Изявление на ПГ на ОДС (ДСБ и БСДП) по повод отсъствието от заседание на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност на министъра на отбраната и началника на ГЩ на БА

Парламентарната група на ОДС (Демократи за силна България и БСДП) остро протестира срещу поведението на министъра на отбраната господин Свинаров и началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Колев по отношение на тяхното поведение и отношение към Народното събрание на Република България.
Вчера ние очаквахме двамата да се явят в Комисията по външна политика, отбрана и сигурност, защото съвсем естествено беше в условията на противоречива информация по отношение на зададения въпрос – дали ще се премества българският контингент в Кербала – те да дойдат и да обяснят какво се случва. С изненада видяхме, че те не са в комисията. Беше направено предложение, което единодушно беше подкрепено от всички членове на комисията, и тя взе решение те да се явят и да дадат отговор на зададените въпроси. Почти два часа Комисията по външна политика чака министъра на отбраната и началника на Генералния щаб, но те не се явиха. Абсолютно недопустимо е при решение на Комисията по външна политика те да не се явят и да не дадат отговор на зададените въпроси. Очевидно тук става въпрос за опит за прикриване на скандално неумение на политическото и военното ръководство да управляват процесите в Кербала и да гарантират сигурността както на българските бойци, така и на всеки български гражданин. Малко по-късно научихме, че пред БТА е дадено изявление от министъра на отбраната за това, че вече се водят разговори. Той явно води диалога с българския парламент чрез медиите.
Настояваме още днес председателят на Комисията по външна политика да свика извънредно заседание и да бъдат извикани отново министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб, за да дадат разяснения за случващото се в Кербала. Настояваме за политическа отговорност пред министър-председателя за поведението на министъра на отбраната. Настояваме и ръководството на Народното събрание да поиска отговорност от министъра на отбраната за това, че не се е явил в Комисията по външна политика и не е отговорил на въпрос, който задава цялото общество и за това, че зад гърба на обществото и на парламента се водят разговори, които касаят сигурността на българския контингент и въобще участието ни в тази мироопазваща мисия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...