Изявление на ПГ на ОДС (ДСБ и БСДП) по повод отсъствието от заседание на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност на министъра на отбраната и началника на ГЩ на БА

Парламентарната група на ОДС (Демократи за силна България и БСДП) остро протестира срещу поведението на министъра на отбраната господин Свинаров и началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Колев по отношение на тяхното поведение и отношение към Народното събрание на Република България.
Вчера ние очаквахме двамата да се явят в Комисията по външна политика, отбрана и сигурност, защото съвсем естествено беше в условията на противоречива информация по отношение на зададения въпрос – дали ще се премества българският контингент в Кербала – те да дойдат и да обяснят какво се случва. С изненада видяхме, че те не са в комисията. Беше направено предложение, което единодушно беше подкрепено от всички членове на комисията, и тя взе решение те да се явят и да дадат отговор на зададените въпроси. Почти два часа Комисията по външна политика чака министъра на отбраната и началника на Генералния щаб, но те не се явиха. Абсолютно недопустимо е при решение на Комисията по външна политика те да не се явят и да не дадат отговор на зададените въпроси. Очевидно тук става въпрос за опит за прикриване на скандално неумение на политическото и военното ръководство да управляват процесите в Кербала и да гарантират сигурността както на българските бойци, така и на всеки български гражданин. Малко по-късно научихме, че пред БТА е дадено изявление от министъра на отбраната за това, че вече се водят разговори. Той явно води диалога с българския парламент чрез медиите.
Настояваме още днес председателят на Комисията по външна политика да свика извънредно заседание и да бъдат извикани отново министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб, за да дадат разяснения за случващото се в Кербала. Настояваме за политическа отговорност пред министър-председателя за поведението на министъра на отбраната. Настояваме и ръководството на Народното събрание да поиска отговорност от министъра на отбраната за това, че не се е явил в Комисията по външна политика и не е отговорил на въпрос, който задава цялото общество и за това, че зад гърба на обществото и на парламента се водят разговори, които касаят сигурността на българския контингент и въобще участието ни в тази мироопазваща мисия.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...