни поетия преди малко ангажимент за мобилизация на контактите на тази партия в близкия Изток.

Българската външна политика не трябва да се променя под натиска на терористи. Това обаче не отменя отговорността на Президента и правителството за гарантиране на живота и сигурността на нашите сънародници.

София, 9 юли 2004 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...